Pereiti į pagrindinį turinį

Išaiškėjo smarvės Klaipėdoje kaltininkai: bendrovei gresia milijoninės baudos

Prokuratūra pirmadienį pranešė pradėjusi tyrimą dėl aplinkos taršos nevalytomis nuotekomis Klaipėdoje.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, už tai atsakinga uostamiestyje veikianti bendrovė „Grigeo Klaipėda“.

„Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, užfiksuotu taršos šaltiniu gali būti akcinė bendrovė „Grigeo Klaipėda“. Šiuo metu ikiteisminiame tyrime įtarimai dar nėra niekam pareikšti“, – pranešė Aplinkos apsaugos departamentas.

Departamentas taip pat pranešė antradienio naktį su teisėsauga atlikęs patikrinimą ir nustatęs, kad įmonės gamybiniame objekte Nemuno gatvėje susidarančios nuotekos išleidžiamos į Kuršių marias beveik be jokio valymo.

„Aplinkai padaryta žala gali siekti ne vieną milijonų eurų“, – teigia departamentas.

Pasak aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos, bendrovė nedelsiant turi sustabdyti taršą ir atlyginti aplinkai padarytą žalą.

„Jei įtarimai pasitvirtina, įmonė nedelsiant privalo sustabdyti nuotekomis nuodyti Kuršių marias ir atlyginti padarytą žalą gamtai. Tai graudus neatsakingo verslo pavyzdys, kai taupant investicijas aplinkosauginėms priemonėms, ciniškai buvo vykdoma mūsų gamtos tarša“, – BNS perduotame komentare cituojamas ministras.

Aplinkos apsaugos departamento specialistai įmonei davė nurodymą nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą, taip pat departamentas pranešė atliksiantis neplaninį bendrovės patikrinimą bei tyrimą, kurio metu suskaičiuos aplinkai padarytą žalą pagal išleistą nuotekų kiekį.

Už aplinkos taršą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Išimta eilė dokumentų, kurie liečia nuotekų valymo sistemą: tiek laboratoriniai tyrimai, schemos, susirašinėjimai dėl nuotekų valymo kokybės.

Prokurorė: tarša viršyta šimtus kartų

Tyrimui vadovaujanti Klaipėdos prokurorė Gina Skersinskytė BNS teigė, kad įmonėje atlikta krata, kurios metu paimti kai kurie dokumentai.

„Yra padaryta krata įmonėje, bandom ieškoti dokumentų, brėžinių, kurie rodytų, kaip jie įsirengę tą galimą aplinkvamzdį. Po to spręsime dėl asmenų statuso, kas yra liudytojai, kas yra įtariamieji“, – teigė G. Skersinskytė.

„Išimta eilė dokumentų, kurie liečia nuotekų valymo sistemą: tiek laboratoriniai tyrimai, schemos, susirašinėjimai dėl nuotekų valymo kokybės. Mes norime žinoti, kiek seniai visa tai vyksta“, – tvirtino prokurorė.

Ji taip pat teigė, kad žala gamtai gali siekti „milijoninę sumą“, tačiau kol kas dar anksti pasakyti tiksliau, nes tarša viršyta šimtus kartų.

„Mes žinom, kad kai kurie skaičiai viršyti šimtą ir daugiau kartų. Tai – gamybinės nuotekos. Bendrovė gamina kartoną, popierių, celiuliozę, tai tokio pobūdžio tos gamybinės atliekos“, – sakė G. Skersinskytė.

Ji tikino, kad kol kas negalima teigti, jog būtent dėl to uostamiestyje buvo galima jausti smarvę.

Įmonė nekomentuoja

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas sakė, kad nuo komentarų apie prokuratūros vykdomą tyrimą susilaikys.

„Kol kas susilaikau nuo komentarų, nes dirbu tik antras mėnuo“, – sakė jis.

Bendrovės vadovas sakė, kad apie galimus pažeidimus iki teisėsaugos tyrimo nežinojo.

„Man pačiam reikia išsiaiškinti situaciją“, – kalbėjo direktorius.

Antradienį pranešus apie galbūt įmonės vykdytą taršą, sustabdyta ir prekyba „Grigeo“ akcijomis.

Prezidentas ragina išaiškinti kaltininkus

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį paragino išaiškinti kaltininkus dėl Kuršių marių užteršimo.

„Griežtai vertinu bet kokią Lietuvos aplinkos taršą, nepriklausomai nuo jos masto. Raginu atsakingas institucijas išsiaiškinti ir visuomenei paskelbti tikrąjį Kuršių marių taršos mastą, priežastis bei kaltininkus“, – feisbuke parašė G. Nausėda.

„Jokia veikla negali būti vykdoma ateities kartų sąskaita. Niekas neturi ir neturės teisės kenkti žmonių sveikatai ir ekosistemai“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų