Vietos naujoms kapinėms lygtis – su daugybe nežinomųjų

Nors Klaipėdos rajono, kuriame ir norima rasti vietos naujoms kapinėms, griežto „ne“ miesto planams nesako, tačiau neskuba palaiminti ir specialioje studijoje įvardijamų galimų vietų. Neseniai susitikę abiejų savivaldybių merai nusprendė šiam klausimui spręsti suburti specialią darbo grupę.

Kliūčių nebus

Lėbartų kapinėse mažėjant laidojimo vietų uostamiesčio valdžia skuba spręsti naujų kapinių atsiradimo klausimą.

Miestas jau yra atlikęs kapinių plėtros studiją ir įvertinęs, kur jos galėtų atsirasti. Aiškėja, kad tokiam objektui tinkamos vietos yra tik kaimyninės, Klaipėdos rajono savivaldybės žemėse. Galimas naujų kapinių perspektyvas šiomis dienomis aptarė abiejų savivaldybių merai.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas susitikimą apibendrino kaip konstruktyvų. Aiškėja, kad rajonas nėra priešiškai nusiteikęs dėl Klaipėdos planų rajono teritorijoje, tačiau į konkretybes kol kas nesileidžiama.

Nesinori kartoti Lėbartų istorijos. Turime gana daug problemų tiek susisiekimo, tiek vystymo klausimais.

„Mes suprantame Klaipėdos poreikį. Dabar kaip tik vyksta Klaipėdos rajono bendrojo plano korekcija. Bendrajame plane esame numatę numatyti tokią galimybę, kad gali atsirasti kapinės. Bet dėl konkrečių vietų sutarėme, kad kol kas neapsisprendžiame“, – dėstė B. Markauskas.

Tiesa, pastebima, kad nė vienai studijoje numatomai naujų kapinių vietai rajono bendrasis planas iš esmės neturėtų sudaryti kliūčių.

Spręs iššūkius

Teigiamai susitikimą įvertino ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Yra daug aplinkybių, sąsajų, jungčių ir tiltų, kurios miestą ir rajoną gerąja prasme daro siamo dvyniais. Daugelis struktūrinių jungčių yra gyvybiškai svarbios abiems. Tai, kas svarbu miestui, dažnu atveju yra gana svarbu ir rajonui“, – apibendrino V. Grubliauskas.

Anot miesto mero, kapinių klausimas yra ypač jautrus abiejų savivaldybių bendrųjų planų derinimo ir tvirtinimo finalo kontekste.

V. Grubliauskas taip pat kol kas neįvardijo galimų naujųjų kapinių vietų, mat dėl to dar reikės tartis ne tik su rajono valdžia, bet ir su gyventojų bendruomenėmis, kurias šios permainos palies tiesiogiai.

„Svarbiausia yra žinia, kad rajonas ir miestas nusiteikę gyventi kaimyniškai, bendrus iššūkius spręsti bendromis pastangomis“, – pabrėžė pašnekovas.

Spręs darbo grupė

Susitikimo metu nuspręsta artimiausiomis dienomis suburti miesto ir rajono savivaldybių specialistų darbo grupę, kuri konkrečiau aptartų ir per keletą mėnesių pasiūlytų galimus scenarijus.

„Nesinori kartoti Lėbartų istorijos. Turime gana daug problemų tiek susisiekimo, tiek vystymo klausimais“, – pastebėjo Klaipėdos rajono meras.

Vis dėlto tikimasi, kad artimiausiu metu pavyks atrasti ir miestą, ir rajoną tenkinsiančius kompromisus.

Nekonkretinamas ir finansų klausimas.

Pasak B. Markausko, miesto iniciatyva atliktoje studijoje numatoma, kad naujųjų kapinių sklypo plotas turėtų siekti iki 40 ha. Studijoje kalbama, kad naujosioms kapinėms gali prireikti apie 4,5–5 mln. eurų.

„Viskas labai priklausys nuo konkrečios vietos, nuo to, kiek ir kokių tai vietai reikės įrengimų, susisiekimo, apšvietimo, vanduo, elektra“, – paaiškino V. Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių