Teismas ėmėsi buvusio „Klaipėdos švenčių“ vadovo L. R. Galinio galimos korupcijos bylos

Vilniaus apygardos teismas ėmėsi kyšininkavimu kaltinamo buvusio viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktoriaus Liutauro Roberto Galinio bylos, kaltinimai jam susiję su galimu kyšininkavimu 2021 metais organizuojant Jūros šventę.

Kartu su L. R. Galiniu teisiamas renginių techniniu aptarnavimu užsiimančios įmonės „RTA grupė“ direktorius Michailas Moldavskis bei jo vadovaujamai įmonė kaip juridinis asmuo. Įmonei ir vadovui pareikšti kaltinimai dėl papirkimo.

Buvęs „Klaipėdos švenčių“ vadovas, anksčiau ėjęs prezidento Gitano Nausėdos patarėjo pareigas, į posėdį praėjusią savaitę atvyko su advokate, su gynėju pasirodė ir kitas kaltinamasis M. Moldavskis.

Pirmajame teismo posėdyje paaiškėjo, kad ir M. Moldavskiui, ir jo vadovaujamai įmonei atstovauja tas pats teisininkas – advokatas Linas Belevičius. Tai pasirodė nepriimtina valstybės kaltintojui, Generalinės prokuratūros prokurorui Rimui Juodžiui.

Jis teigė, kad skiriasi procesinė padėtis atstovo ir gynėjo – gynėjui teisme negalima užduoti klausimų, todėl negali susidaryti situacija, kad tas pats asmuo ir įmonės atstovas, ir tos įmonės vadovo advokatas.

„Baudžiamąjį procesą reguliuoja Baudžiamojo proceso kodeksas, ten visos taisyklės, jų turi laikytis teismas. Pagal įstatymus, (nušalinimas galimas – BNS) jei yra gynybos prieštaravimai, kitų pagrindų nušalinti nėra“, – į prokuroro pastabą sureagavo advokatas L. Belevičius.

Teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė vėliau paskelbė, kad pritaria prokuroro argumentams. Ji nurodė, kad teisminiam procesui įmonė turėtų susirasti savo atstovą. Jeigu iki kito posėdžio, kuris vyks kovo pabaigoje, „RTA grupė“ neturės savo atstovo teisme, teisėja jį paskirs pati.

Šią baudžiamąją bylą Generalinė prokuratūra teismui perdavė pernai gruodį.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, buvęs „Klaipėdos šventės“ vadovas paėmė tūkstančio eurų kyšį.

Įtariama, jog už jį buvo siekiama, kad verslininko M. Moldavskio vadovaujamai ir su juo susijusioms bendrovėms būtų sudarytos išskirtinės sąlygos dalyvauti bei laimėti 2021 metų Jūros šventės renginiams skirtos įrangos ir paslaugų įsigijimo viešuosius pirkimus.

Organizuodamas šiam renginiui reikalingos įrangos bei paslaugų viešąjį pirkimą L. R. Galinis, manoma, veikė neteisėtai, neužtikrino objektyvių ir skaidrių pirkimo procedūrų, davė neteisėtus nurodymus tiesiogiai pavaldiems asmenims, kad M. Moldavskio atstovaujamai įmonei būtų sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti viešuosius pirkimus.

Bendra su M. Moldavskiu susijusiomis įmonėmis sudarytų sutarčių vertė viršijo 47 tūkst. eurų.

Už kyšininkavimą numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Asmuo, kuris susitarė duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 5 metų.

Bauda už netinkamą COVID-19 valdymą

L. R. Galinis jau yra nubaustas už netinkamą COVID-19 valdymą Jūros šventėje. Šią aplinkybę jis pripažino stojęs prieš Vilniaus apygardos teismą.

Koronaviruso pandemijos valdymo reikalavimų per 2021-ųjų Jūros šventę nepaisiusiam buvusiam viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovui sausį Klaipėdos apygardos teismas paliko žemesnės instancijos teismo skirtą 1500 eurų baudą.

L. R. Galinis buvo nubaustas už tai, kad savo veiksmais sukėlė pavojų tuometės šventės metu plisti COVID-19.

Klaipėdos apygardos teismo vertinimu, šioje situacijoje L. R. Galinis veikė kaip įmonės vadovas, taigi turėjo teisę ir pareigą būti itin atidus ir laikytis teisės aktais nustatytų reikalavimų.

Pasak teismo, sąlygos plisti virusui šventėje buvo itin palankios, nes žiūrovų masė nebuvo valdoma taip, kaip tai numatė galiojantys sprendimai.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras buvusį vadovą nubaudė už tai, kad šis nesilaikė koronaviruso valdymui numatytų priemonių. Anot centro, koncertams skirta erdvė nebuvo padalinta į sektorius ir žiūrovų srautai nebuvo valdomi taip, kad jie nesusikirstų. Šventės metu buvo organizuojami renginiai, kurie truko ilgiau kaip dvi valandas, į koncertus nebuvo vykdoma registracija.

Teismai atkreipė dėmesį, kad 2021 metų liepos 23-25 dienomis, kai vyko Jūros šventė, naujų užsikrėtimų COVID-19 liga 100 tūkst. gyventojų rodiklis Klaipėdos mieste buvo 178-195, kai tuo pačiu laikotarpiu Lietuvoje šis rodiklis siekė 57-66.

L. R. Galinis viešajai įstaigai vadovavo tris mėnesius – nuo 2021 metų birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Aplink vieni sukciai,zmones bukit atsargus, lietuvoje nebera teisybes,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Klaipėdos šventės tik statytinis

Klaipėdos šventės tik statytinis portretas
priemonė per kuria kaip ir per vši ar ligonine yra sunkaimi pinigai valdantiesiems Seniai visi žino
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių