Pereiti į pagrindinį turinį

Sulaukus pilnametystės iš mamos buto – į laiptinę

2013-11-20 03:00

Paradoksai Lietuvoje gali būti ne tik stebinantys, bet ir visiškai pribloškiantys. Tikros motinos iš namų išvarytas vaikinas buvo priverstas apsigyventi laiptinėje. Tačiau joje klaipėdiečio neradę pareigūnai kreipėsi į teismą, esą jaunuolis nevykdė įpareigojimo naktį būti namuose.

Paradoksai Lietuvoje gali būti ne tik stebinantys, bet ir visiškai pribloškiantys. Tikros motinos iš namų išvarytas vaikinas buvo priverstas apsigyventi laiptinėje. Tačiau joje klaipėdiečio neradę pareigūnai kreipėsi į teismą, esą jaunuolis nevykdė įpareigojimo naktį būti namuose.

Namuose tapo svetimas

Vakar ryte į Klaipėdos miesto apylinkės teismo salę policininkai atvedė smulkaus kūno sudėjimo vaikiną. Vaikiška šypsena, trumpai kirpti plaukai ir nepasitikėjimą savimi spinduliuojanti laikysena bylojo, kad jis yra itin jaunas.

Dabar Arnoldui – devyniolika, savų namų jis jau neturi pusantrų metų.

"Kai tapau pilnametis, patėvis išvarė. Kiti vaikai gyvena su mama", – santūriai į teisėjos klausimus atsakinėjo vaikinas.

Jis prasitarė, kad į namus mama įsileisdavo tik tada, kai nebūdavo šios sugyventinio.

Į teismą Arnoldas buvo atvestas todėl, kad nevykdė įpareigojimo naktį būti namuose, šaukimais kviečiamas neatvykdavo į Probacijos tarnybą. Todėl pareigūnai paprašė jam skirti 90 parų arešto.

Laiptinėje lovos nerado

Ten, kur buvo nurodęs gyvenąs, po 22 val. pareigūnai vaikino nerado nė karto. Tarnybos darbuotoja vardijo, kada, kurią valandą ir kur ieškojo nuteistojo.

Pavyzdžiui, šiemet spalio 17 d. 22.17 val. bandė patikrinti, ar Arnoldas vakaroja jo paties nurodytoje gyvenamojoje vietoje – daugiabučio namo laiptinėje. Neradę jo pareigūnai surašė oficialų raštą, kad laiptinėje nėra jokių požymių, jog čia gyvena žmogus, ir dar kartą pažymėjo, jog jis nesilaiko laisvės apribojimo sąlygų.

Išvarytas iš namų vaikinas apsigyveno draugo namuose Karlskronos gatvėje, bet ten neužsibuvo, nes butas priklausė savivaldybei. Vaikinas aiškino, jog šeima buvo iškeldinta.

Šiltuoju metų laiku jaunasis benamis šiek tiek laiko nakvojo miesto pakraštyje suręstoje palapinėje.

Vėliau kartu su draugu Arnoldas apsistojo Sausio 15-osios gatvės 24-uoju numeriu pažymėtame bendrabutyje.

O vakar teisme jis pareiškė, kad pastaruosius pusantrų metų, kai buvo išvarytas iš namų, didžiąją laiko dalį leido pas draugę Kintų gatvėje. Tačiau pareigūnams nenorėjo nurodyti jos adreso, nes ten gyvena ne viena šeima, tad policininkų pasirodymas sukeltų daug nereikalingų klausimų.

Pateko į iškrypėlio akiratį

Šių metų vasarą Arnoldas buvo teisiamas už tai, kad iš draugo mamos nugvelbė auksinių papuošalų. Nukentėjusioji pagailėjo bedalio vaikino ir priglaudė jį kaip sūnaus draugą.

Tada 19-metis teisme pasigyrė turįs globėją. Į teismo salę iš koridoriaus pakviestas brandaus amžiaus vyras patvirtino ėmęsis globoti likimo nuskriaustą vaikiną.

Į kitą teismo posėdį Arnoldas jau atėjo vienas, be palydovo. Viena jo ranka buvo sugipsuota. Klausinėjamas jis nenoriai pasipasakojo, kad ranka lūžo ginantis nuo buvusio globėjo. O muštynės kilusios dėl vyro seksualinių priekabių jo atžvilgiu.

Tąkart Arnoldas prasitarė, kad vyras bandė jį išžaginti. Pasipiktinęs tokiu elgesiu vaikinas apskundė jį policijai.

Vėliau vyras glostydamas aiškino jaunuoliui, kad nieko blogo jam nepadarė, ir prašė nepykti už nederamą elgesį.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jaunuolį apžiūrėjo teismo medicinos ekspertai, bet seksualinės prievartos požymių ant jo kūno neaptiko. Nežinia, kas ir kaip įkalbėjo Arnoldą nebekelti pretenzijų.

Oficialiai nukentėjusysis ir įtariamasis susitaikė, tuo byla buvo baigta. Vaikinas išėjo iš bendrabučio, į kurį jį buvo parsivedęs geradariu apsimetęs iškrypėlis.

Policininkų akyse – melagis

Pareigūnai tikino, kad vaikinas yra linkęs nusikalsti ir meluoti.

Netrukus teismą pasieks dar viena byla, kurioje Arnoldas bus teisiamas už svetimo turto sugadinimą. Vaikinas pasakojo "užbaliavojęs" su draugais ir, eidamas pro automobilį, išdaužęs jo langą. Esą neturėjęs, kur miegoti, tad ketinęs naktį praleisti svetimoje mašinoje.

Vėliau jis aiškino tiesiog iš kvailumo išdaužęs langą, bet kitą dieną grįžęs ir bandęs užklijuoti jį lipnia plėvele, kad mašinos kas neapvogtų. Tada jį pamatė kažkuris gyventojas ir iškvietė policiją. Taip ir buvo sučiuptas pareigūnų.

Pirmą kartą į policiją Arnoldas pakliuvo dar būdamas paauglys, kai pabandė vogti iš parduotuvės. Vėliau išlaužė duris Darbo mokymo centre, bet atlygino žalą, todėl baudžiamas už tai nebuvo.

O kartą jam buvo iškelta byla už melagingą pranešimą apie nebūtą nusikaltimą. Tyrimo metu paaiškėjo, kad jis norėjo atkeršyti draugams, todėl pamelavo policijai, jog buvo apiplėštas ir prarado garso aparatūrą.

Nors su policija vaikinas jau turėjo daug reikalų, areštinėje pirmą kartą atsidūrė tik šį rudenį. Pakeisti jo elgesio iki šiol nebuvo kam.

Išgėrė saują piliulių

Pats Arnoldas teisme pareiškė esąs truputį "trenktas", nes mokėsi specialiojoje mokykloje, nesusigaudo, kas aplinkui vyksta, be to, Šiaulių tardymo izoliatoriuje tai jam patvirtino ir medikai.

Jie ketinantys ne tik pabendrauti, bet ir ištirti, ar vaikinas yra pakaltinamas.

Arnoldas pasakojo bandęs žudytis: kartą korėsi ir išgėręs visą saują jam paskirtų vaistų. Tačiau Šiaulių tardymo izoliatoriaus pareigūnai apie tai nebuvo girdėję.

Nežinia, ar gudraudamas, ar graudindamas teisėją vaikinas pasakojo norįs sužinoti, ar yra sveikas, bet paties įsitikinimu, jam reikalinga globa ir priežiūra.

"Aš labai nenoriu į areštinę. Jūs neįsivaizduojate, kaip ten baisu", – kalbėjo 19-metis.

Jis pasakojo, kad Vokietijoje gyvenanti jo krikštamotė bando padėti išbristi iš bėdų. Moteris atsiuntusi pinigų sumokėti draugo mamai už pavogtą grandinėlę. Bet šis buvo priverstas pinigus atiduoti už išdaužtą langą, kuris sudužo laiptinėje grumiantis su narkomanais.

Krikštamotė bandžiusi padėti ir skambinusi pagalbos centrui, prašiusi krikštasūniui suteikti visą įmanomą pagalbą. Vaikinas teigė atlyginsiąs žalą visiems, ką nuskriaudė, nes gaunąs pašalpą, be to, užsiregistravo darbo biržoje.

Pavadino nelaimingu vaiku

"Šitas asmuo nė karto nebuvo rastas, kur nurodė gyvenąs, – tikino Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus viršininkė Aurika Stanislovaitienė. – Laisvės apribojimo bausmė turi būti skiriama tik tiems, kas ją gali atlikti. Aišku, nenormalu, kad žmogus pasisako gyvenantis laiptinėje. Kai rugpjūčio mėnesį jis buvo sugautas, tikino gyvenantis laiptinėje, kur yra jo mamos butas. Tą patį vakarą pareigūnai patikrino, ar jis sakė tiesą, ir jo nerado."

Pasak pareigūnės, nuteistasis turi apsigyventi nakvynės namuose arba pats susirasti būstą. Tačiau glaustis nakvynės namuose Arnoldas atsisakė, nes bijo benamių. Jam baisu užsikrėsti nuo jų kokia nors liga.

"Aš esu įsitikinusi, laisvės apribojimo bausmė šiuo atveju yra visiškai beprasmė. Niekas nežino, kur tas vaikinas gyvena, o iš jo biografijos akivaizdu, kad jis linkęs nusikalsti. Iki šiol net nebandė atlyginti nukentėjusiajai žalos. Taip, jis turi išsilavinimo spragų ir visokių kitokių bėdų, bet matyti, kad gudrauja, bando sukelti gailestį. Jeigu jam bus paskirtas areštas, pirmiausia bus ramiau aplinkiniams, o ir jį patį galbūt tokia bausmė atbaidys nuo nusikaltimų", – aiškino A.Stanislovaitienė.

Probacijos skyriaus viršininkė pasakojo, kad pareigūnai bendravo su Arnoldo mama. Ši patvirtino, kad su sūnumi yra susipykusi, todėl jį išvarė iš namų ir jau seniai jo nematė.

Įpareigoti moterį rūpintis suaugusiu sūnumi niekas neturi teisės. Vaikų teisių apsaugos tarnyba tokiais atvejais bejėgė. Veikiau tai yra prigimtinė teisė ir pareiga, tačiau niekas nėra įpareigotas pareikalauti ją vykdyti.

"Tai yra nelaimingas vaikas. Mama jo atsisakė pereinamojo amžiaus. Akivaizdu, jis yra visiškai sutrikęs, nors bando kabintis į gyvenimą", – Arnoldo situaciją apibūdino advokatė Daiva Rocevičienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų