Pereiti į pagrindinį turinį

Melagingi skambučiai – provokacijos?

2015-02-02 09:30

Kariniai strategai mano, kad grasinimai susprogdinti ypatingos svarbos objektus Vakarų Lietuvoje – SGD laivą-saugyklą bei Palangos oro uostą, yra informacinio karo dalis. Tokių provokacijų, augant tarptautinei įtampai, ateityje esą gali daugėti.

Nusitaikė: praėjusią savaitę specialiąsias tarnybas kelis kartus ant kojų sukėlė provokatoriai, melagingai pranešę apie galimai užminuotus strateginius objektus – SGD laivą-saugyklą bei Palangos oro uostą. Nusitaikė: praėjusią savaitę specialiąsias tarnybas kelis kartus ant kojų sukėlė provokatoriai, melagingai pranešę apie galimai užminuotus strateginius objektus – SGD laivą-saugyklą bei Palangos oro uostą.

Kariniai strategai mano, kad grasinimai susprogdinti ypatingos svarbos objektus Vakarų Lietuvoje – SGD laivą-saugyklą bei Palangos oro uostą, yra informacinio karo dalis. Tokių provokacijų, augant tarptautinei įtampai, ateityje esą gali daugėti.

Tekstą padiktavo?

Praėjusį trečiadienį Bendrasis pagalbos centras sulaukė grėsmingo pranešimo. Neprisistačiusi moteris informavo, kad po Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivu-saugykla "Independence" padėta bomba.

Nerišliai kalbėjusi moteris pranešė, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto dujų terminale stovinčiame laive "po vairu padėtas sprogmuo, kuris šiandien sprogs".

Po šio pranešimo iš SGD terminalo nedelsiant buvo evakuoti žmonės. Akimirksniu ant kojų sukeltos avarinės tarnybos, apribota laivyba uoste. Pranešimas buvo melagingas – bombos SGD terminale nebuvo. Pareigūnai greitai nustatė ir sulaikė apie sprogmenį pranešusią moterį iš Mosėdžio.

Kariniai strategai mano, kad praėjusios savaitės grasinimas susprogdinti ypatingos svarbos objektą yra informacinio karo dalis.

"Manau, kad vaizdas galėjo būti toks. Sėdėjo apgirtusi, gal ne visai psichiškai sveika moteris iš Mosėdžio savo trobelėje. Prieš ją ant stalo – butelis degtinės, o šalia – vyrukas, kuris laikė jai tekstą prieš akis. Moteris, prisiskambinusi į Bendrąjį pagalbos centrą, perskaitė tą tekstą į telefono ragelį. Po to vyrukas jai įpylė dar degtinės ir išvažiavo", – visai įmanomą įvykių raidą nupasakojo viešumo nepanoręs atsargos karininkas.

Prognozė pasitvirtino

Esą specialiosios tarnybos aiškinasi, kaip viskas buvo. Tačiau kyla labai daug klausimų: iš kur Mosėdžio gyventoja galėjo žinoti apie laivo vairą ir apskritai apie šį objektą?

"Veikiausiai tas skambutis nėra atsitiktinis dalykas. Ir tokių atvejų neabejotinai bus daugiau", – prognozavo versiją apie provokatorius iškėlęs atsargos karininkas.

Šie žodžiai buvo pranašiški. Po dviejų dienų nuo šio įvykio – penktadienio vakarą grasinta susprogdinti oro uostą. Apie tai pranešęs vyras skambino iš Vilniaus, tačiau skambintojas nenurodė, kuris oro uostas turėtų sprogti.

Specialiosios tarnybos, patikrinusios visus tris – Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostus, sprogmenų nerado.

Po šių incidentų kai kurie politikai siūlo sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę dėl melagingų pranešimų apie sprogmenis.

Prisijungė kvailiojantys chuliganai

Grasinimas susprogdinti "Independence" ir oro uostą sulaukė sekėjų. Ketvirtadienį pranešta apie bombą Šilalės rajono Kaltinėnų miestelio mokykloje. Policija nustatė ir sulaikė nepilnametį įtariamąjį.

Šeštadienio vakarą ir sekmadienio naktį Vilniuje dar du žmonės sumanė pajuokauti apie sprogmenis. Latvio pokštas oro uoste apie jo žmonos kepurę, pilną trotilo, pastarajam baigėsi nemalonumais. O antrojo asmens, melagingai pranešusio apie sprogmenį visą parą veikiančiame prekybos centre, dar ieškoma.

Naktį į sekmadienį, apie antrą valandą nakties, bendruoju pagalbos telefonu paskambinęs žmogus pranešė, kad esą Vilniuje, Mindaugo gatvėje esančiame prekybos centre, įvyks sprogimas.

Policijos pareigūnai evakavo parduotuvės lankytojus ir darbuotojus. Išminuotojai pranešė, kad jokio sprogmens nebuvo. Už melagingą pranešimą apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę gresia baudžiamoji atsakomybė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų