Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos koncertų salės Vasaros koncertų ciklas panardins muzikoje

2020-07-03 04:00
DMN inf.

Vasariškos muzikos garsai jau šį šeštadienį suskambės šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje. Čia liepos 4 – rugpjūčio 16 dienomis vyks gaivūs kaip pajūrio vėjo gūsis ir lengvi kaip smilgos prisilietimas Vasaros koncertų ciklo renginiai.

Vasaros koncertų ciklą pradės Klaipėdos kamerinis orkestras. Vasaros koncertų ciklą pradės Klaipėdos kamerinis orkestras. Vasaros koncertų ciklą pradės Klaipėdos kamerinis orkestras.

Jų programos aprėps klasikinę muziką, sujungs kelis muzikos stilius, bus papildytos džiazo, roko, elektroninės muzikos, dainuojamosios poezijos, folkloro elementais. Vasarojančių klausytojų laukia 10 skirtingų meninių programų, tarp jų – žaisminga pažintis su muzika patiems mažiausiems klausytojams.

Klasikos provokacijos

Vasaros ciklą šeštadienį 19.30 val. pradės intriguojančios „Klasikos provokacijos“ – klasikinės ir džiazo muzikos lydinys. Jame savo aistra atliekamai muzikai publiką žavės Klaipėdos kamerinis orkestras ir koncerto solistai.

„Mane visada traukė klasikinė muzika. Tai, kad mes galime pasimėgauti šia garsų jūra, suteikiančia didžiulį malonumą, ir yra tas ypatingas jausmas tarp to, kas užrašyta natomis, ir nenuspėjamo improvizacinio momento“, – yra sakęs pripažintas džiazo meistras saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Jo scenos partnerė šioje programoje Aleksandra Žvirblytė, anot P.Vyšniausko, „yra puiki klasikos atlikėja, bet, kas reta tarp „klasikų“, dar ir drąsiai improvizuojanti pianistė“. Klaipėdos kamerinis orkestras, vedamas Mindaugo Bačkaus, taip pat yra atviras įvairioms meninėms provokacijoms.

Klasikiniai kūriniai gana dažni improvizuojančių džiazo muzikantų repertuare. Tačiau vienų kompozitorių temomis improvizuoti lengva, kitų – sudėtinga ar net neįmanoma. Šįkart atlikėjai provokuos klausytojus naujai išgirsti J.S.Bacho, W.A.Mozarto, E.Griego, Ph.Glasso, M.Nymano ir kitų autorių kūrinius, paįvairintus džiazo improvizacijomis.

Muzikos namučiai

Mažieji klausytojai liepos 8 d. 11 val. ir 18.30 val. galės dalyvauti edukacinėje programoje „Muzikos namučiai“. Tai interaktyvus spektaklis-koncertas, kuriantis namų erdvių muzikines istorijas. Jis skirtas 2–6 metų vaikams ir jų tėveliams. Renginio dalyviais tampa visi į jį susirinkusieji, o jo metu imituojami kasdieniai garsai perauga į fleitos, kanklių ir perkusijos palydimas daineles, nesudėtingus instrumentinės muzikos kūrinius. Taip ugdomas vaikų gebėjimas atrasti muziką, visų pirma gimstančią kiekvieno iš mūsų namuose ir tik vėliau persikeliančią į koncertines erdves.

Edukacinėje programoje vykstantys muzikiniai ieškojimai – įdomūs ir smagūs, atitinkantys vaikiško amžiaus suvokimo galimybes, nes juos kuria mažų mergaičių Solveigos ir Matėjos mamos, Tai Justina Orlovskytė (vokalas, fleitos) ir Ingrida Spalinskaitė-Kurienė (perkusija, kanklės). Kartu su dainuojančia aktore Kotryna Šileikaite jos padeda mažiesiems praverti „Muzikos namučių“ duris ir susipažinti su nuotaikingais jų gyventojais.

Baltas liepos vakaras

Liepos 9 d. 19.30 val. „Baltas liepos vakaras“ pristatys jau antrąją programą, kurią su grupe „Baltos varnos“ rengia Klaipėdos brass kvintetas. Tiesa, prieš porą metų duetu su klaipėdiečių kvintetu pasirodžiusios seserys Milda ir Teresė Andrijauskaitės šiemet pasikvietė pastiprinimą – bosistą Julių Bakanauską, mandolina grosiantį Tadą Dešuką ir mušamaisiais ritmą palaikysiantį Tomą Urbanavičių.

Šypsenomis spinduliuojančios, pozityvumu trykštančios seserys Milda ir Teresė nuostabiai dainuoja, groja ir kuria. Jų autorinė kūryba sujungia dainuojamosios poezijos, folkloro ir improvizacijos elementus. „Baltos varnos“ pelno gausias klausytojų simpatijas, koncertuodamos įvairiose šalies scenose ir dalyvaudamos televizijos projektuose.

Klaipėdos brass kvintetas taip pat sugeba savo programas pateikti išradingai ir kūrybiškai. Sigito Petrulio vadovaujami pūtikai noriai plečia savo repertuarą ir scenos partnerių ratą, visada yra atviri naujiems ir įdomiems sumanymams.

Programoje „Baltas liepos vakaras“ daugiausia skambės grupės „Baltos varnos“ kūryba, papildyta improvizacijomis ir varinių pučiamųjų kvinteto spalvomis. Koncerto rengėjai tikisi, kad šis vakaras klausytojams leis patirti malonaus atradimo džiaugsmą.

Muzikiniai tiltai

Vasaros koncertų cikle liepą taip pat muzikuos tarptautinių konkursų laureatai, pianistai Eglė Andrejevaitė ir Rokas Valuntonis, Pavelo Giunterio vadovaujamas ansamblis „Giunter Percussion“ pasirodys su Alfonso Vildžiūno diriguojamu Klaipėdos choru „Aukuras“, viešės didžiausiose koncertų salėse laukiamas aktyviai koncertuojantis seserų duetas – dainininkė Marija Dūdaitė ir pianistė Ieva Dūdaitė. Rugpjūtį ciklą pratęs broliai muzikantai Motiejus, Mykolas ir Benediktas Bazarai, kurie nūdienos muzikos kalbos priemonėmis interpretuos M.K.Čiurlionio kūrinius. Vėl gros Klaipėdos kamerinis orkestras, tik su kitais solistais – džiazo legenda Leonidu Šinkarenka, perkusininku Linu Būda, saksofonininkais Janu Maksimovičiumi ir Vytautu Labučiu. Lietuvoje jau senokai gyvenantis norvegų baritonas Steinas Skjervoldas pasirodys viename koncerte su choru „Aukuras“, kuris atliks daug klaipėdiečių kūrėjų muzikos. Vasaros koncertų ciklą užbaigs Klaipėdos brass kvinteto programa, nutiesianti muzikinį tiltą per Baltijos jūrą iš Klaipėdos į Stokholmą. Iš ten atvyks kartu pagroti švedų trimitininkas Tomas Poulsonas, prestižinių tarptautinių konkursų laureatas, „Stockholm Chamber Brass“ kvinteto narys.

Vasaros koncertų ciklo renginiai žada tikrą muzikos klausymosi malonumą ir smagiai praleistą laiką atvirame ore, žaliuojančios gamtos prieglobstyje. Į atlikėjų kuriamą harmoniją įsilies natūrali aplinka – vėjas, lietuviškos vasaros gaiva, parko garsai. Visa tai sukurs ypatingą nuotaiką ir suteiks daug gražių įspūdžių. Esant lietingam orui renginiai vyks Klaipėdos koncertų salėje.

„Ateikite, klausykitės ir pasinerkite į muziką!“ – ragino Vasaros koncertų ciklo rengėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų