Sveikatos draudimo nesumokėjusiam klaipėdiečiui – tūkstantinis nuostolis

  • Teksto dydis:

Laiku privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos nesumokėjusiam 46-erių metų klaipėdiečiui teismas priteisė atlyginti 1050 eurų žalą. Ją Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas patyrė apmokėjęs už jo gydymą ligoninėje.

Teismus pasiekęs ginčas tarp klaipėdiečio ir Klaipėdos teritorinės ligonių kasos kilo sprendžiant, ar sumokėjus mokestinę nepriemoką gali būti įgytas apdraustojo statusas praeities laikotarpiu.

Klaipėdos apygardos teismas nustatė, kad individualią veiklą vykdantis ir savarankiškai PSD įmokas mokėjęs vyras praėjusių metų spalį buvo operuotas. Tačiau būtent tą mėnesį, kai jam buvos suteiktos PSDF biudžeto lėšomis apmokėtos gydymo paslaugos, jis buvo nedraustas, o įmoką už spalį sumokėjo lapkričio mėnesį, jau praėjus mokėjimo terminui.

Įmoką už spalį pavėluotai sumokėjęs vyras tikėjosi, kad spalio mėnesį jis turėjo apdraustojo PSD asmens statusą, nes sumokėta įmoka buvo įskaityta ir negrąžinta. Todėl vyras manė, kad medikų paslaugos jam privalėjo būti suteiktos iš PSDF biudžeto. Dėl pavėlavimo sumokėti vyras teisinosi bloga sveikatos būkle.

Gydymo išlaidų PSDF biudžetui neatlyginusiam klaipėdiečiui Klaipėdos teritorinė ligonių kasa pateikė ieškinį, kurį pirmos instancijos teismas atmetė.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija nesutiko su Klaipėdos apylinkės teismo išvadomis.

Apygardos teismas mano, kad vyras, nustojęs mokėti PSD rugsėjo mėnesį, galėjo gauti paslaugas, kompensuojamuosius vaistus bei medicinos pagalbos priemones, už kurias mokama iš PSDF biudžeto, dar vieną mėnesį, t. y. spalį, tačiau privalėjo sumokėti kitą įmoką iki paskutinės to mėnesio dienos, kaip tai įtvirtinta Sveikatos draudimo įstatyme.

Teismas atkreipė dėmesį, kad įstatymų leidėjas nenumato galimybių atkurti PSD galiojimo atgaline data – klaipėdietis, apmokėjęs skolą, netapo apdraustu už praeities laikotarpį, todėl privalo atlyginti PSDF biudžetui išlaidas už jam suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas.

Kaip pranešė Klaipėdos apygardos teismas, argumentą, esą vyras sumokėti vėlavo dėl blogos savijautos po operacijos, teisėjai vertino kritiškai, nes elgdamasis sąžiningai ir rūpestingai, iš anksto žinodamas apie suplanuotą operaciją bei suprasdamas, kad sveikatos draudimo laikotarpis yra pasibaigęs, privalėjo pasirūpinti jį pratęsti.

Klaipėdos apygardos teismo sprendimas įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Valstybinė ligonių kasa skelbia, kad asmenys, vykdantys individualią veiklą, kas mėnesį turi sumokėti 34,20 eurų įmoką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokėtojas

mokėtojas portretas
Privalomas sveikatos draudimas yra mokamas už numatytą laikotarpį numatytais terminais. Laiku sumoki keliasdešimt eurų ir, reikalui esant gali gauti tūkstančius kainuojančią paslaugą. O jei draudimo įmokos nesumoki ... ? Juk tai nėra kaupiamasis draudimas. Juk negali būti taip, kad žmogus nemoka įmokų, bet kai jam prireikia, jis sumoka tuos keliasdešimti litų ir nusiperka brangesnę paslaugą (kuri apmokama iš mūsų visų mokėtų įmokų). Nenori mokėti - nereikalauk. Aš nesutinku, kad iš mano mokesčių būtų gydomi visi bomžai ir sukčiai.

Klaipediete

Klaipediete portretas
Tai siaubingas valdzios iteisintas REKETAS !, teisejai nei vienas nedirba saziningai, o ju uz tai net nebaudzia, paleidzia zudikus is teismo sales [uz gera mokesti] ir jie teisus, tik s-----oj istatymo spragoje mes likome tie kuriuos p--a visi kas netingi. As draudima mokejau 15 metu, bet nesirgau, nesilankiau poliklinikose, po staiga pablogejus sveikatai tapau bedarbe, ka jus manot- kas nors atkreipe demesi kad as 15 m., mokejau bet nesinaudojau paslaugomis?, tik pasijuoke is manes - reikejo sirgti..., buvo atsakymas. Dabar velniop viskas einu buldozeriu pries istatymus, nes jie MANES NEGINA !

Toks sprendimas

Toks sprendimas  portretas
yra mažų mažiausia, neteisingas.Pasižiūrėjus kiek žmogus mokėjo tų supistų įmokų ir nesinaudojo jokiomis med.paslaugomis ar gydytojais, yra neteisinga va taip jį apiplėšti vidury baltos dienos.Kokia mūsų teisėsauga! Kaip jie gina Teisingumą ir Lietuvos Pilietį! Prisistato kad nustumti jį į skurdą ir priversti laimės ieškoti užsienyje.Nes Lietuvoje retas gali po tokio ,,valdžios"įstatymo įsikišimo išsilaikyti.//Aš apskūsčiau Strasbūrui.Tegul tada atiduoda tuos pinigus, kuriuos sumokėjau už nesuteiktas paslaugas-imti už nieką užmokestį yra neteisėta
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių