Klaipėdiečių pomėgis – drabstytis purvais viešojoje erdvėje

Interneto platybėse besiliejanti neapykanta vis dar sunkiai tramdoma. Tarp klaipėdiečių yra tokių, kurie dieną pradeda purvo doze viešojoje erdvėje, už kurią gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Interneto platybėse besiliejanti neapykanta vis dar sunkiai tramdoma. Tarp klaipėdiečių yra tokių, kurie dieną pradeda purvo doze viešojoje erdvėje, už kurią gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Taškosi įžeidimais

Internete naujienas skaitantys klaipėdiečiai net tarpusavyje jau yra įsiminę tam tikrus aktyvius komentatorius ir jų slapyvardžius.

Virtualioje erdvėje aktyviai reiškiasi Klaipėdoje gyvenantis internautas R.K., kuris už liežuvio nelaikymą ir nuolatinį įžeidinėjimą sulaukia net kitų komentatorių kritikos.

Dar vienas nuožmus purvo pylėjas slepiasi po Trolio slapyvardžiu, jį pasirašinėdamas didžiosiomis raidėmis. Žmogus pagiežingus komentarus rašo iš Klaipėdoje registruoto IP adreso 86.100.16.9.

Šiam skaitytojui užkliūva ne tik Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas, paniekos ir pykčio sulaukia visa krepšinio ekipa.

Aktyvus pseudorašytojas koneveikia ir policininkus, kurie jam smirdi kaip ožiai, bei neprilygsta intelektu pačiam komentaro autoriui. Šio klaipėdiečio paniekos sulaukė net gyvybę Kosove paaukojęs lietuvis muitininkas, komentatorius išsityčiojo iš žuvusio pareigūno profesijos.

Gresia 3 metų nelaisvė

Klaipėdos 1-ojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus vyriausioji tyrėja Vitalija Sukauskienė tikino, kad dėl šio komentatoriaus žodžių galėtų būti iškelta baudžiamoji byla, tačiau gavus nukentėjusios pusės pareiškimą.

O štai komentatoriaus Trolio pareiškimai dėl tariamų žydų aferų ar lietuvių vadinimas "japais" galėtų būti vertinamas kaip kurstymas prieš bet kokią tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

"Reikia atkreipti dėmesį, ar žmogus nuolat lieja neapykantą viešojoje erdvėje. Baudžiamoji atsakomybė atsiranda, kai nustatomas sistemingumas. Jei neapykanta vienai kuriai nors žmonių grupei ar rasei yra kurstoma nuolat, reikėtų pranešti teisėsaugai. Tokius tyrimus nuolat atliekame, vieni jų pasiekia teismą, tik dalį tenka nutraukti", – aiškino V.Sukauskienė.

Už nesantaikos kurstymą, tyčiojimąsi, niekinimą, neapykantos skatinimą baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

"Per mėnesį pasitaiko pora tokių bylų. Dažniausiai kreipiamasi dėl kurstymo prieš gėjus, komentatoriai koneveikia žydus, pasitaiko, kad juodina ir lietuvius. O pastaruoju metu padaugėjo pareiškimų dėl įžeidimų lenkų tautybės asmenims", – pasakojo V.Sukauskienė.

Bylų mažėja

Klaipėdos 1-ojo policijos komisariato vadovas Mindaugas Busilas tikino, kad privataus kaltinimo bylos priklauso nuo įžeistojo storos odos.

"Jei žmogus turi begemoto odą, jis nekreipia dėmesio. Tačiau manau, kad iki kito karto. Labai dažnai žmonės neskiria, kada pasisakyti savo nuomonę, o kada patylėti. Retai nenustatome asmens, nebent tuomet, kai komentaras rašomas iš užsienio", – patikino M.Busilas.

Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroras Simonas Genys tikino, kad dėl nesantaikos kurstymo per metus buvo iškelta 12 bylų.

"Tenka įrodinėti, kad nesantaikos kurstymas vyko sistemiškai. Vadinasi, mažiausiai du tris kartus per mėnesį reikėtų padarytų tokią veiką. Dažniausiai dauguma komentarų neetiški, amoralūs, tačiau ne visi gali būti traktuojami, kaip nesantaikos kurstymas. Taip pat turime nustatyti, ar buvo tiesioginė tyčia", – tikino prokuroras.

Prokuroras pabrėžė, kad kiekvienas komentaras yra vertinamas atskirai.

"Net jei tas pats asmuo parašė kelis komentarus. Tiesą sakant, tokių bylų skaičius nedidėja. Prieš metus ar pusantrų turėjome didelį tokių bylų augimą. Tačiau tai nerodo, kad purvo ir neapykantos viešojoje erdvėje yrą mažiau", – tikino S.Genys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atlantas

Atlantas portretas
Reikia mokėti taip parašyti taip komentarą, kad nebūtų "kabliukų" prie ko prikibti.

RM

RM portretas
O pati žiniasklaida, ką kuria, gal santaiką????

Trolis

Trolis portretas
Viskas ,trolis mire.Ziniasklaida visagale.Tampu ameba,taip matyt bus patogiau,sikna uzraukiu visam laikui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių