Teismas nutarė negrąžinti „Grigeo Klaipėdos“ bylos prokuratūrai

Šiaulių apygardos teismas atmetė Kuršių marių tarša kaltinamos bendrovės „Grigeo Klaipėda“ prašymą prokuratūrai grąžinti kaltinamąjį aktą.

Teismas teigia, kad nagrinėdamas bylą atsižvelgia ne tik į kaltinamajame akte pateiktus duomenis.

„Prašymo teismas netenkino, nes Baudžiamojo proceso kodeksas nereikalauja kaltinamajame akte smulkiai detalizuoti visų duomenų, kuriais grindžiamas kaltinimas dėl inkriminuojamų nusikalstamų veikų aplinkybių, pateikti išbaigtus, vienareikšmius duomenis, kadangi tie duomenys išsamiai analizuojami posėdžiuose. (...) Teismas nagrinėdamas bylą neturi apsiriboti vien kaltinime nurodytomis aplinkybėmis“, – BNS antradienį sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas  Vytautas Jončas.

„Grigeo Klaipėdos“ advokatas Linas Sesickas kaltinamąjį aktą grąžinti prokuratūrai paprašė teismo posėdyje spalio 18-ąją motyvuodamas tuo, kad aktas surašytas netinkamai, o jo trūkumai yra esminiai.

Prašymą atmetęs teismas pažymėjo, kad kaltinamojo akto trūkumus galima šalinti bylos nagrinėjimo metu.

„Teisminio nagrinėjimo metu prokuroras turi platesnę teisę keisti, papildyti kaltinimą, esant būtinybei, kaltinime išdėstytas faktines aplinkybes ir jų kvalifikaciją galima keisti nagrinėjant tiek pirmosios, tiek apeliacine tvarka, tiek prokuroro prašymu, tiek teismo iniciatyva. Kaltinamojo teisė į gynybą tokiu atveju nepažeidžiama“, – teigė V. Jončas.

Prokurorė Gina Skersinskytė ankstesniame posėdyje teismo prašė įmonės advokato prašymą atmesti ir teigė įžvelgianti norą vilkinti procesą.

Kitas teismo posėdis planuojamas gruodžio 13-ąją.

Šioje baudžiamojoje byloje, kuri Šiaulių apygardos teisme pradėta nagrinėti rugsėjo 13-ąją, kaltinimai dėl Kuršių marių taršos pateikti kartono gamybos įmonei „Grigeo Klaipėda“ ir 14 esamų bei buvusių įmonės darbuotojų, įskaitant pagrindinį „Grigeo“ grupės akcininką Gintautą Pangonį bei „Grigeo Klaipėdos“ vadovą Tomą Eikiną.

Aplinkos apsaugos departamentas yra pateikęs daugiau kaip 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo. Jis nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla.

„Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo 2020 metų sausį. Ikiteisminis tyrimas pradėtas įtarus, kad į Kuršių marias patenka nevalytos gamybinės nuotekos, o su tuo susijusi įmonės dokumentacija gali būti klastojama. Įtarta, jog įmonė nuotekas į Kuršių maras slapta leido ne vienus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Advokatas galimai norėjo, kad be teismo prokurorai paskelbtų teršėjus šimtmečio klaipėdiečiais, kurie savo taršalais "gerino" marių vandenį. Pagal viską, jų nenuteis, kas turi pinigų, tas traukiniu važiuoja...

Ramass

Ramass portretas
Kodėl prekybcentriai vėl prekiauja šių teršėjų produkcija? Pinigai šūdais nesmirda? O ir piliečiai greit pamiršo šitų sūtraukų juodus darbelius. Akcija šikpopieriui svarbiau už švarią gamtą.

Baikit

Baikit portretas
vieną kartą... grąžinimais negrąžimais... Greičiau į teismą gamtos teršėjus... Nors viena vertus, manau, kad jų nenuteis... gaus simbolinę baudą ir toliau sėkmingai dirbs bei...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių