Už antivalstybinę veiklą – nuosprendis

Antivalstybine veikla kaltinti ir teisiami trys vyrai sulaukė nevienodo teismo sprendimo. Vienas jų pripažintas nekaltu. Kitų dviejų atžvilgiu priimtas apkaltinamasis nuosprendis, tačiau jiems skirtos lygtinės bausmės.

Nerado pinigų ir ginklų

60-metis šiaulietis Žilvinas Razminas į Klaipėdos apygardos teismą neatvyko, pranešė, kad serga.

Vyras buvo kaltinamas antivalstybine veika, kūręs antikonstitucines grupes, viešai raginęs smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Ž.Razminas teisme tvirtino nieko nusikalstamo nepadaręs, pripažino sukūręs proklamacijų tekstus, juose buvusi demaskuota dabartinė Lietuvos valdžia, raginama taikiais būdais ją nuversti ir įvykdyti socialistinę revoliuciją.

Teismas nusprendė, kad šis vyras kurstė neapykantą tam tikrai žmonių grupei, visuomenę skirstė į niekinamas grupes, niekino dėl tautybės.

Teismas pažymėjo, kad natūralu, jog ne visi valstybės piliečiai pritarė Lietuvos stojimui į Europos Sąjungą bei NATO, tačiau Ž.Razminas priešpastatė save daugumai ir niekino tuos, kurie referendume balsavo už įstojimą į šias organizacijas.

Šiaulietis ragino įvykdyti socialistinę revoliuciją, tačiau nekvietė tai daryti jėga, neturėjo tam nei lėšų, nei ginklų. Be to, jis neragino griebtis smurto.

Už grotų nepasiuntė

Nors Ž.Razminas ir pripažintas kaltu platinus ir gaminus antivalstybines proklamacijas, jam skirtos devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas metams.

Dėl kaltinimo kūrus antikonstitucines organizacijas bei viešai raginus smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą jis išteisintas, nes nebuvo įrodyta kad tokie nusikaltimai nebuvo įvykdyti.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad jis padarė nesunkų nusikaltimą, ankstesnis teistumas išnykęs, buvo išplatintas didelis kiekis proklamacijų, o neapykanta buvo kurstoma dar ir internete.

Šiemet 50-metį švęsiantis Olegas Titorenka bandė neigti užsakęs spausdinti antivalstybines proklamacijas ir jas platinęs. Tačiau tai įrodyta užsakymą priėmusio bei atlygį už darbą gavusio leidėjo parodymais bei kitais įrodymais.

Pas šį vyrą, gyvenantį Kintų seniūnijoje, buvusios žmonos ūkyje, rasta daugybė proklamacijų. Be to, O.Titorenka turėjo namuose neteisėtai įgytą ir neregistruotą ginklą.

Pradžioje aiškinęs, kad ginklą jam pakišo policija, teisme vyras paaiškino, jog tai jo buvusios žmonos daiktas.

Teismas atsižvelgė, kad O.Titorenka yra ligotas ir skyrė jam švelnesnę nei pats teisiamasis tikėjosi bausmę – jam skirtos devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmės vykdymas taip pat atidėtas metams.

Vyras į teismą atėjo su dideliu krepšiu. Paprastai taip elgiasi žmonės, kurie mano, kad iš teismo salės bus išgabenti į areštinę.

Po posėdžio dingo

45 metų kaunietis Giedrius Grabauskas buvo kaltinamas laikęs ir platinęs proklamacijas "Tautieti" ir "Šalin eurą", tačiau jo namuose kratos metu pareigūnai rado tik tris tokius lapelius, dar du jis pats atnešė į policiją.

Teismas konstatavo, kad platinimo ar jų tekstų kūrimo faktas neįrodytas, o tiek lapelių laikyti namuose nėra nusikaltimas. Todėl vyras išteisintas.

Po teismo posėdžio visas būrys palaikyti teisimųjų atėjusių žmonių stoviniavo teismo koridoriuje, o ką tik nuosprendį išklausę O.Titorenka ir G.Grabauskas paslapčia išėjo iš pastato.

Panašu, kad jie nenorėjo komentuoti teismo sprendimo žurnalistams.

Bylos nagrinėjimo metu visi trys vyrai kaltės nepripažino.

Dar prieš pirmąjį teismo posėdį visi trys teisiamieji noriai komentavo kaltinimus ir fotografavosi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestutis

Kestutis portretas
Geriau jau tylėtumet,jeigu nesuprantat ,kad Lietuva nuo 1940-1941,1945 iki 1990 metų buvo okupuota sovietų sąjungos, ir per tuos metus vieni geriausių mūsų tautos žmonių buvo išžudyti ir ištremti į Sibirą.Dabar laisvoje Lietuvoje gali laisvai reikšti savo mintis,bet tai nereiškia ,kad galitę juodinti savo tėvynę.

Anonimas

Anonimas portretas
Kas nors man gali paaiskinti? Kodel visi rusai cia verkia, skudziasi kaip cia blogai, kokie mes durni.... nejau nezino kur ju issvajota valstybe, ,,namai" ?

as

as portretas
stai jums ir zodzio laisve fasistineje salyje.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių