Pereiti į pagrindinį turinį

Italijoje studenčių iš Žemaitijos nelaukė: merginos nukentėjo nuo sukčių

2023-02-10 08:28

Pareigūnams tenka tirti nusikaltimą, įvykdytą gal Italijoje, o gal Ispanijoje. Nuo sukčių nukentėjo dvi studentės iš Žemaitijos.

Pavojai: manipuliacijos banko sąskaitoje esančiais pinigais gali būti nuostolingos, apie grėsmes dažnai įspėja bankininkai.
Pavojai: manipuliacijos banko sąskaitoje esančiais pinigais gali būti nuostolingos, apie grėsmes dažnai įspėja bankininkai. / Shutterstock nuotr.

22 metų rietaviškė su bendramoksle iš Skuodo turėjo studijas tęsti Italijoje. Merginos sutarė, kad nuomosis butą, ir ėmėsi jo paieškų.

Viename Italijos interneto tinklalapyje jos rado pasiūlymą ir ėmė bendrauti su buto nuomotoja. Merginos susirašinėjo naudodamos internetinę vertimo programėlę.

Moteris, žadėjusi išnuomoti būstą, teigė pati gyvenanti Ispanijoje, bet turinti butą Italijoje ir jį nuolat nuomojanti.

Ji kėlė sąlygą, kad nuomininkės iš anksto sumokėtų nuompinigius už du mėnesius ir pervestų sumą, kurios reikės už komunalinius patarnavimus.

Skuodiškė pervedė rietaviškei savo dalį nuomai reikalingos sumos – 600 eurų, o iš Rietavo kilusi mergina sausio 29 d. pervedė į nurodytą sąskaitą 1,2 tūkst. eurų.

Vasario 5 d., neįtardamos nieko blogo, abi studentės nuvyko į Italiją, pasibeldė į buto, už kurio nuomą sumokėjo, duris.

Paaiškėjo, kad ten gyvenantys žmonės nieko nežino apie nuomą, nė neketino priimti svetimų žmonių ir nepažįsta moters, kuri pažadėjo studentėms išnuomoti jų butą.

Moteris, su kuria rietaviškė bendravo internetu, dingo, susisiekti su ja tapo neįmanoma.

Merginos susirado kitą būstą ir netrukus parašė skundą per Lietuvos policijos elektroninę sistemą.

Sistema veikia taip, kad nusikaltimo tyrimas skiriamas tam policijos komisariatui, kurio rajone registruotas pareiškėjas. Taip Rietavo policininkams teko užduotis aiškintis, kas apgavo studentes.

Tyrimo eiga yra tradicinė – tyrėjai užklaus Tarptautinių ryšių valdybą, ar turima informacijos apie pareiškime nurodytą įtariamą asmenį. Pareigūnai išsiųs užklausas ir į banką, siekdami išsiaiškinti, kam priklauso banko sąskaita, į kurią studentės pervedė pinigus.

Jeigu atsakymo Rietavo policijos pareigūnai nesulauks, bylos tyrimas bus nutrauktas nenustačius kaltininko.

Pareigūnai stebisi, kaip lengvai žmonės perveda savo pinigus nepažįstamiems asmenims. Vyresni patiki sukčių melu apie neva tiriamus netikrus pinigus, jaunesni gundosi pažadais uždirbti dešimtis procentų nuo investuotos į akcijas sumos, dar jaunesni patiki, kad gaus didelius pelnus įsigydami kriptovaliutos.

Pareigūnų ir bankininkų patarimai kaskart prieš atliekant kokią nors bankinę operaciją įsitikinti, kad tai saugu, pasiekia ne visus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų