Klaipėdos apygardos teisme – dviejų išteisintų pabėgėlių iš Jemeno apeliacinė byla

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama apeliacinė byla, kurioje dėl valstybės sienos neteisėto kirtimo ir disponavimo padirbtais dokumentais teisiami du pirmos instancijos teismo išteisinti pabėgėliai Jemeno piliečiai.

Rugpjūtį 18-os metų sulauksiantis ir 26-erių vyrai į Lietuvą Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje atklydo pernai spalio pradžioje, į šalį patekę per Baltarusijos teritoriją. Jie sieną kirto neturėdami Lietuvos vizos.

Po keleto dienų jaunuoliai iš nenustatyto asmens įsigijo padirbtus dokumentus – leidimus gyventi Švedijoje.

Spalio 13-ąją Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai pabėgėlius sulaikė kontrolės punkte ketinant keltu išvykti į Švediją.

Kaltinamieji savo kaltę pripažino iš dalies.

Apklausiami pareigūnų Jemeno piliečiai teigė norėję išvykti į Švediją ir nežinoję, kad dokumentai buvo netikri. Vyrai pasakojo bėgę nuo karo, nes buvo pakviesti tarnauti kariuomenėje, tad ieškojo prieglobsčio kur nors Europoje. Gavę dokumentus iš vieno asmens buvo patikinti, kad su jais gali išvykti ir prašyti prieglobsčio.

Bėgdami nuo savo gimtinėje vykstančio karo vyrai pasakojo sprukę į Egiptą. Vienas ten praleido tris mėnesius, kitas – pusantrų metų.

Vėliau jie tęsė kelionę į Europą. Vienas jų pasakojo vykęs į Katarą, iš ten – į Azerbaidžaną, o galiausiai į Baltarusiją, iš kur perėjo Lietuvos sieną.

Iki sienos jemeniečius pavežė taksi vairuotojas, jis patikino, kad šie iš Lietuvos galėsią vykti, kur panorėję – į Prancūziją, Vokietiją ar kitas šalis.

Vienas vyras pareigūnams pasakojo dvi dienas ėjęs iki Vilniaus, o jo tikslas buvo nuvykti į Švediją ir paprašyti prieglobsčio.

Tyrimo duomenimis, suklastotus dokumentus galėjo užsakyti vieno iš sulaikytųjų brolis, gyvenantis Švedijoje. Galimai dokumentai buvo ten gaminami ir po to atsiųsti paštu ar kitu nenustatytu būdu.

Migracijos departamentas teismui pateikė informaciją, jog buvo gauti minėtų vyrų prašymai suteikti prieglobstį Lietuvoje, tačiau sprendimai dar nebuvo priimti. Nustatyta, jog nepilnamečio asmens vyresnysis brolis gyvena Švedijoje ir turi šios šalies pilietybę, tad buvo kreiptasi į šios šalies kompetentingas institucijas, kad jie prisiimtų atsakomybę už nepilnamečio prieglobsčio prašymo nagrinėjimą. Atsakymas iš Švedijos institucijų teismo proceso metu dar nebuvo gautas.

Klaipėdos apylinkės teismas sausį abu vyrus nuo baudžiamosios atsakomybės atleido ir baudžiamąją bylą nutraukė, konstatuodamas, kad Jemeno piliečiai neteisėtai atvyko į Lietuvą turėdami tikslą pasinaudoti prieglobsčio teise. Teismas paskelbė, jog vyrai veikė būtinojo reikalingumo sąlygomis.

Tokį nuosprendį apskundė prokuratūra, siekianti, jog vyrai būtų nuteisti dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo bei disponavimo suklastotu dokumentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pietietis.

pietietis. portretas
nesuprantu- juk galejo Egipte, kol gyveno , prasyti prieglobscio pas brolius musulmonus.apylinkes teisme idomus poziuris ,kazi kodel?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių