Virš Lietuvos – NATO lėktuvų desantas

Baltijos regione – intensyvūs NATO sąjungininkų orlaivių judesiai. Virš Lietuvos aštuoniukes suko bepilotis JAV karinis lėktuvas, o savaitės pradžioje sąjungininkų lėktuvai vienu metu kilo virš kelių Baltijos valstybių.

Ką žvalgo dronas?

Socialiniuose tinkluose gyventojams nuostabą kėlė tinklalapyje „flightradar24“ viešinama informacija apie žvalgybai skirtų lėktuvų skrydžius virš Lietuvos.

Vakar nuo Klaipėdos iki Kauno keliolika kartų zujęs JAV lėktuvas internautų dėmesio susilaukė dėl savo modifikacijos. Milžiniškas JAV bepilotis orlaivis RQ-4 „Global Hawk“ ore gali išbūti 30 valandų.

Tinklalapio „flightradar24“ duomenimis, šis bepilotis dronas Lietuvą pasiekė ryte pakilęs iš Sicilijoje esančios JAV oro pajėgų bazės.

Bepilotis orlaivis RQ-4 „Global Hawk“ turi plataus spektro radarą, kuris aptinka, seka ir klasifikuoja judančias antžemines transporto priemones bet kokiomis sąlygomis už priešo linijų.

Skaičiuojama, kad drono radaro veikimo laukas – 50 tūkst. kvadratinių kilometrų, o tai reikštų, jog judėdamas išilgai Lietuvos lėktuvas be vargo gali surinkti duomenų apie tai, kas vyksta Kaliningrado srityje. Taikinius lėktuvas aptinka už daugiau nei 250 kilometrų. Jame yra infraraudonųjų spindulių kameros.

Tuo pat metu vakar virš šalies skraidė ir kiti du JAV kariniai lėktuvai.

Žvalgė:  RQ-4 „Global Hawk“ turi plataus spektro radarą, objektus gali fiksuoti net už 250 km. (flightradar24.com nuotr.)

Į orą kilo aštuoni lėktuvai

O štai antradienį virš kelių Baltijos valstybių į orą kilo mažiausiai aštuoni kariniai sąjungininkų lėktuvai.

„Šiandien virš Lietuvos, Baltijos jūros ir kaimyninių šalių galima stebėti nemažai NATO sąjungininkų karinių oro pajėgų orlaivių. Retai matomais lėktuvais treniruojasi Jungtinių Valstijų, Švedijos, Lenkijos Karinės oro pajėgos – suskaičiavome bent aštuonis, bet veikiausiai skraido ir daugiau“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pažymėjo vienas internautų.

Virš Lietuvos ratus suko jau minėtas amerikiečių dronas. Skraidė du amerikiečių „RC-12P Huron“ kariniai lėktuvai, pakilę iš Šiaulių.

flightradar24.com nuotr.

Pastebėtas ir JAV „Boeing P-8 Poseidon“ povandeninių laivų stebėjimui skirtas orlaivis. Ratus suko ir kitas amerikiečių lėktuvas „Boeing E-8C“. JAV orlaivis „Boeing RC135V Stratotanker“ skraidė virš Latvijos ir Baltijos jūros.

Į orą kilo du švedų kariniai lėktuvai – ratai ore sukti virš Gotlando salos.

Skrydžiai – nieko slapto

Kariuomenės vado atstovas spaudai Tomas Balkus nesistebėjo dienraščio klausimu dėl veiksmo danguje.

Jei skraidytų Rusijos orlaiviai, tai jau būtų problema.

„NATO pajėgų kariniai lėktuvai dažnai skraido Lietuvos oro erdvėje, vykdo įvairias pratybas, tai gali būti vienas orlaivis, gali būti ir daugiau. Nieko stebėtino. Jei skraidytų Rusijos orlaiviai, tai jau būtų problema“, – patikino Kariuomenės vado atstovas.

Lietuvos karinės oro pajėgos apie sąjungininkų skrydžius yra informuotos, tačiau, pasak T.Balkaus, Lietuvos kariškiai nereguliuoja šių skrydžių.

Tomas Balkus / Redakcijos archyvo nuotr.

„Labai normalu, kad sąjungininkai vykdo skrydžius tam tikro tipo lėktuvais, kurių neturime mes. Lietuvos oro erdvė yra ir NATO erdvė. Esame tik saugesni dėl tol, kad NATO orlaiviai skraido virš mūsų. Mes turime Baltijos šalių oro misiją, Baltijos šalys saugomos iš dviejų oro bazių – Estijos ir Lietuvoje esančios Šiaulių oro bazės. Lietuvos kariuomenė negali pakomentuoti sąjungininkų skrydžių suintensyvėjimo, nes minėti orlaiviai yra valdomi iš JAV karinių oro pajėgų Ramšteine (Vokietija) bazės“, – paaiškino T.Balkus.

Internautų susidomėjimo sulaukusio žvalgybai skirto bepiločio drono skrydis, pasak T.Balkaus, nebus detaliai komentuojamas.

„Suprantu, kad gyventojams kyla klausimų dėl viešai prieinamos informacijos. Tinklalapyje „flightradar24“ informaciją seka ir patys piliečiai, kuriuos pavadinčiau gerais žvalgais. Tai yra atvirumas, kurį demonstruoja Lietuvos ir NATO kariuomenės. Mes nebijome rodyti savo orlaivių, juos mato visi piliečiai. Tai – nieko slapto. NATO karinių orlaivių veikla yra viešai matoma. Bet tai taip pat yra ir tam tikras tam tikros auditorijos atgrasymas. O piliečiai turėtų būti ramūs, kai NATO lėktuvai danguje“, – teigė T.Balkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Untans

Untans portretas
Smagu girdėti,kad NATO mus saugo, vatufkės gali toliau budose kiauksėti.

Pijui durniauskui

Pijui durniauskui portretas
O kam tu toks esi reikalingas? Mokesčių mokėtojams kainuoja tave išlaikyti durnyne... :)

Anonistui

Anonistui portretas
Žiūrėk, kad tave uteletas buvęs okupantų kas nepakaktu...
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių