Per gaisrą bute Klaipėdoje žuvo vyras: tragediją lėmė užkaistas puodas?

Pirmadienio vakarą ant viryklės palikto puodo sukeltas gaisras, kaip įtariama, pražudė jauną vyrą. Tai – tragedija ne tik šeimai.

Uostamiesčio ugniagesiai nepamena, kada buvo taip prislėgti žmogaus žūties, kurios buvo galima nesunkiai išvengti.

Atgaivinti nepavyko

Apie 20.30 val. į nuomojamą butą Turgaus gatvės 25 name grįžusi moteris jau laiptinėje pamatė dūmus ir pajuto degėsių tvaiką.

Paaiškėjo, kad gaisras kilo poros nuomojamo vieno kambario buto virtuvėje. Degė ant viryklės paliktas puodas, daiktai aplink jį – gartraukis, virtuvės spintelė, lango rėmas. Liepsna nebuvo didelė, tik labai daug dūmų.

Kambaryje moteris rado gyvybės ženklų nerodantį savo gyvenimo draugą.

27-erių vyrą suskubo gaivinti gelbėtojai, netrukus šį darbą iš jų perėmė greitosios medicinos pagalbos medikai. Tačiau jiems vyro gyvybinių funkcijų atkurti nepavyko.

Spėjama, kad jis apsinuodijo degimo produktais. Virtuvėje nėra durų, todėl dūmai labai greitai pasklido po visą butą.

Kaip ugniagesiams pasakojo tame pačiame name gyvenantys žmonės, šios poros kaimynyste gyventojai džiaugėsi – tai buvo darbšti, rami, geranoriška aplinkiniams pora.

Žmonės minėjo, kad jaunas vyras dirbo ne viename darbe. Gali būti, kad lemtingą vakarą namo jis grįžo labai pavargęs, užsikaitė puodą su maistu, prigulė ir užmigo. Todėl galėjo nepajusti, kaip puodas įkaito ir sukėlė gaisrą.

Miesto policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti. Kol negauta skrodimo išvada, neskubama teigti, kad vyras tiesiog apsinuodijo degimo produktais.

Gelbėtojai žadina šeimininkus

Paliktas ant viryklės puodas yra viena dažniausių gaisrų priežasčių.

Labai dažnai žmonės pamiršta įjungę viryklę, išeina iš namų ir nė nenutuokia, kad namie kilo gaisras.

Daugybę kartų ugniagesiai patenka į butą pro langą ar balkoną, užgesina gaisrą virtuvėje ir randa miegančius šeimininkus.

Tokie gaisrai kyla ne nuo atviros liepsnos, o nuo įkaitusių metalinių indų, jų temperatūra būna tokia aukšta, kad pradeda smilkti ir lydytis sintetiniai puodų dangčiai ar rankenos, o vėliau – ir arčiausiai esantys degūs objektai.

Tyrimų duomenys rodo, kad pakvėpavus tokiais degimo produktais prisodrintu oru mirtis žmogų ištinka vos po penkių minučių.

Dūmų detektorius galėtų būti puikia dovana Kalėdų proga.

Detektoriai gelbsti gyvybes

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Maslauskienė teigė, kad minėtame bute dūmų detektoriaus nebuvo.

„Daugybę kartų įsitikinome, kad dūmų detektorius galėjo išgelbėti gyvybę. Statistiškai dažniausiai gaisruose žūsta pagyvenę ar socialinių įgūdžių stokojantys asmenys. Šis atvejis visiškai kitoks. Jaunas, tvarkingas žmogus, galima spėti, galėjo būti labai pavargęs, todėl pamiršo, kad užkaitė puodą. Pirmadienio vakaro gaisras senamiestyje sukėlė be galo slogių jausmų ne tik artimiesiems, bet ir mūsų kolegoms“, – neslėpė A. Maslauskienė.

Trejus metus iš eilės ugniagesiai lankydavosi pas žmones, tikrindavo, ar bute įrengtas dūmų detektorius, nesirinkdami, kur atlikti patikrą, tiesiog važiuodami pakeliui.

Pastaruoju metu nuspręsta imtis kitos taktikos – ugniagesiai pas žmones ateina kartu su socialiniais darbuotojais, Raudonojo Kryžiaus atstovais.

Tokie vizitai pas neįgalius, vienišus senolius, socialiai remtinus ar socialinės rizikos grupei priskiriamus asmenis planuojami iš anksto.

„Dažnai žmonės piktinasi, kad ugniagesiai jiems trukdo, be reikalo gaišina. Namie lankomi gyventojai klausinėja, kiek už tokį vizitą gelbėtojai gauna pinigų. Kaskart reikia aiškinti, kad tai daroma jų pačių labui. Dažniausiai žmonės nuima detektorius, kai išsikrauna jų baterija ir prietaisas pradeda įkyriai pypsėti. Problema menka, tereikia ją pakeisti, ir daiktas vėl veiks. Galima įsigyti brangesnius detektorius su ličio baterijomis, kurie veiks iki 10 metų. Toks dūmų detektorius galėtų būti puikia dovana Kalėdų proga“, – kalbėjo A. Maslauskienė.

Šiemet Klaipėdoje gaisruose žuvo 2, Klaipėdos regione – 6 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jaunas

Jaunas portretas
žmogus. Gaila .Ir kaip tai turėjo nutikti , negi likimas ? Nuoširdi užuojauta žuvusiojo artimiesiems .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių