Galvosūkį, kur dėti pavojingas atliekas iš laivų, išsprendė pinigai

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto pavojingų atliekų iš laivų, esančių Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje, surinkimo ir tvarkymo piktnaudžiaujant tarnyba ir kyšininkaujant.

Pavojingas atliekas tvarkančios bendrovės direktorius, trys šios įmonės darbuotojai, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnas ir buvęs vieno įmonės "Klaipėdos vanduo" padalinio vadovas įtariami korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu bei neteisėtu pavojingų atliekų gabenimu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2020–2021 m. uosto teritorijoje pavojingas atliekas tvarkančios bendrovės atstovai, įtariama, sistemingai papirkinėjo Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos inspektorių.

Už kyšius galbūt buvo siekta inspekcijos palankių sprendimų bendrovės atžvilgiu – norimo sprendimo administracinio nusižengimo byloje, taip pat galbūt neteisėtų veiksmų tiriant kitų bendrovių-konkurentų veiklą, siekiant užkirsti kelią kitoms bendrovėms dalyvauti pavojingų atliekų tvarkymo viešuosiuose pirkimuose.

Taip pat įtariama, kad buvo sistemingai papirkinėjamas anksčiau vienam įmonės "Klaipėdos vanduo" padaliniui vadovavęs asmuo, kad nebūtų kontroliuojamas į "Klaipėdos vandens" nuotekų valyklą bendrovės atvežtų nuotekų faktinis užterštumas ir tokiu būdu bendrovė išvengtų papildomo viršnorminės taršos apmokestinimo.

Taip pat turima duomenų, kad buvęs vieno "Klaipėdos vandens" padalinio vadovas galbūt reikalaudavo kyšių ir iš kitų bendrovių.

Be to, tiriamos aplinkybės dėl neteisėto pavojingų atliekų gabenimo iš Lietuvos teritorijos, krovinio gabenimo dokumentuose nurodant tikrovės neatitinkančius duomenis. Bus nustatomas šiomis veikomis padarytos žalos valstybei ir aplinkos apsaugai dydis.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Klaipėdos valdyba. Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras. Šis ikiteisminis tyrimas atliekamas bendradarbiaujant su Aplinkos apsaugos departamentu, Aplinkos apsaugos agentūra ir įmone "Klaipėdos vanduo".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaka majaka

Kaka majaka portretas
Rytų europiečiai vis dar kyšininkai, trečia karta nuo žagrės. Genuose protėvių nuopoliai ir erezijos, taip paprastai neištrinsi.

Up

Up portretas
Pačiu laiku Gentvilui rakštį subinėn. Už puiku aplinkos apsaugos tvarkymą ir dorojamasi su sąžiningais žmonėmis.

pinigai

pinigai portretas
išsprendžia viską.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių