Siautėja šventųjų vagys: pavogta Dievo Motinos skulptūrėlė

Nusikaltėliai išplėšė dar vieną pakelės koplytėlę Kretingos rajone, Sauserių kaime, – išnešta Mergelės Marijos skulptūra. Šis senųjų dievadirbių šventosios atvaizdas oficialiai buvo saugomas valstybės, tačiau išlaikyti jo nepavyko. Vagystę pastebėjo vietos gyventoja, per Žolinę atėjusi pasimelsti.

Dingo ir rūpintojėlis

Sauserių kaime gyvena gal 17 žmonių, jų ramybę sudrumstė vagys.

Policijai pranešta, jog veikiausiai prieš Žolinę buvo išplėšta kaimo koplyčia ir prapuolė gal pusės metro dydžio medinė Dievo Motinos skulptūra, kuri yra įrašyta į Kultūros vertybių registrą.

Koplyčia buvo nerakinama, dureles prilaikė tik du nedideli kabliukai.

Joje buvo ir daugiau mažesnių gipsinių skulptūrėlių, tačiau vagys jomis nesusidomėjo.

"Juk pavogta skulptūra buvo kultūros vertybė. Tų vertybių sąrašą galima rasti internete. Kas įvykdė vagystę, sunku pasakyti, bet beveik tuo pat metu visai šalia buvo pavogta ir nedidelė rūpintojėlio skulptūra, kuri buvo įkelta į ąžuolą privačioje valdoje. Nuo kelio tos skulptūros nesimatė, čia reikėjo žinoti, todėl, kalbant apie šį nusikaltimą, kyla įvairių minčių", – teigė Kūlupėnų seniūnė Rita Lubienė.

Galvosūkis – kaip apsaugoti?

Seniūnė, sužinojusi apie vagystę Sauseriuose, su savo darbuotojais apvažiavo visas kitas koplyčias, kurių apylinkėse dar gausu, ir patikrino, ar jose tebėra šventųjų atvaizdai.

"Visur kitur viskas gerai. Tačiau, kaip jas apsaugoti, neįsivaizduoju. Juk sargo prie kiekvienos koplyčios nepastatysi", – dėstė R.Lubienė.

Seniūnė prisiminė kitą atvejį, kai Tintelių kaime, už 2–3 kilometrų nuo Sauserių, prieš maždaug 20 metų irgi buvo dingusi Mergelės Marijos medinė skulptūra.

Ši esą buvo labai didelė, beveik žmogaus ūgio, tačiau po kurio laiko ji buvo surasta kitoje vietoje.

R.Lubienės manymu, skulptūra buvo labai didelė, tad vagys, turbūt negalėję jos realizuoti, skulptūrą išmetė.

Mergelės Marijos skulptūra buvo sugrąžinta į senąją vietą ir ten stovi iki šiol.

Vagims – nearti dirvonai

Tintelių koplyčios atvejis – išimtinis. Dažniausiai pavogtų senųjų dievadirbių skulptūrų  nerandama.

Sakralinio meno vertybės nuolatos masina vagis.

Šiemet per gegužines pamaldas ten pat Kretingos apylinkėse, Šukės kaime, iš kaimo koplyčios buvo pagrobtos dvi labai senos šventųjų skulptūros, kitos – mažiau vertingos – paliktos.

Savi esą to padaryti tikrai negalėjo, įsitikinę Šukės kaimo gyventojai.

Anot, Šukės bendruomenės atstovo, vagys koplyčią tada išplėšė gana "kultūringai".

Tvarkingai nupjovė spyną, paėmė, ką jiems reikėjo, bet koplyčios langų neišdaužė, nieko neišmėtė, nesuniokojo, o nupjautą spyną vėl tvarkingai užkabino.

Šukės gyventojai neturi jokių vilčių, kad pavogtos šventųjų skulptūros atsiras. Žmonės sakė, jog ieškos rėmėjų ir prašys kokio nors tautodailininko, kad pagamintų naują skulptūrėlę jų koplyčiai, ant kurios pritvirtinta negrabaus dažytojo aptepliota lentelė, bylojanti, jog šį objektą saugo valstybė.

"Regiono koplytėlėse senųjų skulptūrų dar labai daug. Taigi, liūdnai juokaujant, galima sakyti, kad dar yra ką vogti ir vogti. O apsaugoti, deja, labai sudėtinga", – apgailestavo paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas.

Vadovybė ieško išeities

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius mato vienintelę išeitį – vertingiausias dievadirbių skulptūras perduoti muziejams, o vietoj jų statyti kopijas.

Meras pripažįsta, jog apsaugoti dažnai atokiose vietose įrengtų koplytėlių religines skulptūrėles itin sudėtinga ir esą paprastos spynos vagių nesustabdys.

"Pastaruoju metu padažnėjusios į Kultūros vertybių registrą įtrauktų skulptūrėlių vagystės rajone verčia ieškoti naujų netradicinių priemonių. Todėl analizuojame galimybę, bendradarbiaujant su Kultūros paveldo departamentu, vertingiausias skulptūrėles surinkti bei perduoti muziejui, o koplytėlese pastatyti jų kopijas", – dienraščiui teigė A.Kalnius.

Valstybė atrišo rankas

Prasta žinia, kad nuo šių metų pradžios, kaip informavo Kriminalinės policijos biuras, veikiausiai taupant biudžeto lėšas, atskiros dingusių meno vertybių duomenų bazės nebeliko.

Tik jeigu dingusios meno vertybės turi individualius numerius ar joms būdingus skiriamuosius požymius, jos įtraukiamos į Ieškomų numeruotų daiktų registrą.

Taigi senienų vagims rankas atrišo ir valstybė. Nors leidimą išvežti iš Lietuvos meno vertybes vis dar turi suteikti Kultūros paveldo departamentas.

Anot paveldosaugininkų, skulptūras išvežti į užsienį norima labai retai.

Kiekvienas išvežamas daiktas tikrinamas  Interpolo vogtų meno vertybių duomenų bazę. Deja, Lietuva tokios savo bazės nebeturi.

Dingusias vertybes savo jėgomis bando registruoti patys paveldosaugininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
mikroschema "isiuti" uzmaskuota, kuria apsvietus elektromagnetinem bangom, galima butu susekti

...

... portretas
Šiaip tai Šv.Raštas DRAUDŽIA stabus garbint.

Anonimas

Anonimas portretas
Nors ir pavėluotai, bet žengė į dangų...
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių