Apiplėštajam – apklausos be pabaigos

Metų pradžioje Klaipėdoje apiplėštas studentas iki šiol mindo uostamiesčio policijos komisariatų slenksčius ir atsakinėja į tuos pačius klausimus, – apklausų pabaigos nematyti. Tačiau kai jis aptiko savo skriaudiką ir apie tai pranešė pareigūnams, šie pareiškė, kad sulaikyti įtariamojo neturi teisės.

Metų pradžioje Klaipėdoje apiplėštas studentas vis dar mindo uostamiesčio policijos komisariatų slenksčius ir atsakinėja į tuos pačius klausimus, – apklausų pabaigos nematyti. Tačiau kai nusikaltimo auka pati aptiko savo skriaudiką ir apie tai pranešė pareigūnams, šie pareiškė, kad sulaikyti įtariamojo neturi teisės.

Pasekė ir apiplėšė

Šių metų sausio 17-osios naktį antrakursis Klaipėdos universiteto studentas Mindaugas Kuras po apsilankymo pernakt "Žardės" prekybos centre dirbančioje parduotuvėje ėjo į netoliese esantį bendrabutį.

Dar prie parduotuvės vaikinas pastebėjo du vyrus.

Jie taip pat patraukė į tą pačią pusę, o netrukus suvaidino, kad sustojo atsisveikinti, ir priartėjusį vaikiną užpuolė. Nusikaltėliai iškraustė studento kišenes, pagrobė nebe naują telefoną ir asmens tapatybės kortelę.

Iškart po to jaunuolis nuskubėjo į bendrabutį ir draugo telefonu apie įvykį pranešė policijai.

Pareigūnai atvažiavo maždaug po pusvalandžio ir drauge su M.Kuru suko ratus aplink nusikaltimo vietą tikėdamiesi pamatyti plėšikus.

Tačiau pastangos buvo bergždžios.

Patarė pareiškimo nekeisti

Policijos patruliai pasiūlė parvežti vaikiną į bendrabutį, tačiau jis pasiprašė nugabenamas į komisariatą, kur parašė pareiškimą apie prieš jį įvykdytą nusikaltimą.

Šiame dokumente studentas parašė nenorintis, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kitą dieną vaikinas viską apsvarstė, susirado savo telefono kodą ir nužingsniavo į 2-ąjį uostamiesčio policijos komisariatą.

Budėtojui pasakė, kad norėtų papildyti savo naktį parašytą pareiškimą, nes pageidautų, jog plėšikų būtų ieškoma pagal pagrobto telefono duomenis. Tačiau pareigūnas patikino, kad nieko nebus, nes jau naktį telefonas buvo išjungtas.

Tąkart vaikinas grįžo nieko nepešęs ir nebeturėdamas vilties, kad kada nors kas nors aiškinsis prieš jį įvykdytą nusikaltimą.

Išsivežė iš bendrabučio

Tačiau praėjo visai nedaug laiko ir prasidėjo M.Kuro vargai.

Per devynis mėnesius nuo nusikaltimo vaikinas pabuvojo visuose Klaipėdos policijos komisariatuose bei jų nuovadose ir daugiau nei dešimt kartų kaip maldą kartojo tuos pačius žodžius: kada ir kaip buvo užpultas, kaip atrodė nusikaltėliai, kokie jo daiktai buvo pagrobti.

Be to, vaikinas ne kartą turėjo iš gausybės jam pateiktų nuotraukų atpažinti užpuolikus.

Mat nusikaltėliai ir toliau plėšikavo, o iš žmonių atimtus daiktus parduodavo lombarduose pateikdami M.Kuro asmens tapatybės kortelę.

Kartą vaikinas ryte buvo dar nepabudęs ir neišgirdo telefono skambučio. Todėl jį dar vienai apklausai norėję išsikviesti pareigūnai atvažiavo į bendrabutį ir jį išsivežė.

"Tada ne juokais išsigandau, nes policininkai man nesakė, kas atsitiko, tik liepė apsirengti ir važiuoti drauge į komisariatą. Tąkart mane dar kartą apklausė, vėl pakartojau kaip maldą tą patį, ką jau daug kartų buvau pasakojęs. O kitą dieną pareigūnai mane vėl vežėsi, turėjau nusikaltėlį pažinti iš nuotraukų", – prisiminė M.Kuras.

Pažino kaltininką

Pavasarį, kai nuo nusikaltimo buvo praėję vos keli mėnesiai, M.Kuras autobuse pamatė jį apiplėšusį žmogų. Abu išlipo toje pačioje "Alksnynės" stotelėje ir patraukė į tą pačią pusę.

Vaikinas baiminosi, ar nebus nusikaltėlis jį atpažinęs ir vėl nesiims prieš jį kokių nors veiksmų. Tačiau plėšikas nuskubėjo ir pasuko į lažybų punktą "Žardės" prekybos centre.

M.Kuras pasakojo tuojau pat nubėgęs į tame pačiame pastate esantį policijos komisariatą pas anksčiau jį apklausinėjusią tyrėją pranešti, jog sutiko skriaudiką ir net gali parodyti, kur jis dabar yra.

"Pareigūnai man paaiškino, kad niekuo negali padėti, nes tyrimas yra sustabdytas, tad be atskiro tyrimą kuruojančio prokuroro nurodymo policija nieko negali daryti", – apie patirtus nuotykius pasakojo nukentėjusysis.

Nesupranta savo statuso

Balandžio mėnesį M.Kuras gavo žinią, kad jo dokumentas rastas pas įtariamąjį. Šis esąs sulaikytas.

Atrodė, kad viskas galiausiai paaiškėjo ir galima lengviau atsikvėpti. Bet jaunuolis klydo.

Tyrėjai jį ir toliau kviečia, jų klausimai nesikeičia.

"Praėjusį penktadienį eilinės apklausos metu tyrėja pareiškė, kad tai ne paskutinis kartas. Man jau baigėsi kantrybė, nesuprantu, kiek aš dar būsiu priverstas lakstyti į policiją. Man skambina paskaitų metu, kai negaliu atsiliepti. Perskambinęs sužinau, kad kuo greičiau privalau atvykti į komisariatą. Kartais atrodo, kad ne mane užpuolė, o aš pats esu užpuolikas. Sykį vienas anksčiau apklausęs tyrėjas pamatė, kad aš vėl esu iškviestas, ir paklausė: "Dar čia tave tampo?" Taip, tampo, ir neaišku, kiek dar laiko tai truks", – piktinosi studentas.

Tapo liudininku

2-ojo policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis teigė, kad vienu metu tiriama nemažai nusikaltimų, kuriuos įvykdė tie patys asmenys, pasinaudoję iš studento atimtu dokumentu.

Vaikino asmens tapatybės kortelė buvo rasta pas vieną įtariamųjų.

Kiekvienas nusikaltimas tiriamas atskirai, o kopijuoti ankstesnių M.Kuro apklausų pareigūnai neturintys teisės, todėl kaskart privalo gyvai jį kalbinti.

Tokią apklausų gausą pareigūnas paaiškino faktu, jog nustatoma vis daugiau tų pačių įtariamųjų įvykdytų nusikaltimų.

Beje, pareigūnas minėjo, kad vaikinas šiuose tyrimuose minimas ne kaip nukentėjęs asmuo, o kaip liudytojas. Todėl kviečiamas jis privalo atvykti.

"Kol kas šie tyrimai nėra sujungti į vieną. Tikriname lombardų buhalteriją, galai vis dar lenda. Todėl kiek reikės, tiek ir kviesime. Tiesiog tokios yra procedūros. Manau, vėliau šie epizodai bus sujungti į bylą, tačiau kol kas tebevykdomi procesiniai veiksmai, esame sulaikę ne vieną įtariamąjį", – tikino G.Mačiulaitis.

Pareigūnas negalėjo pasakyti, ar M.Kuro apiplėšimo faktas tebetiriamas, ir išreiškė tikimybę, jog teismui atiduoti ruošiamoje byloje vaikinas gali būti pripažintas ir nukentėjusiuoju.

Kvies liudyti ir į teismą

Bylos tyrimą kuruoja Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Saulius Galminas.

Jis pasakojo, kad asmuo, pas kurį policininkai rado studento kortelę, yra įtariamas įvykdęs daugybę nusikaltimų. Šis įtariamasis turėjo ne vieną bendrininką.

Kad bylos teismuose būtų sklandžiai nagrinėjamos, ketinama nusikaltimų epizodus grupuoti ir iš jų paruošti galbūt keturias baudžiamąsias bylas. Kiekvienoje jų gali būti nuo penkių iki septynių, o gal net daugiau epizodų.

Būtent todėl narpliodami kiekvieną nusikaltimą pareigūnai apklausia M.Kurą.

"Kadangi vaikinas įvardijamas kaip liudytojas, pyksta ar nepyksta, privalo atvykti, kai yra kviečiamas į komisariatą. Nepamirškime, kad net šalies prezidentas buvo apklaustas kaip liudytojas. Jeigu reikės, gali apklausinėti ir šimtą kartų. Liudytojo teisės ir pareigos yra visiškai skirtingos nuo nukentėjusiojo. Liudytojas net skųstis negali, jis turi pareigą atvykti, kai yra kviečiamas. Jeigu nepaklus, pyks, bus atvesdintas. Kita vertus, pareigūnai turi parodyti savotišką dėkingumą, nes, nors ir turi pareigą, jis stengiasi ir padeda tirti nusikaltimą. Vėliau ar anksčiau visa tai pasibaigs", – teigė prokuroras.

Panašu, kad dar šiemet byla pasieks teismą, tačiau ir ten vaikinas bus kviečiamas liudyti. Todėl kada M.Kuras galės pamiršti sausio nakties įvykį, kol kas niekas negali pasakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

-

- portretas
Pinigų viliotojas!!! Netikėkite šiuo likimo nuskriaustu žmogeliu. Jis studentas, neturintis ką veikti. Pinigų jis turi per akis, bet gali prašyti pagalbos, kad padėtumėte jam, nes jis negali susimokėti už gyvenimą barake. Tai tik vienas iš jo eilinių žaidimų, o iš tikrūjų jis serga rimta asmenybės sutikimo liga. Būkite budrūs.

gg

gg portretas
Gaila vaikinuko

taip

taip portretas
Policija lietuvoj tik pedikams tarnauja,laikas tam pasipriesint neteisingumui,geriausia perskirstant mokescius. Minti supratot,manau.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių