Viešnagėje – muzika ir kulinarija


Jau penktą kartą Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijoje vyko mokinių kalbinis ir kultūrinis mainų projektas. Trečią kartą "šimkiukai" vyko į šiaurės Italijos Veneto regioną. Šįkart – į I.P.S.S.A.R "P.Artusi" mokyklą, įsikūrusią Recoaro Terme, mažame mieste Alpių papėdėje.

Derėjo muzika ir maistas

Po italų apsilankymo praėjus pusei metų, sulaukėme kelionės į saulėtą Italiją.

Paskutinę rugsėjo savaitę pedagogių S.Čilinskaitės, J.Šilinienės ir B.Vaišienės lydima mokinių grupė svečiavosi savo draugų italų šeimose. Savaitės renginių planas buvo kupinas naujų patirčių ir pažinčių.

Pirmąją dieną lankėmės mokykloje. Salėje mus pasveikino mokyklos direktorius, įvyko mokyklos pristatymas. I.P.S.S.A.R "P.Artusi" ruošia kulinarus, barmenus, viešbučių aptarnavimo personalą.

Kas bendra tarp mūsų gana skirtingų mokyklų? Direktorius akcentavo bendravimo ir bendradarbiavimo svarbą jaunų žmonių gyvenime. Jo pasakyta frazė – muzika ir maistas – tai pats geriausias derinys – tapo mūsų moto.

Pristatė Lietuvą

Kita diena buvo labai svarbi: vakare buvo surengtas mūsų mokinių ir mokytojų koncertas Valdagno muzikos mokykloje. Aplankėme Vičencą,Veneto regiono miestą šiaurės rytų Italijoje, garsų tuo, jog šiame mieste didelę dalį architektūros paminklų sukūrė garsus XVI a. architektas A.Palladio.

Konservatorijos mokinių ir mokytojų koncertas nepaliko abejingų. Nugalėję jaudulį mokiniai lipo į sceną ir parodė specialią programą. Vakare mokyklos mokiniai laukė paruošę šventinę vakarienę, kurios metu dalyvavo įstaigos administracija, kolektyvas, keletas tėvų ir projekto dalyviai.
Įvertinome aukšto lygio mokinių aptarnavimą, jų kulinarinius sugebėjimus. Buvome pagerbti, pamaloninti pasveikinimu lietuvių kalba iš italų kolegų lūpų.

Aplankė Veroną

Savaitgalį mokiniai praleido šeimose. Tuo tarpu mokytojos turėjo atlikti svarbią misiją – buvome pakviestos dalyvauti tarpkultūriniame festivalyje Valdagno miesto parke, kur pristatėme Lietuvą. Turbūt pirmą kartą Valdagno scenoje skambėjo lietuviški žodžiai.

Paskutinę mūsų programos dieną po pusryčių išvykome į Veroną –  Romeo ir Džuljetos meilės miestą.
Ekskursija po turtingiausią šiaurės Italijos miestą, aplankius istorinį miesto centrą, spalvingą turgaus aikštę, I a. statytą romėnų amfiteatrą, už kurį didesnis tik Romos Koliziejus, Žolių aikštę, Džuljetos namą su garsiuoju balkonėliu, paliko neišdildomą įspūdį.

Verona žavėjo siauromis senamiesčio gatvelėmis, viduramžių aikštėmis, fontanais, parkais, tiltais ir, žinoma, ore sklandančia romantikos dvasia.

Nauda – įvairiapusė

Net du kartus Vičenzos provincijos spauda dėmesį į mus atkreipė publikacijomis laikraštyje. Į mokyklą parvežėme pasirašytą bendradarbiavimo sutartį su I.P.S.S.A.R "P.Artusi" mokykla.

Ši partnerystė leido mokiniams įvertinti savo vietines tradicijas ir pasidalyti jomis su bendraamžiais Europoje. Pagrindinis projekto tikslas – tarpkultūriniai mainai, kurie suteikia galimybę mokiniams pasijausti Europos piliečiais.
Tokie projektai skatina skirtingų šalių mokyklų bendruomenių bendradarbiavimą, moko, kaip elgtis įvairiakalbėje ir įvairiakultūrinėje aplinkoje. Sėkmingai vykdomi projektai sudaro galimybę pedagogų ir mokinių mobilumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Konservatorija kaip konservatorija, kas universitete dedas?

Konservatorija kaip konservatorija, kas universitete dedas? portretas
Manau, metas Švietimo ministrui įvertinti ir kas vyksta universitetuose. Kas ir kam specialistus rengia Klaipedos universitete atseit būsimus "žurnalistus"? Kodėl net bibliotekininkystės disertacijos pagal minimalius reikalavimus ir kriterijus nesugebėjusi parengti J...čienė atsakinga už žurnalistų parengimą? Kiek nesveikų ir patologinių žmonių pačios ... čienės namuose? Kodėl jos pačios vaikas net 8 klasių bendrojo lavinimo mokykloje realiai nebaigęs? Iš kur ji sunešusi "programas" būsimiems žurnalistams? Kas dėsto? Kodėl tokios aukštos kainos už studijas skylėje, kur studijų programa skirta smogikus rengti, o realiai teduodamos pseudožinios esamu metu nepritaikomos? Ar suvokia studentų pas ...čienę įrašytų kaip "magistrantai" tėvai, už kokį niekalą moka pinigus kaip mokestį už studijas? Ar suvokia patys studentai, jog realiai jie su tokiomis "žiniomis" gautomis Klaipėdos universitete yra NEREIKALINGI jokiam darbdaviui?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių