Pereiti į pagrindinį turinį

Žvejai smaigų ieško su žiburiu (uostamiesčio parduotuvės kaip iššluotos)

2013-01-23 19:03
Žvejai smaigų ieško su žiburiu (uostamiesčio parduotuvės kaip iššluotos)
Žvejai smaigų ieško su žiburiu (uostamiesčio parduotuvės kaip iššluotos) / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Artėjantį savaitgalį aplinkosaugininkai šturmuos Kuršių marių ledą ir tikrins, ar žvejai yra įsigiję žvejybos leidimus ir ar turi specialius gelbėjimosi smaigus. Tačiau privalomo žvejo atributo uostamiesčio parduotuvėse neįmanoma nusipirkti.

Perka atsuktuvus

„Žvejai smaigus šluote šluoja. Mes jų šiuo metu neturime. Jie jau pagaminti, bet laukiame, kol siunta pasieks Klaipėdą“, – aiškino žūklės prekių tinklo „Salmo“ atstovas Klaipėdoje.

Parduotuvėse smaigų kaina svyruoja nuo 12 iki 29 litų. Brangesni komplektuojami kartu su švilpuku. Vienoje kitoje uostamiesčio parduotuvėje dar buvo galima rasti 19 litų kainuojančių smaigų.

Klaipėdiečiai, neatsispirdami norui bet kokia kaina šį savaitgalį užsiropšti ant ledo, ėmė meistrauti savadarbius smaigus, virvele sujungę du atsuktuvus.

Klaipėdos centre esančioje statybinių įrankių parduotuvėje ėmė trūkti 4 litus kainuojančių atsuktuvų, kurių rankenoje yra skylė.

Nespėja gaminti

Įmonės „Vivingra“ įkūrėjas Vladas Valukonis tikino, kad prie šios produkcijos jau rikiuojasi eilės.

„Nespėjame užsakymų vykdyti. Juk tai išskirtinė prekė. Tai privalomas dalykas, tačiau už jo neturėjimą neturi būti baudžiama. Nes jei rinka nėra aprūpinta, kaip galima reikalauti turėti šiuos smaigus?“ – stebėjosi V.Valukonis.

Žvejai būtų pasiruošę mokėti ne tik 12 litų už naujuosius smaigus, tačiau jų neįmanoma įsigyti.

„Įlūžus smaigai padės įsikabinti į ledą. Plikais nagais juk neįsikibsi. Smaigai leis prailginti laiką, per kurį gali prisišaukti pagalbą“, – tikino V.Valukonis.

Ruošiasi reidui

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas aiškino, kad šį savaitgalį inspektoriai žada reidą Kuršių mariose ir stengsis patikrinti kuo daugiau žvejų.

„Tikrinsime, ar žvejai turi leidimus mėgėjiškai žūklei ir ar turi specialius smaigus, kuriuos privalu turėti“, – aiškino V.Marozas.

Inspekcijos viršininkas ramino, kad už smaigų neturėjimą inspektoriai griežtai bausti nežada, nors grėstų nuo 25 iki 200 litų baudos.

„Žinome, kad jų nėra prekyvietėse, ir patys nerandame, kur galėtume įsigyti. Tačiau mėginsime prevenciškai paaiškinti žvejams smaigų naudą. Tokius smaigus leidžiama susimeistrauti ir pačiam, iš dviejų atsuktuvų“, – kalbėjo V.Marozas.

Pasak jo, šalyje esą galėtų būti apie 100 tūkst. žvejų mėgėjų, todėl smaigų gamintojai nėra pajėgūs užpildyti rinkos.

Aplinkosaugininkai žada tikrinti ir žvejų laimikį.

„Kuršių mariose galima sugauti iki 7 kilogramų žuvų, o kituose telkiniuose – iki 5 kilogramų. Leidžiama turėti 12 kabliukų, skirtų stintoms, ir 4 mėgėjiškos žūklės įrankius“, – sakė V.Marozas.

Praėjusį savaitgalį ties Kairių poligonu inspektoriai nubaudė 9 vyrus, žvejojusius ant ledo be žvejo bilieto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų