Pereiti į pagrindinį turinį

Senoliai tikisi iš teismo geros žinios

2014-12-11 11:23
Kova: G. ir A.Merkulovai jau pavargo minti teismų slenksčius ir norėtų sulaukti teigiamo teismo sprendimo.
Kova: G. ir A.Merkulovai jau pavargo minti teismų slenksčius ir norėtų sulaukti teigiamo teismo sprendimo. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žilagalviai sutuoktiniai Ala ir Georgijus Merkulovai tikisi, kad sykiu su šiais metais baigsis ir jų bylinėjimasis dėl pensijos ir jie dar spės pasidžiaugti sąžiningai uždirbtais pinigais.

Merkulovai į Klaipėdą atvyko būdami jauni, visą gyvenimą sąžiningai dirbo: žmona – galvaninių elementų gamykloje "Sirijus", o vyras plaukė į jūrą. Abu yra Lietuvos Respublikos piliečiai.

1992 m. A.Merkulova sulaukė pensinio amžiaus, o po metų ir jos sutuoktinis išėjo užtarnauto poilsio. Kiek vėliau pasiligojo G.Merkulovo mama, gyvenusi Ukrainoje, todėl pora nusprendė važiuoti jos slaugyti.

Sutuoktiniai susitvarkė formalumus dėl pensijų. Tuo metu galiojo Lietuvos Respublikos ir Ukrainos vyriausybių susitarimas "Dėl bendradarbiavimo pensinio aprūpinimo srityje". Vadovaujantis juo, išvykusiems į Ukrainą gyventi Merkulovams pensijų mokėjimas Lietuvoje buvo nutrauktas, jas pradėjo mokėti Ukraina.

G.Merkulovo mama  netrukus mirė, pora neprigijo tėvų šalyje ir grįžo į Lietuvą, kur gyveno beveik visą savo gyvenimą.

Tačiau 2003 m. į Lietuvą parvykę sutuoktiniai sužinojo, kad lietuviškos pensijos nebegaus. Mat nuo 2002 m. vasario įsigaliojo nauja Lietuvos ir Ukrainos sutartis dėl socialinės apsaugos, pagal kurią pensijų mokėjimą turi tęsti jas paskyrusi valstybė, tai yra Ukraina.

Ja vadovaujantis pensininkai turėjo išgyventi iš 21 JAV dolerio dydžio išmokų per mėnesį vietoje keliasdešimt kartų didesnės jiems priklausančios lietuviškos pensijos.

Nuo to laiko klaipėdiečiai varsto teismų duris. Vien šiemet jie į Klaipėdos apygardos administracinį teismą vyko keturis kartus. Vakar šis teismas dar kartą ėmėsi pensininkų bylos.

Merkulovai prašo teismo įpareigoti "Sodrą" mokėti jiems Lietuvoje priskaičiuotą pensiją.

Šiemet lapkričio 4 d. Konstitucinis Teismas pasisakė, kad apskaičiuojant pensiją turi būti apsaugota konstitucinė asmenų teisė. "Sodros" atstovai vis dar laikosi kategoriškos nuomonės ir prašo Merkulovų prašymą atmesti.

Jau septynerius metus vien iš socialinės pašalpos gyvenantys senoliai viliasi, kad gruodžio 18-ąją pagaliau teismas išspręs ginčą jų naudai.

"Mes niekada nebuvome atsisakę Lietuvos pilietybės, o pensiją užsidirbome gyvendami ir triūsdami Lietuvoje. 38 metus plaukiau į jūrą, uždirbau valstybei valiutos", – teisme kalbėjo silpnai vaikštantis, pasiligojęs G.Merkulovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų