Pašiūrėje – benamio mirtis iš bado

Sandėliuke gyvenančiam ir badą kentusiam vyrui praėjusią savaitę pagalbos ieškoję aplinkinių namų gyventojai liko šokiruoti. Pašiūrės gyventojo gyvybė užgeso dėl visiško išsekimo – žmogus prieš mirtį valgė žolę.

Sandėliuke gyvenančiam ir badą kentusiam vyrui praėjusią savaitę pagalbos ieškoję aplinkinių namų gyventojai liko šokiruoti. Pašiūrės gyventojo gyvybė užgeso dėl visiško išsekimo – žmogus prieš mirtį valgė žolę.

Miegojo ant malkų

Balandžių gatvėje, dviaukščių namų kvartalo centre, 63 metų Michailas rugsėjo 27-osios rytą rastas gulintis šalia jo namais tapusios medinės lūšnelės.

Ant vyro kūno smurto žymių nebuvo matyti. Tačiau nežinia kodėl vyras rastas iki pusės nuogas, šalia mėtėsi nuspirtas batas.

Buvusio jūreivio manta – juodas lagaminas su keliais rūbais, juoda striuke, taip ir liko gulėti ant malkinės grindų.

Daugiau nei mėnesį vyras nakvojo vėjo prapučiamoje malkinėje, ant žemės pasiklojęs porą pagalvėlių ir antklodę.

"Padėkite, nebežinome, ką daryti. Kaimynės sandėliuke gyvena buvęs jūrininkas. Žmogus veikiausiai dar gauna pensiją. Negalima taip. Kaimynė jį įmetė į malkinę ir paliko. Nei dujų, nei šviesos, nei vandens ten nėra. Žmogus neturi kur nusiprausti, nėra kur valgyti pasigaminti. Nebežinome, kur kreiptis", – dar penktadienį redakcijai skundėsi Balandžių gatvės gyventoja.

Moteris guodėsi, kad aplinkiniai bijo ne tik dėl įnamio, bet ir dėl savo gyvybių.

"Arba jis sudegins čia viską, arba numirs, arba sušals", – pranašiškus žodžius penktadienį ištarė vietos gyventoja.

Prieš baigtį – prašymai

Kitapus gatvės gyvenanti moteris – ne vienintelė, kuri neramiai žiūrėjo į po kiemą vaikštinėjantį išdžiūvusį vyrą. Dviaukščių namų kvartale daugelis dienomis matė slampinėjantį žmogų, kuris kas savaitę vis labiau lyso.

"Jis atrodė, lyg nyktų akyse. Vis liesesnis darėsi. Nežinia, ar ką valgė. Nebuvo agresyvus, priešingai – labai tylus. Matydavome, kaip išeina iš malkinės pasėdėti sodelyje ant suoliuko", – žurnalistams pasakojo kita šio namo gyventoja Tania.

Tai, kad savo paties šešėliu virstančiam žmogui reikia pagalbos, matė ir kiti klaipėdiečiai. Prieš tragišką vyro mirtį Balandžių gatvės gyventoja Ugnė pasakojo sulaukusi beldimo į duris.

"Jau buvo naktis. Net išsigandau. Pabeldęs į duris, jis labai nerišliai kažką mėgino sakyti. Taip ir nesupratau, ko nori. Dar mačiau, kad ilgai jis vaikščiojo apie pirmojo aukšto langus. O sekmadienį sužinojau, kad rado negyvą", – prisiminė jauna klaipėdietė.

Vyras mirė dėl išsekimo. Visiškai gyvybę pakirto sekmadienio nakties šaltis.

Kūnas byloja, kad jis badavo net ne vieną savaitę. Aiškėja, kad vyras iš bado paslapčia ėmė valgyti žolę.

Pagailėjo motinos draugo

Aplinkinių pasakojimu, Michailas į Balandžių gatvę iš pradžių pateko dėl geros jo buvusios draugės dukros širdies. Moteris gyvena ir dirba užsienyje, pati jau yra palaidojusi mamą.

"Jis yra gyvenęs su jos mama. Kai sugrįžo kaimynė į Lietuvą, ji sutiko Michailą gatvėje. Atpažinusi nusigando, kad jis labai prastai atrodo. Ne giminė ji jam, bet nusprendė padėti. Net buvo išsivežusi į užsienį", – pasakojo kaimynė Tania.

Tačiau veikiausiai klaipėdiečiui svetur nepavyko įsidarbinti, nes po kurio laiko jis parskrido į Lietuvą.

"Ji buvo leidusi jam gyventi savo bute. Čia žiemą reikia krosnį kūrenti, jis dar siūlėsi prižiūrėti butą. Tačiau kartą jai sugrįžus, girdėjome, kad bute kilo baisus konfliktas. Jis mėgdavo išgerti, matyt, dėl to. Kaimynė uždraudė jam gyventi jos bute, tad jis išėjo į malkinę. Tačiau ne ji juk atsakinga. Po nelaimės pranešėme jai apie tai, kas nutiko. Ir taip žmonės stengėsi padėti visiškai svetimam žmogui, dabar dar ir laidoti kažkam teks", – kaimynų dramą nupasakojo Tania.

Atsiskyrėlį rado miške

Makabrišką klaipėdiečio gyvenimo pabaigos istoriją išgirdusi Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė stebėjosi, kad niekas iš aplinkinių nesusiprotėjo pranešti įstaigai apie šalia Gandrališkių mikrorajono malkinėje gyvenantį nelaimėlį.

"Ne tokių istorijų būna, o sugebame pagelbėti. Man keista – pirmą kartą girdžiu, kad pagalbos ieškota, bet mūsų ši žinia taip ir nepasiekė. Dažniausiai tokie išskirtiniai atvejai nutinka atšalus orams arba žiemą. Vieną žiemą net iš Kretingos miškų teko važiuoti parsivežti žmogaus. Parsivežėme jį truputėlį jau sulaukėjusį, tačiau nusiprausęs, sustiprėjęs, atsigavo žmogus", – pasakojo A.Kontrimaitė.

Specialistė pabrėžė, kad net ne potraukis alkoholiui tampa kliuviniu gelbstint tokius žmones.

"Tai jų pačių noras padėti sau. Jei žmogus nieko nenori, neprisileidžia, niekas jam nepadės. Yra vienas gyventojas, kuriam būtina amputuoti galūnę, o jis net pertvarstyti neprisileidžia gydytojų. Nieko jis nenori", – pasakojo moteris.

Latviai atsikratė neįgaliąja

A.Kontrimaitė priminė, kad gyvenimo dugną pasiekusiųjų šansai pakilti taip pat dažniausiai priklauso nuo aplinkinių reakcijos.

"Jei žmonės nebus abejingi, atrasime galimybių, kur tą žmogų priglausti. Juk kyla grėsmė žmogaus gyvybei. Būtina reaguoti", – kalbėjo nakvynės namų vadovė.

Įstaigos direktorė prisiminė neįtikėtiną vienos nakvynės namų gyventojos istoriją. Vieną dieną moterį prie Klaipėdos nakvynės namų durų atvežė ir paliko kaimyninės šalies pareigūnai.

"Ją, sėdinčią vežimėlyje, atvežė latviai ir paliko. Tepasakė, kad ji jiems jau įkyrėjo", – šiurpo moteris.

Paaiškėjo, kad nelaimėlė ilgą laiką gyveno Liepojoje. Moteris turėjo draugą latvį ir glaudėsi jo bute. Prieš daugelį metų ji pati atsisėdo į neįgaliojo vežimėlį ir iš jo nesikėlė, nes taip buvo lengviau prašinėti išmaldos.

Raumenys atrofavosi ir apsimetėlė iš tiesų tapo priklausoma nuo vežimėlio, net nesistengė pati vaikščioti.

Pakilo iš vežimėlio

Mirus moters bičiuliui, lietuvė liko svetimoje šalyje be asmens tapatybės dokumento ir stogo virš galvos.

"Žmogus, neturintis asmens dokumentų, negauna pašalpų, negali kreiptis į darbo biržą, negauna medicininės priežiūros. Tai juk visiška katastrofa. Tačiau ši moteris gyveno pas mus visus metus, kol pavyko atkurti jos tapatybę ir gauti dokumentus. Taip, ir valgyti tą laiką reikėjo. Nors mes maitinimo paslaugos neteikiame, tačiau šiaip taip sukomės", – pasakojo A.Kontrimaitė.

Į nelaimę patekusiai iš Latvijos atvežtai moteriai padėjo ne tik nakvynės namų darbuotojai, bet ir patys nakvynės namų gyventojai – dalijosi maistu.

"Gauname šiek tiek labdaros. Net sugebėjome suorganizuoti medikų apžiūrą. Paaiškėjo, kad ji neturi jokios stuburo traumos, tik raumenys atrofavosi. Dabar ši moteris vaikšto", – apie sudėtingus atvejus pasakojo įstaigos vadovė.

Yra laisvų vietų

Nakvynės namų darbuotojams ypatingais atvejais  tenka net gudrauti, kad galėtų padėti bėdžiams.

"Gyventojai turi būti patikrinti dėl tuberkuliozės. Randame būdų, kaip peršviesti plaučius, gudraujame ar pasinaudojame programomis", – pripažino A.Kontrimaitė.

Klaipėdos nakvynės namų vadovė aiškino, kad nuo šiol įstaigoje bus taikoma krizių įveikimo programa.

"Kiek žinau, miesto taryba pritarė šiai programai, patvirtinti nuostatai. Nuo sausio, gavę informaciją apie krizės ištiktą žmogų, mes galėsime vykti į vietą. Turėsime papildomą etatą. Tačiau mes juk net automobilio tokiems atvejams neturime. Kooperuojamės su kitomis tokias paslaugas teikiančiomis įstaigomis", – tikino vadovė.

Šiuo metu Klaipėdos nakvynės namuose yra įsteigtos 122 apgyvendinimo vietos. Kol kas yra 15 laisvų vietų.

Nakvynės namuose teikiama ir vienos dienos nakvynės paslauga. Čia galima rasti prieglobstį nuo 20 val. iki 8-os ryto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

spokas

spokas portretas
Kol darbo birzose ir kitur sedes isikabine dantimis istrintas kedes visi senbuviai ir ju gimines gaunantis geras algas nieko ir nebus.Musu valdziai geriau atveztas nelegalas.Tikras Lietuvis gali gyvent malkinei ir nudvest badu kaip valkatajantis zveris.Reikia jaunu mastanciu kas bus kai jie pasensir matantis kaip dabr gyvena tevai ir seneliai aisku nevisi

Gaila

Gaila portretas
Nuolat girdime istorijų kaip žmonės vargsta, badauja ar ten kokiam autobuse protrūksta centų ir niekas nepadeda. Kodėl, žmonės? Kodėl taip nevertinama gyvybė, žmogiškumas? Jei žinočiau, kad žmogus badauja ar šiaip gyvena pašiūrėje, aprūpinčiau drabužiais, lova, maistu, bandyčiau padėti atsitiesti! Nesakau, kad reikia eiti į Akropolį ir pirkti benamiams naujų kolekcijų rūbus, bet juk tiek visko turime nenaudojamo. Išskalbkim, padėkim tvarkingai prie konteinerio ar nuneškim tiems, kam reikia. Jei matome, kur glaudžiasi, vaikšto skurdūs žmonės - pasidalinkime maistu, nepagailėkim kokio euro - patys išleistume nesąmonėms. Gyvenu užsienyje, šalyje, kur nėra benamių. Vidutiniškai gyvenantys ir turtuoliai visada dalijasi, padeda mažiausias algas gaunantiems darbininkams. Tiesiog prieini gatvėje prie valytojo ir duodi kokį 10-20 litų, butelį vandens ar nuperki sumuštinį, jei pamatai parduotuvėje, sumoki už jų pirkinius. Tokia kultūra labai užkrečiama ir pakylėja 'dvasią'.

Anonimas

Anonimas portretas
LT sukurtos, atseit, pagalbos sistemos (Darbo birža, Nakvynės namai, krūva visokių visuomeninių organizacijų ir t.t.)labai dažnai žmogų "išmeta iš sistemos", nes dažniausias deficitas čia yra Žmogiškumas, Atjauta ir Meilė vieni kitiems......
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių