Pereiti į pagrindinį turinį

Dvylika metų ieškotas buvęs patrulis slapstydamasis spėjo susilaukti atžalų

2014-01-07 08:35

Prieš daugiau nei dešimtmetį nuteistas ir nuo bausmės pasislėpęs buvęs uostamiesčio policijos patrulis paskutinėmis praėjusių metų dienomis susektas Mažeikiuose.

Vaidas Šiurkus
Vaidas Šiurkus / Policijos nuotr.

Prieš daugiau nei dešimtmetį nuteistas ir nuo bausmės pasislėpęs buvęs uostamiesčio policijos patrulis paskutinėmis praėjusių metų dienomis susektas Mažeikiuose. Slapstydamasis vyras spėjo susilaukti poros vaikų.

Paiešką suaktyvino po straipsnio

Gruodžio viduryje "Klaipėda" prisiminė prieš 15 metų garsiai nuskambėjusią "Patrulių" bylą, kurioje policininkai buvo teisiami drauge su prostitutėmis bei nusikaltėliais.

Surezgę gudrią schemą jie reketuodavo turtingų šeimų sūnus, kurie pakliūdavo į policininkų paspęstus spąstus. Pasinaudojusios prostitutės paslaugomis aukos baimindavosi būti apkaltinti išžaginę merginą.

Daugelio jau pamirštas nusikaltimas prikeltas iš užmaršties dar ir todėl, kad iš daugybės prieš 12 metų nuteistų asmenų keli buvo pasislėpę nuo teisingumo ir iki šiol tebelaikomi ieškomais.

Galbūt publikacija dienraštyje, o gal ir tai, kad policininkai prisiminė šios bylos bėglius, lėmė, jog Klaipėdos policijos Asmenų paieškos poskyrio pareigūnai suaktyvino jų paiešką.

Beveik neabejojama, kad keli šioje byloje paskelbti ieškomais asmenys pasislėpė Rusijoje.

Vienas gali būti nuskendęs.

Artimieji tikino neturį ryšio

Buvęs patrulis Vaidas Šiurkus buvo įvardytas kaip vienas aktyviausių nusikaltimo dalyvių ir teismo buvo nuteistas 6 metams nelaisvės.

Jau po nuosprendžio jis prašė teismą leisti laisvėje gultis į ligoninę operacijai, o bausmės vykdymą atidėti, tačiau tokios malonės buvęs policininkas nesulaukė.

Sužinojęs, kad įkalinimo išvengti nepavyks, V. Šiurkus dingo. 2002 metų rugpjūčio viduryje buvo paskelbta oficiali jo paieška.

Tąkart pareigūnai klausinėjo jo šeimos narius, lankėsi ir pas jo tėvus Telšių rajone, tačiau šie kaskart tikino, jog vyras dingo kaip į vandenį ir nė vienas giminaitis apie jo buvimo vietą esą neturį supratimo.

Po kelerių metų jie net bandė teigti, kad V. Šiurkus pabėgo į užsienį ir gali būti miręs.

Vaikai augo be tėvo

Suaktyvinę šio buvusio policininko paiešką pareigūnai nustatė, jog jo žmona po sutuoktinio dingimo susilaukė dviejų vaikų ir nurodė, kad jų tėvas yra V. Šiurkus.

Paaiškėjo ir tai, jog šis žmogus visą tą laiką gyveno Lietuvoje.

Jo asmens dokumentų galiojimas buvo pasibaigęs, tad bėglys dirbo nelegaliai, buvo medžio apdirbėjas.

Vyriškis slapstėsi, kaip galima dažniau keisdamas būstus, dažnai gyvendamas atokiose vietose, vengė bendravimo su žmonėmis.

Jo pėdsakų pavyko aptikti Plungės rajone, Ventos miestelyje, keliose Telšių rajono vietovėse.

Su žmona bėglys susitikdavo tik savaitgaliais. Keturi poros vaikai faktiškai augo be tėvo.

Išgąsdino tarnybinis šuo

Metų pabaigoje pareigūnai sužinojo, kad V. Šiurkus gyvena nuomojamame bute Mažeikiuose.

Policininkai buvo gerai pasirengę sulaikymo operacijai, jiems talkino kinologas su tarnybiniu šunimi.

Gruodžio 23 dieną išgirdęs, jog beldžiasi policija, jis ketino neįsileisti pareigūnų, tačiau, išgirdęs šuns lojimą ir pamatęs po langais policininkus, suprato, kad galimybės pasprukti nėra, todėl atrakino duris.

Baimė patekti į pataisos namus sugadino ne tik V. Šiurkaus, bet ir jo artimųjų gyvenimą.

Galėjo būti pamiršęs bausmę

Jeigu dar 2002-aisiais jis būtų išvažiavęs atlikti bausmės, dabar jau nebeprisimintų pataisos namų sostinės Sniego gatvėje, kur kalinami nusikaltę pareigūnai.

Atlikęs vos trečdalį bausmės jis galėjo į laisvę grįžti po poros metų, nes turi mažų vaikų.

Galbūt klaipėdiečiui būtų pavykę grįžti dar anksčiau, nes vėliau pasikeitus Baudžiamajam kodeksui buvę V.Šiurkaus kolegos grįžo į laisvę gerokai greičiau, nei patys tikėjosi.

V. Šiurkaus įvykdytas nusikaltimas taip pat bus perkvalifikuotas ir veikiausiai jam bus paskirta švelnesnė bausmė nei pirmuoju nuosprendžiu.

Vėliau jis, kaip ir kiti kaliniai, galės prašyti išleisti į laisvę pirma laiko.

Tačiau vertindamas visas sąlygas prašymą nagrinėsiantis teismas atkreips dėmesį ir į tai, jog nuteistasis ilgą laiką vengė atlikti bausmę.

Kol kas V. Šiurkus kalinamas Šiaulių tardymo izoliatoriuje, kur ruošiami reikiami dokumentai jį išsiųsti į Vilniaus pataisos namus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų