Klaipėdoje nuteista 78 tūkst. eurų iš gyventojų išviliojusi grupuotė

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje nuteista sukčiavimus, plėšimus ir kitas nusikalstamas veikas vykdžiusi grupuotė, iš gyventojų išviliojusi apie 78 tūkstančius eurų, penkiems asmenims skirtos realios laisvės atėmimo bausmės, antradienį pranešė prokuratūra.

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį byloje, kurią tiriant išaiškintos 52 nusikalstamos veikos – sukčiavimai, plėšimai, neteisėtas elektroninės priemonės įgijimas ir panaudojimas, policijos pareigūno vardo pasisavinimas, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas ir kt. Nuteisti šeši organizuotoje grupėje veikę 24–40 metų asmenys, penki realiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Nusikaltimų darymo metu laisvės atėmimo bausmes atliekantiems 40 ir 34 metų vyrams teismas skyrė subendrintas 13 metų 4 mėnesių bei 13 su puse metų laisvės atėmimo bausmes.

45 metų kaltinamajam skirta 13 metų nelaisvės. 29-erių ir 25-erių metų vyrai už grotų privalės praleisti po penkerius metus, o moteriai teismas skyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant vietoj intensyvios priežiūros dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Teismas tenkino nukentėjusiųjų civilinius ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo už bendrą 81,5 tūkstančių eurų sumą. Teismas paliko galioti kaltinamiesiems paskirtą laikiną nuosavybės teisės apribojimą į ne mažiau kaip 40 tūkstančių eurų vertės turtą.

Viliojo žmonių pinigus

Tyrimas buvo pradėtas 2019 metų sausį, kai į Palangos policijos pareigūnus kreipėsi 65-erių moteris, nukentėjusi nuo sukčių. Ji nurodė, kad jai į namus paskambino nepažįstamas asmuo, prisistatė policijos pareigūnu, aiškino, kad neva per inkasavimą banke buvo aptikta daug padirbtų pinigų, todėl reikia patikrinti moters namuose turimus pinigus, ar jie esantys tikri.

Į nukentėjusiosios namus atėjęs nepažįstamas asmuo apgaulės būdu išviliojo 700 eurų ir pasišalino. Iš viso per 2019 metus kaltinamieji įvykdė septynias panašaus pobūdžio nusikalstamas veikas Palangoje, Tauragėje ir Plungėje. Jas tęsė ir 2020 metais, įvykdydami dar tiek pat nusikalstamų veikų Tauragėje, Plungėje, Kėdainiuose bei Kėdainių, Skuodo ir Kretingos rajonuose.

Bylos duomenimis, 2020 metų sausį į Tauragės pareigūnus kreipėsi 83-ejų metų moteris, nukentėjusi panašiomis aplinkybėmis. Atėjęs nepažįstamas vyras apgaulės būdu tąkart pasisavino 600 eurų.

Išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, teismas konstatavo, kad, skambindami galimoms aukoms, nuteistieji prisistatydavo ne tik policijos pareigūnais, bet ir elektros tinklų darbuotojais. Salantuose gyvenanti 90-mečių sutuoktinių pora buvo įtikinta, kad senoliai už elektros energiją yra atsiskaitę neva padirbtais pinigais, todėl reikia patikrinti visus namuose laikomus pinigus. Atvykęs nepažįstamas vyras pareiškėjams į akis papurškė ašarinių dujų, pagrobė 31 tūkstantį eurų ir pasišalino.

Teismas konstatavo, kad du iš kaltinamųjų, atliekantys laisvės atėmimo bausmes, skambindavo nukentėjusiesiems, prisistatydavo įvairių įstaigų darbuotojais, įtikindavo, kad namuose laikomi pinigai gali būti padirbti ir kad juos būtina patikrinti. Kiti nuteistieji eidavo į pareiškėjų namus ir išviliodavo ar pagrobdavo įvairias pinigų sumas.

Nustatyta, kad prie nusikalstamų veikų prisidėjo ir 35 metų moteris, kuriai buvo perduodama dalis iš nusikalstamų veikų gautų pinigų. Moteris pinigus pervesdavo tiek organizuotos grupės organizatoriui, tiek pastarojo nurodytiems asmenims. Skaičiuojama, kad bendra nukentėjusių žmonių patirta žala siekia beveik 78 tūkstančius eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Paskelbkit vardus pavardes

nesuprantu uz ka situos baust ?

nesuprantu uz ka situos baust ? portretas
elektrikai aferistai ....PSD aferistai.... siuskliu mafija....silunininkai....daktarai vakcinuotojai QR kodu dalintojai zmones duxina...sutartimis zagina... a valdzioj sugulusiems visiem giliai poxuj....i sazinej visiskai nieko....

saudyt sukas

saudyt sukas  portretas
aferiugas-variugas...tas kalejimas ju neisgydys , gryze vel eis sukciaut...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių