Sulaikytas kyšininkavimu įtariamas Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius

Trečiadienį per visą Lietuvą nugriaudėjo žinia – Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis sulaikytas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų. Kartu su direktoriumi sulaikyti ir dviejų įmonių vadovai.

Sisteminė korupcija?

Savivaldybės administracijos direktoriui V. Pozingiui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

Vienam sulaikytam privačios bendrovės vadovui pareikšti įtarimai dėl papirkimo, kitam – dėl papirkimo ir dokumentų klastojimo.

Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis tikino, kad informacijos apie STT tyrimą neturi.

"Negaliu nieko pasakyti, kadangi neturime jokios informacijos. STT neinformavo, nors savivaldybėje buvo, ėmė kažkokius dokumentus, išsivežė. Nebent šiandien gausime raštą. STT Klaipėdos valdybos vadovas tik informavo, kad sulaikė direktorių", – neslėpė V. Laurinaitis.

Vietiniai dairosi į pirkimus

Patys šilutiškiai kėlė versijas, kad STT dėmesio esą sulaukta dėl savivaldybės administracijos vykdomų pirkimų. Neva tai galėtų būti susiję su įmonėmis, kurios nuolat laimi viešuosius pirkimus.

"Kas tos įmonės, nesudėtinga sužinoti peržvelgus viešųjų pirkimų suvestines. Laimi tie patys. O papildomiems darbams už solidžias sumas sudaromos papildomos sutartys. Nors patys gyventojai pastebi, kad darbai vėluoja. Tai tik versija, apie kurią kalba vietiniai", – tikino vienas Šilutės politikų, panoręs likti anonimu.

Portalo "Rekvizitai.lt" duomenimis, didžiausius užsakymus šioje savivaldybėje laimi trys įmonės – "Tima", "Stamela" ir "Kavesta".

Šaltinių teigimu, vienos iš šių įmonių vadovas po apklausos paleistas, kitų dviejų įmonių vadovai sulaikyti.

Su įmonių vadovais trečiadienį žurnalistams telefonu nepavyko susisiekti, telefonai arba buvo išjungti arba niekas nekėlė ragelio.

"Kalbos yra kalbos. Negali susiformuoti nuomonės. Į administracijos darbą nesikišau. Nelabai galiu ką pasakyti. Man tai buvo naujiena", – kalbėjo Šilutės meras V. Laurinaitis.

V. Pozingis administracijos direktoriaus pareigas eina nuo kadencijos pradžios, nuo 2019-ųjų, prieš tai dirbo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju.

V. Pozingis buvo Demokratų sąjungos "Vardan Lietuvos" narys.

STT Komunikacijos skyriaus vadovė Renata Keblienė tikino, kad visuomenei daugiau informacijos apie tyrimą negali suteikti, nes vakar STT pareigūnai vis dar vykdė tyrimo veiksmus.

Kalbos yra kalbos. Negali susiformuoti nuomonės. Į administracijos darbą nesikišau.

Teisme – buvęs direktorius

STT pareigūnai ne pirmą kartą krečia Šilutės savivaldybę.

2018 m. STT agentai buvo sulaikę ir patį merą V. Laurinaitį. Kartu su meru STT įkliuvo ir buvęs šios savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis.

Taip pat buvo sulaikyti mero pavaduotojas Algis Bekeris, Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjas Remigijus Rimkus ir įmonės "Šilutės autobusų parkas" direktorius Artūras Stonkus.

Vėliau įtarimai Šilutės merui V. Laurinaičiui buvo panaikinti.

Tačiau teisme kaip tik šiuo metu nagrinėjama buvusio vicemero, administracijos vadovo ir pavaldinių byla.

Bylą STT tuomet pradėjo dėl paaiškėjusių skandalingų faktų – prekybos centro statybos vietoje, kur anksčiau buvo Šilutės autobusų stotis, aptiktas didelis kiekis užteršto grunto.

Nuo sovietinių laikų autobusų stoties teritorijoje būta pavojingų aplinkai objektų – naftos bazė ir autobusų parko technikos kiemas.

Numačius statyti prekybos centrą, visas šis užterštas gruntas turėjo būti iškastas ir išvežtas. Dalis grunto esą buvo gabenama į buvusių garažų masyvo teritoriją, dalis neva buvo atiduota saugoti specialiai įmonei.

Tačiau kiek tiksliai užteršto grunto buvo utilizuota, ar tikrai tai buvo atlikta tinkamai ir kitus panašius klausimus ėmė aiškintis teisėsauga.

Pradėjus tyrimą, teisėsauga tąkart išsiaiškino, kad pavojingomis atliekomis buvo užteršta beveik 8 tūkst. kv. m ploto teritorija, esanti Šilutės mieste.

Skaičiuojama, esą tokiu būdu buvo padaryta didelė – už daugiau nei 55 mln. eurų turtinė žala gamtai, atsirado kitų sunkių padarinių aplinkai.

Baudžiamasis kodeksas už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, ES, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauris

Lauris portretas
Pusę metų atgal Virgilijus sake, kad jį persekioja,nes grąžino įstatymą- atidirbimo uz pašalpas laiką.Tai labai nepatiko Vilniui,del to ir suvedineja sąskaitas,nes dirba per gerai! Virgilijau -mes už Jus!

Erika

Erika portretas
Virgilijau -laikykites,tik politiniai žaidimai,Jus puikus žmogus,vietiniai Jus pažįsta ir bet koks purvas bus nuplautas,nes teisybė yra Jūsų pusėje.Linkejimai iš Palangos!

Praeivis

Praeivis portretas
teisejam taip pat megsta pilis
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių