Šiemet Jūros šventė – saugesnė

Jūros šventė yra pats didžiausias išbandymas Klaipėdos apskrities policininkams bei uostamiesčio medikams. Joks kitas masinis renginys nepareikalauja tokių didelių pajėgų bei budrumo. Pirmadienį lengviau atsikvėpę specialiųjų tarnybų darbuotojai konstatavo, kad didesnių nelaimių pavyko išvengti, nuo mušeikų ir vagių nukentėjo dar mažiau šventusiųjų nei pernai.

Sulaukė talkos

Penktadienį šventės zonoje tvarkos žiūrėjo 81 pareigūnas, policijos rėmėjas ir savivaldybės tarnautojas, šeštadienį dirbo 100 tvarkdarių, sekmadienį, slūgstant šventės įkarščiui, tvarką prižiūrėjo 37 pareigūnai.

Uostamiesčio pareigūnams talkino 20 viešojo saugumo būrio policininkų.

Jiems teko ne tik tramdyti chuliganus, žiūrėti, kad vairuotojai paisytų eismą ribojančių ar nukreipiančių kelio ženklų, bet ir teikti socialinę pagalbą.

Kruizinių laivų terminalo minioje kelis kartus žmonės pametė savo vaikus. Policininkai buvo tie, kurie padėjo mažuosius surasti.

Pareigūnai stebėjo, kad šventės teritorijoje žmonės negertų iš stiklinių butelių. Jau kelerius metus galima naudoti tik plastikinę ir popierinę tarą.

Policininkams žmonės atiduodavo ir rastus daiktus. Mergaitė atnešė piniginę, kurioje dar buvo šiek tiek pinigų.

Per tris šventės įkarščio dienas policijoje registruota 11 nusikaltimų, iš jų – 8 vagystės, žmonės pasigedo 3 piniginių ir 5 mobiliojo ryšio telefonų.

Pavogė lino suknias

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Andrius Leliuga stebėjosi, kad nemažai šventės dalyvių atsainiai elgėsi su vertingais savo daiktais ir pinigais.

Pareigūnams teko įspėti ne vieną prekeivį, be priežiūros palikusį ant prekystalio dėžutę su uždirbtais banknotais.

"Pats mačiau ne vieną vyrą, brangų telefoną įsikišusį į užpakalinę kelnių kišenę. Ne vienam jis buvo dviem trečdaliais išlindęs iš kišenės. Nekeista, kad ne vienas pametė, – dalijosi patirtimi pareigūnas. – Vieną rastą telefoną žmogus atnešė pareigūnams, jie sugebėjo susisiekti su savininku. Šis pripažino jį praradęs, paaiškino neturįs laiko ateiti ir pradėjo derėtis, ar galėtų telefoną pasiimti kitą dieną. Policininkai nėra rastų daiktų saugotojai, teko paaiškinti, kad savininkas turi prisistatyti nedelsdamas."

Šventės metu būta vienos rimtos vagystės.

Mugės atidarymo išvakarėse Danės gatvėje, ties 27-uoju namu, įsikūrusi prekeivė penktadienį apie 7 val. pamatė, kad naktį vagys perpjovė prekybos palapinės tentą ir pagrobė 24 linines sukneles.

48 m. nukentėjusioji pranešė policijai, kad patyrė 2 020 eurų žalą.

Tai buvo didžiausia vagystė iš šventės teritorijos.

Kišenvagiai nesnaudė, ko gero, tikrojo jų veiklos masto nepavyks nustatyti, nes ne visi apvogti žmonės kreipėsi į policiją, kiti tai padarys artimiausiomis dienomis.

Sulaikė skolininką

Pasak policininkų, šiemet švęsta blaiviau nei ankstesniais metais. Registruoti 4 žmonių sužalojimo atvejai.

Sekmadienio naktį, apie 2 val., pačioje Taikos prospekto pradžioje grupė jaunų žmonių provokavo žmogų konfliktui: jį užgauliojo ir tyčiojosi.

Kai 20-metis vaikinas priėjo prie būrio agresyviai nusiteikusių asmenų, kažkuris jam smogė į nosį ir sulaužė kaulą.

Muštynių būta ir penktadienį vakare Kruizinių laivų terminale. Pareigūnai sulaikė tris mušeikas.

Už alkoholio vartojimą ir girto pasirodymą viešoje vietoje surašyti 33 administracinių teisės pažeidimų protokolai. Policininkai ypatingą dėmesį kreipė į tuos asmenis, kurie jau nebepastovėjo ant kojų.

Užfiksuota 11 nedidelių viešosios tvarkos pažeidimų, kai žmonės rėkavo, įžeidinėjo aplinkinius, trukdė taikiai švęsti, kabinėjosi prie žmonių ar šlapinosi viešose vietose.

Šeštadienio naktį, prieš 3 val., Kruizinių laivų terminale policininkai pamatė agresyvų vyrą, kuris provokavo konfliktą su kitais žmonėmis. Pamatęs policininkus, šis žmogus numetė ant žemės folijos gniužulėlį su kanapėmis.

Netruko paaiškėti ir tai, kad šio asmens ieško antstoliai, pasirodo, jis vengia sumokėti skolą.

Pasigėrė paauglė

Greitosios medicinos pagalbos medikai džiaugėsi, kad šiemet šventės metu jūra buvo rami, todėl pavyko išvengti skendimų.

Per kelias Jūros šventės dienas dėl apsinuodijimo alkoholiu į Vaikų ligoninę pateko tik viena 17-metė.

Tai išskirtinis atvejis, paprastai, bėdų dėl pasigėrusių vaikų būdavo daugiau.

Medikai fiksavo nemažai smulkių traumų: kojų nikstelėjimų, raiščių patempimų, rankų sužeidimų bei nedidelių galvos traumų.

Dauguma nukentėjusiųjų – moterys, kurios tikino, kad pargriuvo užkliuvusios už nelygių, išsiklaipiusių šaligatvių. Tikėtina, kad ne viena jų pasirinko nepatogią avalynę.

Penktadienio vidurnaktį vienas jaunas vyras vaizdavo ketinąs nusižudyti šokdamas į Dangę nuo Biržos tilto. Paaiškėjo, kad taip jį paveikė pernelyg didelis išgertas alkoholio kiekis.

Medikai nugabeno vyrą iš ligoninę, kur diagnozuota intoksikacija alkoholiu.

"Panašu, kad mūsų žmonės kasmet švenčia vis blaiviau ir saugiau. Tačiau iki tobulos Jūros šventės mums dar šiek tiek trūksta saiko ragaujant alkoholį ir mokantis taikiai spręsti kylančias problemas", – neslėpė Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties viršininko pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Elgetauti – iš svetur

Jūros šventė dar tik buvo beįsilinguojanti, kai judriausius kampus nutūpė elgetos. Susikūprinusios moterėlės prašė pinigų ir vaizdavo varguoles.

Vienas ramentu pasiramsčiuojantis jaunas vyras primygtinai kišo koncerto laukusiems žmonėms į akis lapelį su užrašu. Esą jis pats neįgalus, turi nesveiką žmoną ir vaiką bei sunkai išgyvena.

Dar viena jauna mergina susukusi kojas bandė praeiviams akis badyti tuo pačiu šriftu prirašytu  lapu, kuriame akivaizdžiai internetinio vertėjo išverstas tekstas aiškino, kad moteris renka pinigus sunkiai sergančio jos tėvo vaistams.

Tame pačiame lape – nuotrauka vyro, ligoninės lovoje prijungto prie daugybės aparatų, tačiau jis nepanašus į brandaus amžiaus moters senyvą tėvą.

Tamsaus gymio, smulkaus sudėjimo moterys, apsimuturiavusios galvas skaromis, sutūpė mugės pakraščiuose, prie tilto, Atgimimo aikštėje.

Vienas akivaizdžiai girtas vyras gulėjo kniūbščias ant Biržos tilto šaligatvio. Minios praeivių plaukė pro šalį, bet nė vienas nestabtelėjo pažiūrėti, gal žmogus jau negyvas, o gal jam bloga.

Šeimos stojosi šalia ir fotografavosi "Meridiano" fone, veikiausiai nė neįtardami, kad nuotraukoje pamatys šalia gulintį žmogų.

Viena mergina paskambino bendruoju pagalbos telefonu, patarta greitosios medikų, pajudino žmogų. Jis sumurmėjo girtu balsu, paskui atsisėdo, laikė rankomis susiėmęs galvą, ko gero, elgetaudamas buvo pernelyg ilgai saulėje.

Sužinoję apie invaziją pareigūnai žvalgėsi nurodytose vietose, įspėjo nebeelgetauti. Policininkai į mugės šurmulį buvo užsukę kelis kartus ir patyrė, kad iš svetur atvykusios romų tautybės moterys nuolat keičia vietas.

Gal todėl šeštadienį skuodiškiai savo mieste jau matė tą pačią pinigų prašančią apkūnią merginą, kuri išvakarėse elgetavo Klaipėdos centre.

Vilniečiai ją atpažino, mat dažną dieną mato ir Lietuvos sostinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Farai kur kepures dar nenupirko uz kaukes surinkot babkiu

Antanas iš kaimo

Antanas iš kaimo portretas
Taip taip,saugi buvo. Užmovė kandoną ant centro su farais ,o jūs spermatozoidai lakstykit pėščiomis po Klaipėdą kaip debilai. Neradau mašinos kur palikau :)

Anonimas

Anonimas portretas
zmoniu PERPUS maziau BUVO kaip VISA LAIKA DDDDDDDDDDDDDDDD
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių