Dvejus metus persekiota 20-metė prie teismo patyrė ligotas emocijas reiškusio gerbėjo smūgį plaktuku

Klaipėdos ligoninėje gydoma dvidešimtmetė po smūgio plaktuku į pakaušį tik per plauką išvengė mirties. Pasruvusią krauju, suknežintu kaukolės pamatu, merginą medikai atgabeno iš teismo salės, kurioje jai teko išgyventi akistatą su persekiotoju. Viešos patyčios, sekimas, grasinimai nužudyti – tokiais būdais merginai dėmesį rodė 21 metų vaikinas, nesulaukęs atsako į reiškiamus jausmus.

Smūgis – gatvės viduryje

Lukrecijai galva buvo suknežinta liepos 15-ąją, kai, užvėrusi Skuodo teismo duris, pasuko pėsčiųjų perėja savo automobilio link.

Mergina tespėjo nueiti kelis metrus, kai gatvės viduryje ji pajuto smūgį į galvą.

"Man kažkas išslydo iš rankų, tą akimirką aš pritūpiau pasiimti. Pajutau smūgį, grįžtelėjau atgal ir išvydau savo persekiotoją, su kuriuo prieš kelias minutes teko dalyvauti teismo posėdyje dėl šmeižto ir grasinimo nužudyti, svetimo turto sugadinimo. Jei nebūčiau pasilenkusi, manau, kad mane būtų užmušę. Įtariu, kad toks ir buvo jo tikslas", – pasakojo galvos traumą patyrusi mergina.

Užpuolimas Šatrijos gatvėje tądien įvykdytas 10.30 val.

Sukniubusią gatvėje, kruviną merginą praeiviai greitai nunešė atgal į Skuodo teismo patalpas.

"Man temo akyse, prarasdavau sąmonę. Tuo metu prokuroras, ta pati teisėja, kuri vadovavo posėdžiui, kiti teismo darbuotojai tik stovėjo ir žiūrėjo. Visi tik skėsčiojo rankomis. Dvejus metus gyvenau siaube, sulaukiau nesuvokiamo kiekio grasinimų. O viskas baigėsi dar ir plaktuko smūgiu į galvą", – kalbėjo prislėgta mergina.

Miesto centre man merginų plaktukais niekas nedaužys.

Spruko tarpuvartėmis

Lukrecija pamena paskutinį matytą vaizdą gatvės viduryje.

"Jis užsimojo plaktuku antrą kartą man smogti. Galvojau, sustos širdis. Aiškiai mačiau įniršusį jo veidą ir pakeltą plaktuką ties mano veidu. Tačiau jis kažką lyg ir pamatė, staigiai paspruko", – pasakojo nukentėjusioji.

Pranešus apie įvykį teismo prieigose, Skuodo policijos pareigūnai pasklido po miestą, ieškodami įtariamojo.

Netrukus patruliai sulaikė 21-erių Edmundą Šleinių.

Teismo sprendimu, užpuolikas sulaikytas dviem mėnesiams.

Policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, tačiau tikinama, kad po medicinos ekspertų išvadų kvalifikacija gali keistis. Tai priklausys nuo liekamųjų reiškinių ir traumos sunkumo.

Skuodo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Bončkus tikino, kad pareigūnai tikrai šios bylos nepaliks likimo valiai.

"Sunku suvokti, kaip galima štai taip elgtis. Miesto centre man merginų plaktukais niekas nedaužys. Džiaugiuosi, kad teismas tinkamai įvertino situaciją, suėmimą skyrė dviem mėnesiams. Nes kitu atveju mergaitei apsaugą būtų reikėję skirti, ar kažkaip kitaip spręsti reikalą. Tačiau byla dar tik pirminėje stadijoje, laukia daug darbų, tad platesnių komentarų kol kas negalime teikti", – kalbėjo Skuodo policijos viršininkas.

Dvejus metus persekiota 20-metė prie teismo durų dar ir patyrė ligotas emocijas reiškusio gerbėjo smūgį plaktuku į galvą.

Meilė virto įniršiu

Lukrecija pasakojo, kad su E.Šleiniumi susipažino prieš kelerius metus, kai draugavo su kitu vaikinu.

"Jis – kretingiškis, aš jo iki tol nepažinojau. Man jis niekada nepatiko, negalėjo būti net kalbų apie ką nors daugiau. Bet jis pasakė – "arba draugauji su manimi, arba tau bus blogai", – pažintį su persekiotoju prisiminė mergina.

Nesulaukęs jokio atsako iš patikusios merginos, jaunuolis ėmėsi drastiškų veiksmų.

"Prasidėjo atakos žinutėmis, buvau vadinama šlykščiausiais žodžiais. Jis pirkdavo vis kitas mobiliojo ryšio korteles ir siuntė įžeidžiančius tekstus. Po to atsirado dar ir kelios fiktyvios paskyros feisbuke. Ten buvo mano nuotraukos, nurodytas mano telefonas, pridėta nuogų moterų nuotraukų", – šiurpo skuodiškė.

Lukrecija pakeitė mobiliojo telefono numerį ir vis daugiau dienų ėmė leisti tarp keturių sienų.

"Aš bijojau išeiti į lauką. Žinojau, kad esu sekama", – atviravo mergina.

"Miesto centre man merginų plaktukais niekas nedaužys", – sako K. Bončkus.

Lukrecijos mama tikino, kad vieną dieną ją sukrėtė dukros pasakyti žodžiai.

"Ji pasakė, kad nebenori gyventi. Vaikui reikėjo dvyliktą klasę pabaigti, ruoštis stojamiesiems, o jai – štai toks nežmoniškas spaudimas ir stresas", – pasakojo mama.

Ant kelio ženklų – įžeidimai

"Jis susirado, kur mes gyvename. Naktį išgirdome triukšmą. Pamatėme akmeniu išdaužtą langą. Gi baisu, o jei jis miegančiam žmogui į galvą būtų pataikęs? Prie įvažos į kiemą buvo padėtas savadarbis ežys, kad mes automobilio padangas subadytume. Paėmė statybinę juostą ir priklijavo medvaržčių. Ar čia normalu? Mergaitei nupirkome mašiną, kad ji galėtų pati važinėti. Jis, matyt, ir siekė jos mašiną suniokoti. Tai čia juk ruoštis reikėjo, klijuoti. Išsikvietėme policiją, rodėme ir sakėme, kad tai geruoju nesibaigs. Nelabai ten kam rūpėjome", – kalbėjo Lukrecijos mama.

Nuostolių dėl keistų polinkių turinčio kretingiškio patyrė ir Lukrecijos tėvų kaimynai.

Ikiteisminio tyrimo medžiagoje pažymėta, kad E.Šleinius tyrėjams prisipažino išdaužęs Lukrecijos kaimynų automobilio langą, nes supainiojo mašinas.

"Šiaip norėjau išdaužti jos naudojamam automobiliui langą, tačiau supainiojau.(...) Taip pat tą pačią dieną visur primėčiau baltų lapų, ant kurių ranka buvau užrašęs negražių užrašų", – neslėpė E.Šleinius.

Lapeliuose buvo užrašytas merginos vardas ir pavardė, ji išvadinta "kale", "pimpalų fėja" ir kitais šlykščiais įžeidimais.

Įžeidžiančius merginą užrašus jaunuolis klijavo, o vėliau paišė dažais ant visų kelio ženklų 35 kilometrų ruože, iki pat Lenkimų miestelio.

"Taip pat išdaužiau ir jos mamos namo lango stiklą. Taip pasielgiau norėdamas ją pagąsdinti. Aš taip pat keletą kartų, pakeliui iki Lenkimų miestelio, ant kelio ženklų užklijavau užrašus, parašytus savo ranka, kuriuose buvo įvairūs nepagarbūs žodžiai, jos vardas ir pavardė. Užrašus prie kelio ženklų tvirtinau darbe naudojamomis žalios ir oranžinės spalvos lipniomis juostomis. Žalios spalvos juostas pateikiau policijos pareigūnams. Kitais kartais rudos ir sidabrinės spalvos purškiamais dažais užpurškiau užrašus ant kelio ženklų apie ją", – ikiteisminio tyrimo metu tokius parodymus davė E.Šleinius.

Siekė nuolatinės baimės

Ir tai dar ne visi pavyzdžiai, kaip šis jaunuolis liejo ligotus savo jausmus.

"Aš taip pat buvau prie kelio pastatęs medinę lentą su nepagarbiais žodžiais apie ją. Taip pat buvau pakelėje palikęs baltą popieriaus lapą su žeminančiais užrašais. Tokiu savo elgesiu norėjau ją išgąsdinti, sukelti jai baimę, kad žinotų, kad jos persekiotojas buvo atvažiavęs ir ji nesijaustų saugi, kad žinotų, jog persekiotojas žino, kur ji gyvena", – kraupius prisipažinimus liudijo E.Šleinius.

Ir Lukrecija tai žinojo.

"Jis rašinėdavo tokias žinutes, kurios man turėjo varyti baimę, kad esu sekama. Jis žinojo, kur aš esu, ką dėviu, ką veikiu mokykloje. Bijojau visko, nedrįsau žengti pro duris", – pasakojo mergina.

Lukrecijos mama pripažino, kad jos dukra, nors patirdama nežmonišką spaudimą, mokyklą baigė puikiais pažymiais.

"Auksinis vaikas. Ji mokyklą baigė puikiai, net gavo premiją. Įstojo į universitetą, į valstybės finansuojamą vietą. Kuris iš vaikų galėtų tai  pasiekti, kai dvejus metus reikėjo kęsti tokį persekiojimą? Nors ikiteisminio tyrimo medžiagoje parašyta, kad jis gailisi, aš tuo absoliučiai netikiu. Įrodymas – plaktukas rankoje", – piktinosi nukentėjusiosios mama.

Veiksmai kelia įtarimų

Iš tiesų aplinkybės, kokiomis buvo sužalota Lukrecija, byloja, kad E.Šleiniaus nesustabdys niekas.

"Šiuo metu Skuodo teisme juk nagrinėjama byla dėl šmeižto, grasinimo nužudyti ir svetimo turto sugadinimo. Rugpjūčio pradžioje bus paskelbtas nuosprendis šioje byloje. Šiaip posėdžiuose jis nedalyvaudavo, o šį kartą atėjo. Taip susiklostė, kad man tą dieną teko vykti į gydymo įstaigą, o Lukrecijai teko vienai dalyvauti teisme. Į bylos nagrinėjimą manęs, kaip mamos, neįleisdavo. Buvo paaiškinta, kad bet kurią minutę galiu tapti liudininke, tad negaliu dalyvauti posėdžiuose. Lukrecija išvažiavo viena", – prisiminė mergaitės mama.

Nukentėjusios gynėjo ruoštame ieškinyje iš  E.Šleiniaus buvo reikalaujama viešo atsiprašymo ir moralinės žalos atlyginimo.

"Buvo prašoma 10-ies tūkstančių eurų. Bet juk nežinome, kiek teismas priteis. Bylos metu teisėjas pasiūlė susitaikyti abiem šalims, kaltinamajam buvo pasiūlyta nors iš dalies atlyginti žalą", – pasakojo Lukrecijos mama.

Į teismo posėdį Lukrecijos nelydėjo ir valstybės apmokamas gynėjas.

"Ėjau viena. Salėje teisėjai paklausus, ar ruošiasi atlyginti žalą, jis pareiškė, kad turi 3 tūkst. eurų. Tačiau iš kišenės ištraukė 2,7 tūkst. eurų. Juos įdavė man. Tuomet pasakė, kad likusius pinigus turi mašinoje. Teismas paskelbė dešimties minučių pertrauką", – įvykių seką pasakojo Lukrecija.

E.Šleinius per pertrauką grįžo į mašiną.

"Prasidėjus posėdžiui po pertraukos, jis nusviedė manęs link 100 eurų ir atsisėdo. Man kyla įtarimas, ar jis kaip tik dėl plaktuko ir norėjo grįžti į mašiną? Juk atėjęs į teismo pastatą, prieš prasidedant posėdžiui, jis galėjo įsitikinti, kad rankinių ar rūbų niekas netikrina. Norėtum ir šautuvą įsineštum į teismą. Manau, kad jis iš anksto tai buvo sugalvojęs", – garsiai svarstė mergina.

Lukrecija teismo salėje sėdėjo arčiau durų, ji pirmoji ir pasuko į lauką.

"Skuodo teismą ir polikliniką, prie kurios yra automobilių stovėjimo aikštelė, teskiria gatvelė. Tik išėjusi iš pastato ir pajutau smūgį plaktuku", – pasakojo Lukrecija.

Kas bus po dviejų mėnesių?

"Aš nežinau, ką jam būčiau padariusi, jei jis man vaiką būtų užmušęs. Jokie tėvai su tuo nesusitaikytų. Juk tai pasikėsinimas į gyvybę ir dar suplanuotas. O kiek grasinimų būta – "pasmeigsiu", "nužudysiu", "padursiu". Nors visa tai užfiksuota, žinučių turinys perduotas policijai, bet labai rimtai pareigūnai nesureagavo, vis sakydavo, kad tai tik grasinimai. Suprask, nieko tokio. Va, tau ir nieko tokio. Galėjo ir užmušti miesto centre, prie teismo durų. Aš dėkoju Dievui, kad ji liko gyva", – atsiduso mama.

Lukrecijos šeima viešai nusprendė prabilti dėl kelių priežasčių.

"Pirmiausia – dėl saugumo. Praeis du mėnesiai ir kas tada? Jis išeis į laisvę ir ko tuomet mums laukti? Kartą aš jau jį mačiau prie namo stoviniuojantį. Dienos metu, va taip, tiesiai šviesiai, jį išvydau besitrinantį prie namų. Pravėriau langą ir paklausiau, ko čia nori. Jis nėrė į krūmus, o aš kviečiau policiją. Kas bus, kai Lukrecija viena bus namuose? Ko jai tikėtis? Antras dalykas, ar tokiu pat būdu nebuvo persekiojama ir daugiau merginų? O gal toks ligotas elgesys ir daugiau kam gyvenimą buvo apnuodijęs?" – klausė Lukrecijos mama.

Gali grėsti kalėjimas

Šiuo metu nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje šiam veikėjui kaltinimai yra pareikšti pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – šmeižtą, grasinimą nužudyti ir svetimo turto sugadinimą.

Už šmeižtą numatyta areštas, bauda arba laisvės atėmimas nuo vienerių iki dvejų metų.

Už grasinimą nužudyti numatoma kur kas griežtesnė bausmė.

"Tas, kas terorizavo žmogų grasindamas susprogdinti, padegti ar padaryti kitokią pavojingą gyvybei, sveikatai ar turtui veiką arba sistemingai baugino žmogų naudodamas psichinę prievartą, baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų", – skelbia kodeksas.

Už svetimo turto sugadinimą ar sunaikinimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Naujai pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo tyrėjai dar turės apsispręsti, kaip kvalifikuoti E.Šleiniaus padarytą veiką.

Paprastai tariant, už nesunkų sveikatos sutrikdymą baudžiama laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Tačiau Skuode nutikusi istorija prokurorų gali būti įvertinta ir labai rimtai. Atsižvelgus į tai, kad įtariamasis galėjo veikti iš chuliganiškų ar savanaudiškų paskatų, jam gali grėsti kalėjimas iki penkerių metų, be jokių alternatyvų.


Šiame straipsnyje: sužalojo merginąpersekiojo merginąprimušė merginąEdmundas Šleiniuspagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonim

Anonim portretas
Oj apsijuokė mergaitė... pačios draugas užpuolė, kad pasipelnyti... Ačiū Dievui viskas paaiškėjo ir apkaltinti Edmundo nepavyko.

vartotojas

vartotojas portretas
nu su tuo debilu nera ko zaisti. Jam paciam su plaktuku per galva

Anonimas

Anonimas portretas
Labai jau slidus atrodo tas Skuodo p-jos v-kas Bončkus-pažada neleisti mušinėti merginų...juokinga,jei nebūtų graudu.O medikai dar slidesni:prakirto galvą,ir tai viso labo lengvas kūno sužalojimas,ar tikrai?O tą PSICHINĮ privalu uždaryti ne tik į areštinę,bet ir ilgalaikiam bausmės atlikimui.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių