Vieta kolumbariume – tik už pinigus

Klaipėdos regione gali atsirasti naujų kolumbariumų – galimybių jį statyti ieško ir uostamiesčio valdžia, ir Klaipėdos rajono savivaldybė.

Šiuo metu yra sudaryta darbo grupė, kuri aiškinasi, ar galima Lėbartų kapinėse išnuomoti aikštelę, kurioje privatūs investuotojai galėtų statyti kolumbariumą. „Kai išspręsime juridinius klausimus, tuomet ir ieškosime investuotojų, norinčių statyti kolumbariumą. Savivaldybė jo tikrai nebestatys, nes jau vienas užpildytas, užteks“, – teigė Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Klaipėdos savivaldybė taip pat ieško investuotojų, kurie atstatytų Joniškės kapinių tvorą, o už tai jiems joje būtų leista įrengti kriptų ir jas nuomoti urnas su velionių artimųjų pelenais palaidoti norintiems žmonėms.

„Aišku, kad privatus verslas už urnų saugojimą kolumbariumuose ims mokestį. Nemokamai tikrai nebebus“, – konstatavo L.Dūda.

Naują kolumbariumą prie Joniškės kapinių pastatė bendrovė „Aterna“. Šiuo metu įrengtos 163 kriptos ir tęsiamos kolumbariumo statybos. Joms pasibaigus bus įrengta dar apie 200 kriptų.

„Turime pasitvirtinę detalųjį planą, pagal kurį galime statyti 2000 vietų kolumbariumą, todėl jei tik bus poreikis, tiek kriptų ir galėsime įrengti“, – teigė „Aternos“ direktorė Vitalija Rumbaitienė.

Dabar iš 163 kriptų užpildyta daugiau nei 10. Nemokamai urnos kolumbariume nesaugomos – 10 metų paslauga kainuoja apie 4 tūkst. 300 litų. Į kainą įskaičiuota ne tik priežiūra, tačiau ir kriptos plokštė, žibintas, kita atributika.

Jei urnos saugojimo sutartis sudaroma 50 metų, kaina – 15 tūkst. litų. Vienoje kriptoje telpa šešios urnos, todėl ji gali tapti savotišku šeimos kapu.

„Manau, laikui bėgant kolumbariumai turėtų tik populiarėti“, – teigė V.Rumbaitienė.

Klaipėdos rajono valdžia atlieka gyventojų apklausą, ar kuriose nors kapinėse reikėtų įrengti kolumbariumą.

„Gavome raštą iš Kėdainiuose veikiančio krematoriumo atstovų, kurie ragino statyti kolumbariumą, nes esą žmonės neturi kur laidoti urnų. Aišku, problema ir ta, kad kapinės užpildomos, o plėsti nebelabai yra kur. Todėl ir paskelbėme gyventojų apklausą dėl kolumbariumo poreikio. Jei atsakymai bus teigiami, tuomet jau rajono taryba turės nuspręsti, ar jį statyti“, – kalbėjo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius.


Šiame straipsnyje: kolumbariumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
O kam tos urnos ir dar tiek brangiai reikia mokėti po mirties už išlaikymą ir prižiūrėjimą. Kažkokia nesamonė ir pinigų plovimas. O jeigu aš neturiu artimųjų ir paprašau kokio svetimo žmogaus, kad mane kremuotu, tai ką dar ir turiu pati susimokėti už pomirtinį urnos prižiūrėjimą. Absurdas ir pinigų grobstymas. Aš skaitau, kad jeigu žmogų jau kremavo ir gavo pelenus, tai aš su mielu noru laikyčiau namuose, paskirčiau tam kokį kampelį ir tegul sau stovi, niekam nemaišo.

na

na portretas
kapitalizmas, nemokėsit - išmes.

laura

laura portretas
Tai daugiau negu keista? Aš susimoku už artimo urnos laikymą 10 metų - 4300 Lt., o dar jeigu už 50 metų - 15 000 Lt.? Tai ką, jei pasiimu lizingu ir netyčia užsilenkiu - tai mus išmeta į šiukšlyną?
VISI KOMENTARAI 9

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių