Jurbarkietę žiauriai sumušusį jaunuolį teis ir dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo

Nepilnametę merginą, pasak prokurorų, nuskriaudęs jurbarkietis sukėlė jai ne tik fizinį skausmą, bet ir sutrikdė psichiką, sukeldamas jai potrauminį stresą. Byla jau keliauja į Tauragės teismą.

Šiemet gegužės mėnesį Tauragės rajono, Skaudvilės apylinkes sukrėtė žinia apie dešimtokų kaimo turizmo vakarėlyje vykusio pasilinksminimo įvykdytą nusikaltimą.

Į pasilinksminimą kažkas pakvietė kelis kitur besimokančius vaikinus.

Vienas jų nepilnametę merginą bandė išžaginti, įvykdė seksualinio pobūdžio veiksmus prieš ją ir sumušė.

Šis atvejis nuskambėjo per visą Lietuvą. Tada baimintasi, kad įtakingi vaikino tėvai padarys viską, kad sūnus kaip įmanoma mažiau dėl to nukentėtų.

Žinią apie brutalų nusikaltimą internete išplatino nukentėjusiosios giminaitė, gyvenanti užsienyje.

Mergina buvo gydoma Kauno klinikų Reanimacijos skyriuje, dėl didžiulio streso ją pavyko apklausti tik gerokai vėliau, kai sugijo sumušimai ir operacijos žaizdos.

Būta bandymų paveikti mergaitę, pareigūnus pasiekė žinia, kad jai grasinta. Įtariamais buvo kovos menų klubo narys, pasklidus žiniai apie nusikaltimą jurbarkietis iš jo buvo pašalintas, o klubo vadovybė nuo jo atsiribojo ir pasmerkė.

Įtarus bandymu paveikti liudininkus ir nukentėjusiąją vaikinui skirta griežtesnė kardomoji priemonė – jo judėjimą pareigūnai ėmėsi kontroliuoti užsegdami jam apykoję.

Vakar Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis pranešė, kad tyrimas baigtas, kaltinamasis aktas, kuriame įtariamajam inkriminuoti trys nusikaltimai jau surašytas, byla išsiųsta į Tauragės apylinkės teismą.

Pasak prokuratūros, byloje merginos patirti sužalojimai kvalifikuojami kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, nes tokią išvadą pateikė ekspertai, įvertinę patirtus sužalojimus ir dėl jų kilusias pasekmes sveikatai.

„Sveikatos sutrikdymo mastas nustatomas ne subjektyviai, tai yra ne taip, kaip nori prokuroras, tyrėjas, o procese skiriama užduotis specialių žinių turinčiam asmeniui. Tai šiuo atveju tyrimus dėl žandikaulio sužalojimo ir kitų fizinei sveikatai padarytų sužalojimų atlieka Valstybinė teismo medicinos tarnyba“, – sakė A. Stanislovaitis.

Merginos sužalojimai – nesunkus sveikatos sutrikdymas

Prokuroras pranešė, kad 17-metis bus teisiamas už pasikėsinimą išžaginti nepilnametę, seksualiai ją prievartauti ir nesunkų merginos sveikatos sutrikdymą.

Byloje spręstas klausimas tiek dėl fizinės, tiek dėl psichinės sveikatos sutrikdymo. Nukentėjusioji patyrė potrauminį streso sutrikimą. Tai įvertinta, kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Prokuroras A.Stanislovaitis nežino atvejų, kad potrauminis stresas būtų įvertintas kaip sunkus sveikatos sutrikdymas.

Pasak prokuratūros, byloje merginos patirti sužalojimai kvalifikuojami kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, nes tokią išvadą pateikė ekspertai, įvertinę patirtus sužalojimus ir dėl jų kilusias pasekmes sveikatai.

„Sveikatos sutrikdymo mastas nustatomas ne subjektyviai, tai yra ne taip, kaip nori prokuroras, tyrėjas, o procese skiriama užduotis specialių žinių turinčiam asmeniui. Tai šiuo atveju tyrimus dėl žandikaulio sužalojimo ir kitų fizinei sveikatai padarytų sužalojimų atlieka Valstybinė teismo medicinos tarnyba“, – sakė A. Stanislovaitis.

Įtariamasis nusikaltimo metu buvo neblaivus – jam nustatytas 1,12 promilės girtumas.

Ar mergina buvo blaivi, nepranešama, prokuroras teigė, kad tai teisiamojo atsakomybei įtakos neturi, todėl apie aukos blaivumą ar girtumą nepranešama.

Įstatymas nepilnamečiui numato už šiuos nusikaltimus laisvės atėmimo bausmę nuo pusantrų iki 10 metų.

Kaltę pripažino tik išgirdęs aukos apklausą

Įtariamasis pripažino kaltę tik baigiant tirti nusikaltimus, jis padarė tai po maždaug 30 liudytojų ir aukos apklausų. Todėl prisipažinimas vargu ar bus vertinamas kaip lengvinanti jo kaltę aplinkybė.

Daugumoje apklausų dalyvavo psichologas, atlikta ne viena ekspertizė, surinkti ir išanalizuoti būtinieji duomenys.

Tyrimo metu įtariamasis neatsiprašė nuskriaustos merginos. Jam nebuvo leidžiama bendrauti su nukentėjusiąja.

Teisme jis, ko gero, jos taip pat nesutiks, bet galės savo apgailestavimą dėl įvykdytų veiksmų išreikšti jos tėvui.

Mergina galbūt nedalyvaus teismo posėdžiuose, nepilnamečiai nukentėjusieji paprastai į teismo posėdį nekviečiami. Byla, veikiausiai, bus nagrinėjama už uždarų durų.

Šiuo metu įtariamajam taikomos keturios kardomosios priemonės: rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas, perdavimas tėvų priežiūrai ir intensyvi priežiūra. „Vargu, ar šioje byloje būtų galima rasti argumentų kaltinamąjį atleisti nuo atsakomybės“, – svarstė prokuroras.

Merginos gydymas užtruko, todėl ligonių kasos reiškia civilinį ieškinį viršijantį 3 tūkst. eurų. Kaltinamojo tėvai sudarė su ligonių kasomis sutartį dėl žalos atlyginimo.

Nukentėjusioji ar jos atstovas kol kas reikalavimo dėl žalos atlyginimo nepareiškė.

Šiuos nusikaltimus padariusiam asmeniui Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki dešimties metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

petras

petras portretas
LIETUVOJE KALEJMAS UZ TEISYBE

bb

bb portretas
Nieko sau klasifikacija jei tai nesunkūs sužeidimai.O sunkūs sužeidimai galimai bus Venckienės sumuštas policininkas ir pastumta Stankūnaitė,

Darbas internetu

Darbas internetu portretas
Geriausias darbas ... galimybė kiekvienam! Dirbkite patogiai, namuose, naudokite kompiuterį ir dirbkite savo darbo valandomis. Tai galite padaryti ne visą ar visą darbo dieną. Gaukite nuo 150 iki 200 USD per valaandą! Jokių apribojimų nėra, viskas priklauso nuo tavęs ir nuo to, kiek nori uždirbti kiekvieną dieną. Paspauskite čia .... ..................>>>>>>>>>>> w­­w­­w.T­­r­­a­­b­­a­­j­­o­­s­­7.C­­o­­m
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių