Pereiti į pagrindinį turinį

Žvejų azartas stipresnis už savisaugą

2009-02-09 09:00
Žvejų azartas stipresnis už savisaugą
Žvejų azartas stipresnis už savisaugą / Vytauto Liaudanskio nuotr. Pavojus: žvejams patariama ant ledo nerizikuoti.

Praėjusį savaitgalį gelbėjimo tarnybos vos spėjo gelbėti į nelaimę patekusius žvejus, kurie nepaisydami rizikos lipo ant plono Kuršių marių ledo.

Pasitarnavo „Christina“

Vien per šeštadienį Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras, kuris atsakingas už paieškos ir gelbėjimo darbus, gavo keturis pranešimus apie į nelaimę patekusius žmones. Per parą išgelbėti 23 žmonės.

Pirmasis pagalbos prašymas gelbėtojus pasiekė šeštadienio naktį. Ties Preila ant Kuršių marių ledo įstrigo keturi žvejai. Jie negalėjo pasiekti kranto, nes lede atsirado properšų. Žmones išgelbėjo pasieniečių laivas „Christina“. Jis ypatingas tuo, kad yra ant oro pagalvių ir gali judėti itin sekliose vietose ar net ledu.

„Christina“ per šeštadienį iš viso išgelbėjo 19 žmonių.

Įlūžo dvylika žūklautojų

Antrasis žvejų pagalbos šauksmas pasigirdo šeštadienį apie dešimtą valandą ryto. Keturi žmonės mobiliuoju telefonu pranešė, jog yra kažkur ant Kuršių marių ledo ties Preila bei Pervalka ir dėl tiršto rūko nežino, kurioje pusėje krantas. Pasiklydusius žvejus išgelbėjo Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Ji privažiavo prie kranto ir paleido garsinius signalus. Išgirdę kauksmą, žvejai laimingai pasiekė krantą.

Apie pietus pasieniečių laivui „Christina“ teko skubėti į pagalbą trims ekstremalams, kurie plonu ledu nutarė pasivažinėti sniego motociklais. Drąsuoliai įlūžo Kuršių mariose ties Nida.

Iš karto po šios operacijos „Christinai“ teko skubėti į Kuršių marių vidurį. Tarp Preilos ir Ventės rago įlūžus ledui pagalbos prireikė dvylikai į vandenį patekusių žūklautojų. Nelaimė įvyko marių viduryje, kai žvejai savadarbe technika važiavo ledu.

Dėl šio incidento į pagalbą planuota siųsti Karinių oro pajėgų sraigtasparnį iš Nemirsetos.

Tačiau jo neprireikė. Pasieniečių laivas išgelbėjo aštuonis žvejus. Dar keturi į krantą grįžo savo motociklais. Nelaimėliams buvo pasiūlyta medicininė pagalba, bet jie jos atsisakė. Per šį incidentą niekas nenukentėjo.

Ledas tampa vis trapesnis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ledas ties Juodkrante savaitgalį siekė 12, ties Nida – 20, ties Ventės ragu – 16 centimetrų.

Šiuo metu ledas gali būti dar plonesnis, nes esant pliusinei temperatūrai jis greitai tirpsta.

Hidrometeorologijos tarnyba perspėja įvertinti riziką ir nelipti ant ledo, o tuo labiau nevažiuoti jokiomis transporto priemonėmis.

„Žmogų išlaiko 10–13 centimetrų ledas, bet Kuršių mariose yra srovių, properšų. Norint važiuoti transporto priemone, reikia, kad ledas būtų bent 30 centimetrų“, – perspėjo specialistai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų