Klaipėdietės kaimynystėje – keturkojis siaubūnas

Klaipėdiečiai šiurpsta. Miesto centre gyventojus ir jų augintinius puldinėja netramdomi šunys. Rujojanti Rytų Sibiro laika, anksčiau sukandžiojusi tris šunis, prieš kelias dienas vėl gąsdino aplinkinius.

Klaipėdiečiai šiurpsta. Miesto centre gyventojus ir jų augintinius puldinėja netramdomi šunys. Rujojanti Rytų Sibiro laika, anksčiau sukandžiojusi tris šunis, prieš kelias dienas vėl gąsdino aplinkinius.

Situacija – nevaldoma

Panašu, kad nekontroliuojamas šunų elgesys – pačių nukentėjusiųjų rūpestis. Gyvūnų užpulti miestiečiai dėl patirtos žalos nesulaukia nei kompensacijos, nei žmogiško atsiprašymo. Agresyvių augintinių šeimininkai savo kaltę neigia.

Daugybė miestiečių piktinasi šunų augintojais, kurie keturkojus vedžioja be pavadėlių ar nededa jiems antsnukių. O neretai, nutikus nelaimei, šeimininkų greta iš viso nebūna.

Neseniai Sportininkų gatvėje milžino šuns užpulto klaipėdiečio nebuvo net atsiprašyta. Nors keturkojis į kiemą išspruko dėl pačių šeimininkų neapdairumo.

Panaši situacija yra Baltikalnio, Tilžės ir Rumpiškės gatvėse. Čia jau daug metų gyventojai bijo į lauką išvesti savo augintinius. Mat gatvėmis neretai klaidžioja medžioklinė Rytų Sibiro laika.

Iš pradžių buvo manyta, kad šuo yra beglobis. Kaip paaiškėjo vėliau, šeimininkus jis turi, tik šie neskuba prisiimti atsakomybės.

"Kalė jau sudraskė tris šunis. Apkandžiotas taksas išgyveno, o vienam šiemet nepasisekė – nudvėsė. Kaip aš galiu jaustis saugi savo kieme?" – klausė miesto centre gyvenanti klaipėdietė.

Teko leistis vaistus

Kiekviena diena – lyg tiksinti bomba. Jau ketvirtus metus miestiečiai rauda dėl Rytų Sibiro laikos šeimininkų neapdairumo.

Iš nuosavo namo kieme esančio aptvaro ištrūkstantis augintinis kasmet siaučia centrinėje miesto dalyje. Liudininkų teigimu, incidentai bent keliskart per metus kartojasi nuo 2011-ųjų balandžio.

Esą medžioklinis šuo dažniausiai pasprunka pavasario ir rudens mėnesiais. Savo elgesiu jis varo siaubą aplinkiniams.

Ir patys žmonės stebisi, kaip šeimininkams nepavyksta sutramdyti savo šuns: "Gali būti, kad jis peršoka tvorą arba ištrūksta iš gardo. Kalė be abejonės yra medžioklinė, o rujos metu ji tampa tiesiog nevaldoma".

Nukentėjusios klaipėdietės šunelis tik per plauką liko gyvas. Sibiro laika, sukandusi mažą keturkojį, nenorėjo jo paleisti. Gindama savo augintinį nukentėjo ir pati šeimininkė. Kalė pašnekovei įkando į ranką.

Moteriai teko visą mėnesį leistis vaistus nuo pasiutligės, taip pat turėjo papildomų išlaidų. Tam, kad šuo gyventų, gydymui ji išleido apie tūkstantį litų.

"Patikrinus Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai paaiškėjo, kad Sibiro laika buvo neskiepyta, todėl teko leistis vaistus ir laikytis režimo, visiškai nevartoti alkoholio ir pan. Pamenu, incidentas įvyko atostogų metu, ketinau vykti į Londoną, todėl teko kelionę atidėti. Mano augintinei buvo atlikta operacija, veterinarė kasdien atvažiuodavo valyti pūlių iš žaizdos pilve. Turiu išsaugojusi visus čekius, nuotraukas, tačiau kas iš to? Mano pačios rankos žaizda gijo kelis mėnesius. Iltys buvo susmigusios iki kaulo", – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Sudraskė mirtinai

Rujojančio šuns istorija tuo nesibaigė. Po kurio laiko nukentėjo ir daugiau miestiečių. Kitos gyventojos šuo buvo mirtinai sudraskytas šių metų kovą. Moteris buvo įsitikinusi, kad plėšrūnas benamis, ir į policiją nesikreipė.

Dar vienas incidentas įvyko praėjusį savaitgalį. Penktadienį ir šeštadienį Baltikalnio, Tilžės, Rumpiškės gatvėse buvo pastebėta ta pati Rytų Sibiro laika.

Didelis, palaidas keturkojis buvo be antsnukio. Kaip teigė liudininkai, plėšrūnas elgėsi agresyviai: gąsdino kieme esančius vaikus, puolė kitus gyvūnus, teršė aplinką, tuštinosi vaikų žaidimo vietose.

Šeštadienį, apie 18 val., gyventojai paskambino policijai. Atvykę pareigūnai iškvietė šungaudžius. Šie nevaldomą kalę išvežė į gyvūnų prieglaudą.

"Juk nukentėti gali bet kuris, net ir kieme žaidžiantys mažamečiai. Šalia yra vaikų darželis. Tiek metų niekas tuo nepasirūpina, šeimininkai nuolat išsisuka nuo atsakomybės. Nenori pripažinti, kad tai jų šuo", – kalbėjo gyventojai, artimiausiu metu ketinantys kreiptis į miesto savivaldybę.

Gyventojai Klaipėdos vyriausiajam policijos komisariatui per ketverių metų laikotarpį pateikė septynis skundus dėl to paties šuns.

Gali konfiskuoti šunį?

Dėl netramdomų šunų mieste Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos biuras ir miesto savivaldybė sulaukia nemažai miestiečių skundų.

Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys pasakojo, esą dažnai jų savininkams skiriami įspėjimai ar skiriamos baudos už nepriežiūrą – pavadėlio ar antsnukio nenaudojimą. Apie vieno gyvūno paleidimą į gatvę negali būti nė kalbos.

"Tos pačios taisyklės galioja visiems ir reikia jų laikytis. Šunys turi būti vedžiojami tik su pavadėliais, išskyrus tam tikras šunų vedžiojimo aikšteles. Jų įvairiose miesto vietose yra keturios. tačiau ir čia privaloma užtikrinti aplinkinių saugumą", – aiškino V.Valys.

Jo žodžiais, viena didžiausių nelaimingų atsitikimų priežasčių – pačių gyventojų neatsakingumas. Pažeidimu yra laikomas ir netyčinis šuns išbėgimas į gatvę. Pastebėjus tokį atvejį pašnekovas ragino nedelsiant kreiptis į policiją.

"Kilus grėsmei, reikėtų nelaukti ir kreiptis į pareigūnus. Jei ištrūkęs šuo pridaro žalos, įkanda kitam augintiniui ar net žmogui, yra numatytos tam tikros sankcijos. Galima netgi konfiskuoti augintinį ar prisiteisti atlyginti žalą. Įkandimo atveju būtina kreiptis į medikus ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Tai yra dėl šeimininkų neapdairumo", – tikino pašnekovas.

Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga patvirtino, kad išskirtiniais atvejais policijos pareigūnai gali konfiskuoti keturkojį.

Už gyvūnų nepriežiūrą gali grėsti įspėjimas arba bauda nuo 29 iki 116 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kažkas čia

kažkas čia portretas
Nesueina,šuo šeimininkus turi,gyvena voljere bet serga pasiutlige.Tamsta Aušra , užsiimkite rimtesne veikla,jeigu jau norite pasirodyti tai surinkite visus aršius,palaidus "beglobius"rajoninius šunis..

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Gana vapalioti.Bauda yra tiktai už nepriežiūrą. Už šuns padarytą žalą, sakykim papjautą Jūsų augintinį galima išieškoti visą sumą pinigų ,kuriuos išleidote užauginimui, t.y. maisto kaina, veterinaras, plius moralinė trauma, o jeigu dar sušlubavusi sveikata to pasekoje . Tai tokio šuns šeimininkui gali tekti ir trobelę parduoti,kad atsiskaityti už pridarytus nuostolius.

Siulyciau

Siulyciau portretas
Straipsnio iniciatorei pasigyditi,truputi supainiojo viska tam kad suklaidinti miestiecius ir pati isbristu kaip nukentejusi.net juokinga kokie slykstus zmones buna.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių