Pajūryje poilsiautojai rado signalinės raketos užtaisą

Neringos pajūryje poilsiautojai savaitgalį rado daiktą, apie kurį suskubo pranešti bendruoju pagalbos telefonu. Paaiškėjo, kad jūra į krantą išplovė signalinės raketos užtaisą.

Ne didesnis nei puslitrio talpos plastikinis buteliukas aliuminio cilindras poilsiautojų pastebėtas šeštadienį apie 18 val.

Jį pajūryje žmonės rado tarp Juodkrantės ir Smiltynės.

Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono išminuotojai tikino, kad tai – amerikietiškas šių laikų signalinės raketos užtaisas. Jis jau buvo panaudotas, tačiau cilindre dar buvo likę šiek tiek užtaiso, todėl geriau, kad civiliai tokių daiktų neimtų.

Pareigūnai įvedė planą "Skydas". Jį paskelbus ne tik atitveriama teritorija, kur rastas pavojingas objektas, bet išminavimo darbus stebi ir greitosios medicinos pagalbos stoties medikai, ugniagesiai bei policininkai.

Pasak išminuotojų, užtaisas užpildomas medžiaga, kuri dega ir rūksta, taip pažymimas tam tikras objektas. Jis galėjo būti panaudotas kurių nors neseniai vykusių pratybų metu.

Labiausiai tikėtina, kad panaudotas užtaisas nukrito į jūrą, bet bangos po kiek laiko jį išritino į krantą.

Jūra dažnai išmeta ir medines karinėms reikmėms naudojamas dėžes.

Kad ir kas tai būtų, išminuotojai pataria geriau neliesti kariškių objektų, jų neardyti bei nesinešti namo.

Šis daiktas buvo ne vienintelis rastas krante, kariškiai matė ir civilių naudojamus indus skysčiams bei daug kitų veikiausiai iš laivų iškritusių daiktų.

Išminuotojams kur kas daugiau darbo, kai kasant žemę randami vis dar pavojų keliantys Antrojo pasaulinio karo sprogmenys. Daugelis jų guli žemėje nesprogę ir, nors yra pažeisti korozijos, neatsargiai su jais elgiantis gali sprogti.

Pastaruoju metu išminuotojams ne kartą teko dirbti tvarkomame Klaipėdos skulptūrų parke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fanta

Fanta portretas
Kas ta nuotrauka cia ikiso? Kosmaras.

:)))

:))) portretas
del issautos gilzes ivede plana trydas...

Antanas.

Antanas. portretas
Kažkada Čiurlionkėje, prie bendrabučių, radau signalinės raketos užtaisą sudarytą iš presuotų magnio miltelių. Padegėme, pašvietė apie minutę ir visas "Fajerverkas".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių