Akibrokštas Plungės rajone: vietoj paminklo partizanams – Žemaitijos vėliava

Plungės rajono policijos komisariato pareigūnai ėmėsi ieškoti, kas Kulių seniūnijoje, netoli Šiemulių kaimo nupjovė neseniai pastatytą metalinį kryžių, skirtą pokario rezistencijos aukoms atminti. Vietos šviesuoliai turi savo versijų ir laukia, ką išsiaiškins pareigūnai.

Pastebėjo pokytį

Šią vasarą Plungės rajone veikiantys šauliai pastatė įvairiose vietose devynis kryžius, skirtus atminti Lietuvos partizanus, jų ryšininkus, rėmėjus, politinius kalinius, tremtinius, žmones kentėjusius ir žuvusius sovietmečiu už Dievą ir Tėvynę.

Vienas tokių kryžių buvo sumontuotas milžiniškame akmenyje, kuris nuo tarybinių laikų stūkso kelių į Čiuželių ir Šiemulių kaimus sankryžoje. Akmuo čia buvo atvilktas melioruojant laukus, jis buvo tapęs savotišku paminklu sunykusiam Čiuželių kaimui.

Rugsėjo 26 dieną ketinta pašventinti šį ir dar tris Kulių seniūnijoje Šaulių sąjungos pastatytus kryžius.

Rugsėjo pradžioje kaimo gyventojai pamatė, kad vietoje kryžiaus plevėsuoja vėliava. Priėję arčiau jie pamatė ant aukšto metalinio stiebo iškeltą Žemaitijos vėliavą. Kryžiaus nebebuvo.

Žinia apie tai pasiekė Kulių seniūnę Daivutę Petrauskienę, o ji parašė pareiškimą policijai.

Ketina atstatyti

Šaulių sąjungos atstovas Stanislovas Jundulas tikino, kad nerūdijančio plieno kryžius ir jo pastatymo darbai verti 450 eurų.

„Kai kurie ir miršta nesubrendę. Mes visi žinome, kad pokariu buvo visko, bet čia panašiau, kad kažkas norėjo pasinaudoti jau padarytu darbu vėliavai iškelti. Per televiziją kreipėmės į tuos žmones prašydami padėti kryžių prie akmens, tada nereikalausime žalos atlyginimo. Dar daugiau, atstatydami jį, prašysime tame pačiame akmenyje išgręžti dar dvi skyles, kad greta būtų galima įstatyti dvi vėliavas. Įsivaizduoju, kad tai galėtų būti Lietuvos trispalvė ir Žemaitijos vėliavos“, – kalbėjo S. Jundulas.

Pokaris buvo labai sudėtingas metas, kiekviena šeima turi savo prisiminimus ir vertinimus.

Krašto šviesuolė ir praeities žinovė Zuzana Jankevičienė pasakojo girdėjusi kai kurių vietos žmonių nepasitenkinimą, kai ant akmens buvo sumontuotas kryžius.

Esą sovietmečiu artimiausi kaimai buvo vieno turtingiausių Lietuvoje kolūkio dalis, žmonės gaudavo geras algas ir gyveno pasiturinčiai, gal todėl kai kurių jų palikuonys gali jausti nostalgiją seniems laikams. Todėl šie žmonės galėjo supykti, kad melioracijos metu atitemptas akmuo be jų žinios galėjo būti panaudotas sovietmečiui paniekinti.

Pokarį vertina skirtingai

Kita vertus žmonių atmintyje dar gyvas sunkusis pokaris. Kai kurie vietos žmonės tapo partizanais, o kai kurie – stribais.

Kai prieš kelerius metus buvo kilusi idėja partizanų atminimą įamžinti visų žuvusiųjų pavardes surašant lentelėje ir ją prikalant prie pastato kaimo viduryje, kur nužudyti kovų dalyviai būdavo sumetami, tada žmonės pasipriešino.

Esą stribų giminaičiai žino apie tai, kad minėdami žuvusius žmonės prisimins ir tuos, kurie juos žudė. Tada buvo nuspręsta tokią atminimo lentą sumontuoti kaimo kapinėse, kur iš pakelių ir miškų buvo perlaidoti partizanai.

Galbūt nepatenkinti partizanų ir jiems padėjusių žmonių atminimo įamžinimu galėjo būti tų, kas buvo nekaltai partizanų nužudyti, giminaičiai.

„Pokaris buvo labai sudėtingas metas, kiekviena šeima turi savo prisiminimus ir vertinimus, nežinia, kas ir ką tuo veiksmu norėjo pasakyti“, – kalbėjo Z. Jankevičienė.

Versijos – labai įvairios

Galvodama apie tai, kas galėjo nupjauti kryžių, buvusi mokytoja svarstė, kad šio veiksmo motyvas gali būti ir visai kitas.

Kadangi akmenyje sumontuota metalinė lentelė su dedikacija liko nepaliesta, o nupjautas tik dar nepašventintas kryžius, jį nupjauti galėjo ryžtis politinių tikslų turėjęs žmonės. Juk ir dabar esama žmonių, kurie tikina, kad krikščionybė sunaikino mūsų savastį, o jos simboliai – kryžiai – niekina tėviškės kraštovaizdį.

Kulių seniūnė tikisi, kad kaltininkai bus netrukus nustatyti, nes netoli akmens yra sodyba, tikėtina, kad vietos žmonės ką nors pastebėjo ir padės atskleisti tiesą.

Įmanomas ir politinis motyvas, susijęs su artėjančiais rinkimais. Galbūt kažkas norėjo sužadinti Plungės rajono gyventojų aistras, padėsiančias apsispręsti, už kurią politinę jėgą balsuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
ŠAUNUOLIAI,ŽEMAIČIAI!

To atmintis

To atmintis portretas
acto padauginai? ))))))

atmintis

atmintis portretas
Kur akibrokštas? Nusibodo melas ir propaganda, žmonės žino geriau tiek apie miškinių išprievartautas merginas, nužudytus kaimiečius ar samagono "didvyrius". Kaip sakė močiutė - dieną banditai stribai, naktį banditai miškiniai, tik kad stribai dėl palties lašinių nežudė, jiems labiau rūpėjo tremiamų paliktas turtas. p.s. kaip bebūtų keista, bet močiutė geriausiu. žodžiu minėjo sovietų kareivius, nes šie tremiant ramiai gurkšnojo ir užkandžiavo, leido daiktus susirinkti, net patarė ką pasiimti, tuo tarpu lietuviai stribai skubino ir tikėjosi kuo daugiau užgrobti.Kaip bebūtų, tiek vienus- stribus, tiek kitus- miškinius banditais ir antichristais vadino.Tokia atmintis, o daugiau galima rasti kaimo kapinėse, ten dar beretiniai "patriotai" nespėjo išnaikinti kapų kuriose ilsisi ištisos šeimos nužudytos miško "didvyrių".
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių