Šeimose smurtas – vis dar nuolatinis palydovas: policininkai kviečiami kasdien

Smurtauti šeimose vis dar yra įprasta, šios blogybės neišnaikina nei baudžiamosios atsakomybės grėsmė, nei griežtos bausmės. Dėl smurto šeimose policininkai kviečiami kasdien.

71-erių moterį – į areštinę

Sekmadienį vakare pareigūnai skubėjo į uostamiesčio Gėlių gatvę, kur 71-erių moteris peiliu sužeidė tokio pat amžiaus vyrą.

Abu šios istorijos dalyviai buvo neblaivūs, moteriai nustatytas 0,75 prom., o vyrui – 2,01 prom. girtumas.

Medikai greitai išleido nukentėjusįjį gydytis ambulatoriškai, o įtariamoji tą patį vakarą buvo uždaryta į areštinę.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurtavimo prieš artimą žmogų. Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Kliuvo jaunam pareigūnui

Šeštadienio naktį į Klaipėdos apskrities policijos komisariatą policininkai atvežė 37-erių vyrą, jis vartojo smurtą prieš namiškius.

2,28 prom. į alkoholio matuoklį įpūtęs vyras buvo labai įsiaudrinęs. Išlaipintas iš policijos automobilio komisariato kieme priešinosi, trenkė 23 metų pareigūnui galva į veidą.

Įtariamasis bus teisiamas už pasipriešinimą policijos pareigūnui ir gali būti nuteistas iki trejų metų laisvės atėmimo bausme. Prie jos bus pridėta bausmė už smurtą prieš artimuosius.

Artimiausi žmonės žaloja namiškius ne tik peiliais ar teisėtai laikomais ginklais, bet ir vazomis, keptuvėmis, kėdėmis, žodžiu, viskuo, kas pasitaiko po ranka.

Pirmadienio naktį į policijos areštinę pateko ir 35-erių vyras, gyvenantis Plungės rajone, Jis konflikto metu peiliu sužeidė moterį. Abu įvykio metu buvo neblaivūs. Moteris nukentėjo nesmarkiai, ji gydoma ambulatoriškai.

Stebi psichologinę būklę

Klaipėdos miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus nusikalstamų veikų registravimo poskyrio viršininkė Vitalija Sukauskienė patvirtino, kad pranešimų apie smurtą šeimose gaunama dažną dieną, ypač jų padaugėja savaitgaliais.

"Artimuosius skriaudžia ne tik vyrai, bet ir moterys, o kartais iš vieno iškvietimo gimsta dvi bylos, abu sutuoktiniai tampa ir nukentėjusiaisiais, ir kaltininkais. Artimiausi žmonės žaloja namiškius ne tik peiliais ar teisėtai laikomais ginklais, bet ir vazomis, keptuvėmis, kėdėmis, žodžiu, viskuo, kas pasitaiko po ranka", – pasakojo pareigūnė.

Vis dėlto dabar policininkai labai atidžiai bendrauja su konfliktuojančių šeimų nariais. Kreipiamas dėmesys ne tik į fizinį, bet ir psichologinį smurtą, stengiamasi įžvelgti, ar jis negali peraugti į susidorojimą.

Kartais įstatymu dėl smurto artimoje aplinkoje piktnaudžiaujama, nėra retas atvejis, kai be reikalo iškvietę policininkus asmenys baudžiami už tarnybų trukdymą be pagrindo.

"Būna, kad moteris paskambina į policiją ir sako, kad vyras grįžo namo girtas, šūkauja, trukdo namiškiams, esą ji nepageidauja namuose matyti jo tokio. Tada negalima sakyti, kad pareigūnai kviečiami nepagrįstai", – tikino V.Sukauskienė.

Skaičiai ir faktai

Dėl smurto artimoje aplinkoje

2022 m. iki rugpjūčio 31 d. Klaipėdoje pradėti 264 tyrimai,

nutraukti nenustačius nusikaltimo požymių – 97.

2021 m. per tą patį laiką Klaipėdoje pradėti 274 tyrimai,

nutraukti nenustačius nusikaltimo požymių – 107.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Svarbus dalykas spurtavo šeimose atvejais yra vienas. Kuris iš konfliktuojančiųjų sugebės pirmas susimokėti policijai ir suma bus pakankama. Ir po to dar reikia susimokėti tyrėjai, kartais dar keliems, kurie policijoje keičiasi pamainomis. Ir tokiu būdu surašomi popieriai pagal susimokėjusio pageidavimus. Itin dažnai nusibodusią sutuoktinė vyras tiesiog priduoda policijai po to, kai abu būna pagyrų ar pavartojo narkotikų. Tiesiog pasiskaičiuoti kad šita jam nebeapsimoka ir yra kokia pigesnė narkomanė iš Ukrainos. Reikalas sutvarkymas greitai ir švariai. Nusibodusioji iš namų pašalinama. Visam laikui. Ir apifirminus, kad ji smurtauja, ką nors vartoja, yra kalta. Policija dirba ranka rankos vykdant nusibodusių mitetyčių pakeitimą kitomis. Tai pelningas verslas, ypač po 2011 m gruodžio 15 įsiteisėjimo Smurto artimoje aplinkoje įstatymo. Pašalinamos bevaisės moterys švariai ir gana tyliai. Ir padaromos dokumentiniai beturtėmis, bet eilėmis, pasmerktos maksimum išgyventi pusmetį.

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvoje seimas reikia ISSAUDYTI. Bus visiems gerai. Stribams ramu, pi.de.ra.i patenkinti ir sutaupys valstybe ant benkartu pasalpu milijonus.

pilietis

pilietis portretas
kodel zmones tokie agresyvus?pykti stengiasi lieti vienas ant kito...saudo,pjauna dauzo?kodel jie mano kad turi teise taip daryti?prisigeria ir.....ir kas juos sustabdys?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių