Pereiti į pagrindinį turinį

Virš namų bendrijų – nebaudžiamumo aura

2009-10-23 03:00
Bendrijų gyventojams sunku kontroliuoti pirmininkų veiklą.
Bendrijų gyventojams sunku kontroliuoti pirmininkų veiklą. / Jono Vėlučio pieš.

Teisėsaugininkų akiratyje artimiausiu metu atsidurs kelios dešimtys bendrijų, kuriose galbūt vykdomi finansiniai nusikaltimai. "Klaipėdai" papasakojus bendrijos "Upė" istoriją, sujudo ir kitų namų gyventojai. Kai kurie jau kreipėsi į prokuratūrą.

Per krizę – kosminės išlaidos

Pirmieji teisėsaugininkų pagalbos suskubo prašyti Kretingos gatvės 55 namo gyventojai. Praėjusios savaitės pabaigoje jie kreipėsi į prokuratūrą dėl šio namo bendrijos pirmininko veiksmų.

Bendrijos gyventojai atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje, kurią sunku lyginti net su Kalnupės gatvės gyventojų bėdomis. Šie klaipėdiečiai buvusią savo namo pirmininkę apkaltino per šešerius metus iššvaisčius ne mažiau nei 25 tūkst. litų.

Kretingos gatvės 55 namo bendrijos "Mano kiemas" pirmininko Vidučio Sakalausko numatytas renovacijos projektas krizės metu atsieis beveik milijoną.

"Mes nenorime renovacijos, esame pensininkai ir nežinome, kas mūsų laukia ateityje. Iš ko mums teks gyventi ir ar liks duonai, po paskolos paėmimo, mes nežinome. Todėl nesutinkame, surinkome 34 butų savininkų parašus prieš renovaciją", – kalbėjo šio namo gyventoja Lena Mačenskienė.

Teisėsaugos nesibaimina

L.Mačenskienė tikino, kad name yra 60 butų ir surinkta daugiau nei 50 proc. parašų. Tai pirmininko nesustabdė.

Nepaisant daugumos gyventojų pasipriešinimo, šimtus tūkstančių litų kainuojantys darbai verda – jau renovuotas namo stogas, pakeisti langai, sumontuotas naujas šilumos mazgas. Praėjusį pirmadienį buvo atplėšti vokai su rangovų pasiūlymais dėl namo išorės apšiltinimo darbų.

V.Sakalausko negąsdina nei gyventojų kaltinimai neskaidria veikla, nei teisėsaugos dėmesys: "Vis tyrė, kas tik netingėjo. Nieko nerado".

Gyventojai pasakojo, jog dėl bendrijos pirmininko veiksmų esą jau kartą buvo kreiptasi į prokuratūrą bei Ekonominių nusikaltimų tyrimų tarnybą. Tačiau jos nusikalstamos veikos neįžvelgė.

Kainos kelia įtarimų

Pats V.Sakalauskas daugiabučio renovacijos kainą laiko sąlygiškai maža, anot jo, rangovų pasiūlymai teikia vilčių.

"Lyginant su kitomis bendrijomis, mums gali pavykti atlikti išorės šiltinimo darbus kur kas pigiau. Darbai gali kainuoti 800 tūkst. litų, tačiau net 50 proc. šios sumos mums padengs valstybė. Niekaip nepavyksta gyventojams paaiškinti, kad mes esame vieni iš nedaugelio, kuriems valstybė kompensuos net pusę sumos. Kitoms bendrijoms kompensuojama vos 15 proc. išlaidų", – džiaugėsi namo pirmininkas.

Gyventojams tokios kalbos kelia juoką pro ašaras – kas iš tos didesnės kompensacijos, jei ji gauta padidinus pačių žmonių įnašo dalį? Be to, pirmininkas negirdi esminio argumento – sunkmečiu žmonėms svarbus kiekvienas litas, tad jie negali prisiimti šimtatūkstantinių įsipareigojimų.

"Kaip galima pasitikėti tokiu pirmininku, kai mes matome, jog mūsų lėšos yra švaistomos. Pirmininkas sudarė sutartis ir pirko langus po 2170 litų, kai už tokį pat langą aš pati mokėjau 1450 litų. Kokios mintys kyla matant šį skirtumą?" – klausė šio namo gyventoja Jadvyga Zakarauskienė.

Kontroliuoti – neįmanoma

Įpykę gyventojai, pasak V.Sakalausko, ėmėsi net drastiškų veiksmų.

"Liepos pabaigoje radau subadytas automobilio padangas, dviejuose ratuose buvo pradurtos keturios skylės. Netrukus subadytos vieno valdybos nario mašinos padangos, žmogus pasitraukė iš šių pareigų", – tikino V.Sakalauskas.

Nors neaišku, kieno tai darbas, žmonės neslepia, kad nuoskaudos gyventojams kaupiasi jau seniai.

"Visa bėda, kad negalime kontroliuoti, kaip leidžiami mūsų pinigai. Kur sumokėti pinigai už stogą, iki šiol mes nežinome. Su pirmininku susikalbėti nepavyksta, jo kontroliuoti – neįmanoma", – savo poziciją aiškino gyventoja L.Mačenskienė.

Moteris guodėsi niekaip negalėjusi priprašyti, kad sutvarkytų suskilusias sienų siūles. Bute šlampa, pučia vėjai ir veisiasi pelėsis. L.Mačenskienė nuogąstavo, kad renovacija skaudžiausių problemų ne tik neišspręs, bet ir išgins ją į gatvę.

"Jei nepajėgsime susimokėti paskolos, pirmininkas pareiškė, kad išvis liksime be buto. Esą antstoliai atims", – liūdnomis mintimis dalijosi moteris.

Gresia varžytinės?

Prieš savo valią į bendrijos valdomo daugiabučio modernizavimo programą įvelti Kretingos gatvės gyventojai turi pagrindo baimintis.

Šalyje sparčiai gausėja iš varžytinių parduodamų butų, kurių savininkai nebesugeba bankams grąžinti ekonominio pakilimo laikotarpiu paimtų didelių paskolų. Ar taip gali nutikti ir prasiskolinusiems bendrijos nariams?

Kretingos gatvės 55 namo bėdas puikiai žinanti Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros specialistė Regina Martinkienė dienraščiui aiškino, kad gyventojai be reikalo būgštauja dėl grėsmės prarasti namus, nepajėgus sumokėti paskolos.

"Lietuvoje tokio atvejo dar nėra buvę", – tikino specialistė. Tačiau vėliau valdininkė pripažino, kad gyventojų nerimas pagrįstas.

"Paskutinėje stadijoje atsisakymas vykdyti modernizaciją paskutiniame etape, žmonėms gali grėsti nemalonumais. Valstybė juk kompensavo kitus darbus, ji pareikalaus grąžinti 20 proc. sumokėtų pinigų", – įžvelgė R.Martinkienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų