Policininkai žada įveikti vandalus: išpuoliai uostamiestyje – tik sutapimas?

Per porą pastarųjų mėnesių jau dešimtys klaipėdiečių rado apgadintus savo automobilius. Pareigūnai bando tikinti, kad kiekvienas toks atvejis yra atskiras, jokios tendencijos čia nėra, tai – viso labo sutapimas. Teigiama, kad situacija mieste stebima, taip pat bandoma užkirsti kelią vandalizmui.

Pranešimai – kasdien

Antradienio Klaipėdos kriminalinių įvykių suvestinė vėl mirgėjo pranešimais apie chuliganų nusiaubtus automobilius.

Pirmadienį į policiją kreipėsi Laukininkų gatvėje gyvenanti moteris ir pranešė, kad spalio 25-osios vakare rado apgadintą savo mašiną.

Automobiliui "Mazda CX5" buvo įlenktas variklio dangtis ir sugadinti valytuvai. Moteris nurodė, kad žala siekia 1,5 tūkst. eurų.

Kodėl nukentėjusioji pranešė apie įvykį tik po pusantros savaitės, nežinia.

Lapkričio 4-osios ryte policijai pranešta apie tai, kad Sausio 15-osios gatvėje, prie namo stovėjusiai "Audi A4" kažkas išdaužė langą. Savininkas teigė, kad remontas jam kainuos 151 eurą.

Sekmadienį iš ryto į uostamiesčio policiją kreipėsi Šilutės pl. gyvenantis žmogus ir pranešė ryte radęs savo "Audi A6" išdaužytais langais ir nulaužtais abiem šoninio vaizdo veidrodėliais.

Klaipėdoje nėra grupės, kuri turi tikslą tyčia gadinti automobilius.

Vandalas išdaužė ir priekinius automobilio žibintus, nuplėšė valstybinius numerius, iš bagažinės ištraukė atsarginę padangą ir ten pat savininko laikytus guminius batus. Ant gatvės numetė kitus bagažinėje rastus daiktus.

Žmogus suskaičiavo, kad jam mašinos remontas kainuos ne mažiau kaip 1,5 tūkst. eurų.

Sistemos neįžvelgia

Klaipėdos policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis patikino, kad pastarasis atvejis – išaiškintas.

Tai to paties vaikino, kuris būdamas girtas ir apdujęs nuo narkotikų sekmadienio naktį Naujakiemio gatvėje apgadino apie 30 automobilių, darbas.

Pasirodo, šį siautėjimą pastebėjo naktį policijos vaizdo kamerų fiksuojamus vaizdus stebintis pareigūnas. Jis pasiuntė į šią vietą policijos patrulius, o šie sulaikė įtariamąjį.

Pasak pareigūnų, vaikinas buvo neblaivus ir dar apdujęs nuo kvaišalų, jų turėjo ir kišenėje.

Išsiblaivęs jis tikino visiškai nieko neprisimenantis. Tačiau tai jo nuo atsakomybės ir prievolės atlyginti žalą neatleis.

Kiti du minėti atvejai pareigūnų nesiejami su šiuo vaikinu.

G.Mačiulaitis linkęs manyti, kad dalis mašinų buvo apgadintos kaimynų, kai vairuotojai paliko jas ant pėsčiųjų takų ar užtverdami pravažiavimą kitiems automobiliams. Kai kurios jų įbrėžiamos ar įlenkiamos siauruose kiemuose neprasilenkiančių automobilių.

Pranešė po mėnesio

Pirmadienį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Andromeda Grauslienė išplatino prašymą padėti atpažinti asmenį.

Lapkričio 4-ąją išsiuntinėtame pranešime teigiama, kad spalio 6-osios naktį, 2.07 val., Teatro aikštėje kažkoks vyras spardė automobilius.

Prisegtoje iš vaizdo kameros įrašo padarytoje nuotraukoje matyti keli vyrų siluetai, tačiau jokių ypatingų požymių, juo labiau veido, nuotraukoje įžiūrėti neįmanoma.

Internete pasirodžius šiam pranešimui klaipėdiečiai žodžių neieškojo.

"Baikit. Kas čia suras. Nejuokaukit. Man irgi naktį apgadino automobilį. Iškviečiau policiją. Policininkai man patarė pavaikščioti per kaimynus, paklausinėti, gal kas ką matė. Aš turiu vaikščioti ar policininkai? Po savaitės gavau raštą, kad byla "uždaryta", niekas nieko nerado. Tai kad niekas nieko ir neieškojo! Klausiau kaimynų, ar buvo užsukę policininkai. Aišku, ne. Nors rašte parašyta, kad jie lankėsi pas kaimynus", – piktinosi skaitytojas.

Kitas klaipėdietis, matyt, neblogai išmanantis policijos darbą, tikino, kad po policijos reformos miesto patruliai vos spėja reaguoti į įvykius, jie dabar priversti ne tik tramdyti chuliganus ir nusikaltėlius, bet ir patys rašyti administracinių teisės nusižengimų protokolus.

Kas stebi vaizdus?

Tas pats skaitytojas suabejojo, ar policijoje apskritai kas nors stebi daugybę mieste fiksuojamų vaizdų.

Uostamiestyje įrengta apie pusantro šimto vaizdo kamerų.

Klaipėdos AVPK operatyvaus valdymo skyriuje yra atskiras kabinetas, kur daugybėje monitorių, padalytų į kelias dalis, vienu metu rodomi įvairių miesto vietų vaizdai.

Anksčiau šiuos monitorius stebėjo ir apie pastebėtus pažeidimus ar nusikaltimus iškart pareigūnams pranešdavo vienos neįgalius žmones įdarbinančios įmonės darbuotojai.

Ne vienerius metus tokia partneryste policija labai didžiavosi. Tačiau ši draugystė baigėsi, dabar vaizdus monitoriuose stebi patys policininkai.

Budėtojų kabinete, pasak G.Mačiulaičio, vienu metu dirba keturi pareigūnai, vienas jų visą laiką turi sėdėti įbedęs akis į monitorius.

Nors policijos vadai tikina, kad vaizdo kameromis stebimos miesto vietos visą laiką kontroliuojamos, tačiau toks tikinimas verčia abejoti, ar tai tiesa.

Kuria veiksmų planą

Paklaustas, kokių veiksmų ketinama imtis prieš vandalus, niokojančius automobilius, Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius patikino, kad situacija analizuojama, išskiriami rajonai, kuriuose panašūs nusikaltimai vykdomi dažniausiai.

Pasak R.Vaitkevičiaus, gatvėse dirbantys pareigūnai instruktuojami, supažindinami su įvykiais, taikomos tam tikros priemonės ir jos duoda rezultatų.

Dirbama įvairiai: tiek kriminogeniškai aktyviausiose vietose, tiek tikrinami atskiri asmenys, apie kuriuos policija turi informacijos.

"Sunku pasakyti, ar tie mašinų gadinimo atvejai yra susiję. Sulaikyti asmenys dažnai patys negali paaiškinti, kodėl taip elgėsi. Apibendrintai sakant, tai buvo chuliganiškos paskatos. Klaipėdoje nėra grupės, kuri turi tikslą tyčia gadinti automobilius. Dažniausiai taip elgiasi apsvaigę asmenys, net neaišku, kas jiems tuo metu šauna į galvą", – kalbėjo policijos komisariato viršininko pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kur viršininkas Džermeika, jau kitas dbr meluos..?

o kur viršininkas Džermeika, jau kitas dbr meluos..? portretas
o kur Džermeika, tas pastoviai meluodavo kad mieste saugu, eismas puikus, kamščiai suvaldomi..o ištikrūjų metu gale skaičiukai kai pasimato tai gali nukristi, kiek sužeistų ir dar baisiau....o gatvėsė patruliu nematyt...A juostų nesutvarko metų metais, kogero sėdint savo kabinete nelabai ka pamatysi pro langa, todėl ir gaunasi iškreiptas vaizdas

ar Adromeda dar dirba...?

ar Adromeda dar dirba...? portretas
ė..ar ta policijos atstovė spaudai Andromeda dar dirba..? norėčiau pasikonsultuot kaip kelis metus galėčiau nemokėt mokesčiu ir gauti savivaldybės paramą ir dar kaip Policija neprigautu o su FNTT aš jau pats susivarkysiu

Pilietis

Pilietis portretas
nupirkti kameras yra viena, bet kas su jomis dirbs nepagalvota... tas tyrėjas ir patrulis iki ausų apkrautas medžiagom, dar į įvykius reaguoja,užjaučiu juos.. netaip taip kaip minimi komisarai, minkstoje kėdėje..o dar ir melagiai...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių