STT ėmėsi uostamiesčio ugniagesių

Specialiųjų tyrimų tarnyba susidomėjo Klaipėdos ugniagesių asociacijos veikla. Kratos atliktos Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko ir Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko namuose, tarnybos vietose. Nors įtarimai dar nėra pareikšti, aiškinamasi, ar ugniagesių vadovai galėjo neteisėtai pelnytis iš veiklos, pridengtos asociacijos vardu.

Asociacija – garaže

Nemalonumai dėl STT tyrimo prislėgė ne tik Klaipėdos ugniagesių asociacijos prezidento, Klaipėdos APGV Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko Virginijaus Banevičiaus pečius, bet ir Klaipėdos valdybos viršininką Gedeminą Karalių.

Šis, vakar kalbintas dienraščio "Klaipėda", vis dūsavo, kad kilniems tikslams įkurta viešoji įstaiga jo karjerai štai taip pakišo koją.

"Asociaciją kūrėme tuomet, kai buvo mąstoma apie savanorišką ugniagesių veiklą. Ją įkūrėme 2014 metais. Tačiau vėliau įstatymas keitėsi. Paaiškėjo, kad savanoriškos ugniagesių komandos bus kuriamos prie savivaldybių, tad lyg ir nebeliko prasmės šios asociacijos veiklai. Aš buvau įkūrėjas, o prezidentas buvo Virginijus. Apsisprendėme, kad prezidentinis valdymas bus. Aš tik narys buvau, steigėjas. Buhalteriją ir dokumentus tvarkė kita tokia mergaitė", – neslėpė G.Karalius.

Krata atlikta ne tik Trilapio gatvėje, kur įsikūrę ugniagesiai ir jų vadovybė. Įkalčių ieškota ir G.Karaliaus namuose.

Paaiškėjo, kad asociacijos nariai, kurių buvo tik trys, neturėjo jokių oficialių patalpų. Tad įstaigos būstinei pasirinktas G.Karaliaus garažas, esantis Debreceno gatvėje.

"Na, taip, buvo krata namuose. Pasiėmė nešiojamąjį kompiuterį, kuris buvo pirktas už asociacijos pinigus. Negaliu nieko sakyti, elgėsi labai mandagiai. Tik nežinau, kuo esu kaltinamas. Įtarimai man jokie nepareikšti", – prisipažino G.Karalius.

Išgąsdino krata

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas V.Banevičius prisipažino, kad jo namuose Taikos prospekte apsilankius STT agentams, jis buvo toks išsigandęs, kad net gerai neperžiūrėjo pateikto kratos orderio.

"Net nežinau, kaip formuluojama ir dėl ko. Buvo didelis šokas, labai nemalonu. Kam patiktų, jei ateitų į namus kratos daryti?" – prisipažino V.Banevičius.

G.Karalius buvo atidesnis ir įskaitė kratos orderyje agentų apsilankymo priežastį.

"Parašyta, kad manomai galėjo būti neteisėtai naudojamasi asociacijos turtu. Bet koks čia turtas? Buvo kompiuteris, jį ir paėmė. Niekur jis nedingo", – aiškino Klaipėdos ugniagesių vadas.

Tačiau kokiomis lėšomis disponavo asociacija, negalėjo paaiškinti nei G.Karalius, nei V.Banevičius.

"Nežinau, kiek pinigų yra sąskaitoje. Metus juk jokios veiklos nebuvo", – tikino G.Karalius.

V.Banevičius tvirtino, kad visi pinigai, kurie buvo gauti asociacijos vardu, yra įgyti legaliai, pervedant lėšas į banko sąskaitą.

"Viskas yra legalu. Pinigai pervesti pagal sutartis. Įmonės pervedė", – teigė V.Banevičius.

Pinigai plaukė už mokymus

Abu statutiniai tarnautojai nutylėjo, kad teisėsaugininkai asociacijos sąskaitoje aptiko apie 20 tūkst. eurų.

Paaiškėjo, kad Klaipėdos ugniagesių asociacija vesdavo priešgaisrinius mokymus įmonėse. Už tai verslininkai sumokėdavo viešajai įstaigai nemažus pinigus.

Kyla klausimas, kaip turėjo plušėti G.Karalius ir V.Banevičius, kad iš "užklasinės" veiklos pavyko surinkti tokią įspūdingą sumą? Įdomu ir tai, ar buvo darbo tabeliuose užfiksuota, kur ir kada šie asmenys privačiai vedė mokymus?

"Tie mokymai ar, tiksliau, apmokymai, buvo tik pačioje pradžioje, po įkūrimo. Asociacija juk neturėjo jokių lėšų", – pripažino G.Karalius.

Tačiau privačių įmonių pervedimai į sąskaitą teisėsaugininkų fiksuoti ne tik 2014 metais. Jų būta ir daugiau.

Patys šios istorijos dalyviai pripažįsta, kad trečioji asociacijos įkūrėja šiuo metu yra vaiko priežiūros atostogose ir realiai šios įstaigos veikloje nebedalyvauja.

Už asociacijos pinigus ir šiai pareigūnei buvo nupirktas išmanusis telefonas. Patys asociacijos kūrėjai aiškina, kad telefonas su SIM kortele nupirktas kaip būtinas asociacijai. Tačiau šio mobiliojo ryšio numerio, kuris esą turėjo būti viešai skelbiamas, internete žurnalistams nepavyko rasti.

Pirko dovanų čekius

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas G.Karalius, paklaustas, kokia tvarka turi būti vedami priešgaisriniai mokymai apskrityje, patikino, kad tai gali atlikti licencijas tam turinčios privačios įmonės, darbų saugos specialistai.

"Yra daug įvairių įmonių. Na, mes, valdyba – biudžetinė įstaiga. Pasiuntėme žmogų, paskaitė tas paskaitas. Nėra griežtai reglamentuota, kas, kur, ką turi daryti. Kažkas sutartį su asociacija pasirašė. Asociacijos žmonės kažko pamokys. Negaliu pasakyti, kas čia ką paskundė. Nežinau, kiek tai kainuoja. Protinis darbas sunkiai įvertinamas. Aš nežinau, ar asociacija pigiau pasiūlė paslaugas nei kitos įmonės", – aiškino G.Karalius.

Vis dėlto išaiškėjo, kad vadinamuosius mokymus veikiausiai vedė savanoriai, kurie atlygio už tokį darbą net negaudavo. Tačiau nemenkos perlaidos iš privačių įmonių plaukė į asociacijos sąskaitą.

Kas tie savanoriai ir ar tikrai buvo vesti mokymai, dar turės išsiaiškinti teisėsaugos tyrėjai.

Užfiksuotas ir faktas, kad asociacijos lėšomis buvo perkami dovanų čekiai viename didžiausių uostamiesčio prekybos ir pramogų centre. Buvo perkamas maistas.

"Čia kaip dovanos buvo. Savanoriams. Asociacija veikia savanoriškais pagrindais. Jie uždirba pinigus asociacijai, lankstinukams, švietėjiškai veiklai", – bandė pasiaiškinti V.Banevičius.

Mokėjo ir už viešbučius

Iš asociacijos sąskaitos buvo apmokėtos kažkieno viešnagės Klaipėdos viešbučiuose. V.Banevčius įtikinėjo, kad tai daryta dėl ugniagesių sąskrydžio.

Tačiau paklausus, kodėl asociacija neprisidėjo prie Lietuvos vardą garsinusio, pasaulio ugniagesių čempionate dalyvavusio klaipėdiečio kelionės į Dubajų, V.Banevičius suabejojo, ar asociacija galėtų leisti pinigus oficialiai pareigūno kelionei.

"Jei paremsime, gali būti vėl klausimų teisėsaugai", – replikavo V.Banevičius.

Tačiau keturiems kompiuteriams, asociacijos prezidento manymu, leisti pinigus buvo būtina.

"Pirkome vieną stacionarų ir tris nešiojamuosius kompiuterius. Vieną nešiojamąjį kompiuterį turi G.Karalius, du – aš, kitas atiduotas buhalterei, kuri tvarko asociacijos buhalteriją", – pripažino V.Banevičius.

Tačiau pats prezidentas nepaneigė, kad šios viešosios įstaigos finansais rūpinosi už valstybinę algą dirbanti Klaipėdos APGV buhalterė ir tai darė darbo kabinete esančiu kompiuteriu.

"Na, gal dar nespėjo susipažinti, neįsijungė dar naujo kompiuterio", – tarstelėjo V.Banevičius.

Dar vienas stacionarus kompiuteris su galingu procesoriumi aptiktas V.Banevičiaus namuose.

"Ne, ne sūnaus kambaryje. Kabinete jis stovėjo. O kur jį laikyti? Garaže nelabai gerai. Nebūtinai kompiuteriniams žaidimams jis tinkamas, ir asociacijos darbui tinka", – aiškino viešosios įstaigos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

verslininkas

verslininkas portretas
Net tik Klaipėdoje, imkit bet kurią apskritį rasit tą patį kaip ir klaipėdoje, ir namus statosi ir po užsienius važinėja ir kuklios valdininko algelės. Remontai padaryti superiniai, įvertinus kainą neaišku kiek metų reikėtų taupyti, nieko neperkant nevalgant. Tegul STT pajudina kitus matysit ir generolo galva lėks ant žemės.

ugniagiasys

ugniagiasys portretas
viena karta prisikurke sovietinai pulkininkai,STT SAUNUOLEI

klaipėdietis

klaipėdietis portretas
Atvyko vyrai iš mažeikių sumanė biznį.Įkūrė firmą, ofisas garaže. Garažuose pardavinėjama diz.kuras, samanė, konsultacinės paslaugos ir kitas šššš.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių