Pereiti į pagrindinį turinį

Už karikatūrą – teismo bausmė

2014-05-14 12:32

Konservatorius Vytautas Tenkutis buvo apkaltintas sovietinės simbolikos platinimu ir nubaustas 600 litų bauda. Teismo sprendimu iš jo turėtų būti konfiskuotas ir kompiuteris. Teisėsauga klaipėdiečiu susidomėjo po pranešimo, kad jo socialinio tinklo "Facebook" paskyroje paviešinta karikatūra su sovietine žvaigžde.

Nubaudė: klaipėdiečiui V.Tenkučiui dėl karikatūros su penkiakampe žvaigžde Klaipėdos miesto apylinkės teismas nusprendė skirti 600 litų baudą ir konfiskuoti jo kompiuterį.
Nubaudė: klaipėdiečiui V.Tenkučiui dėl karikatūros su penkiakampe žvaigžde Klaipėdos miesto apylinkės teismas nusprendė skirti 600 litų baudą ir konfiskuoti jo kompiuterį. / Vytauto Petriko nuotr.

Konservatorius Vytautas Tenkutis buvo apkaltintas sovietinės simbolikos platinimu ir nubaustas 600 litų bauda. Teismo sprendimu iš jo turėtų būti konfiskuotas ir kompiuteris. Teisėsauga klaipėdiečiu susidomėjo po pranešimo, kad jo socialinio tinklo "Facebook" paskyroje paviešinta karikatūra su sovietine žvaigžde.

Viena byla – trys teisėjai

Dar sausio mėnesį V.Tenkutis savo "Facebook" paskyroje išjuokė vieną Klaipėdos rajono visuomenininką, propaguojantį sovietinę ideologiją.

Paradoksalu, bet už tai jis pats atsidūrė teisiamųjų suole. Nors ir siekė įrodyti, kad jo veiksmai buvo nukreipti ne propaguoti sovietinę ideologiją, o išreikšti sarkastišką požiūrį į to asmens gyvenimo filosofiją, parodyti, jog jis didžiuojasi, kad "yra padarytas SSRS".

Paviešinęs karikatūrą, klaipėdietis pats buvo teisiamas už sovietinės simbolikos sklaidą. V.Tenkutis bandė įrodyti, kad karikatūra – meno rūšis, kurios tikslas išreikšti sarkastišką požiūrį.

"Karikatūra ir visa ši istorija yra neatsiejama nuo saviraiškos laisvės. Ją gina tiek Konstitucija, tiek Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija. Todėl yra nedraudžiama menine forma naudoti sovietinę simboliką", – dienraščiui teigė V.Tenkutis.

Įdomu tai, kad per pusketvirto mėnesio, kol buvo nagrinėjama ši byla, kurioje V.Tenkutis kaltinamas sovietinės simbolikos platinimu, pasikeitė net trys teisėjai.

Teismo menas neįtikino

Klaipėdietis mėgino įtikinti teismą, kad sovietinės simbolikos demonstravimas, jei naudojamas meno tikslais, nelaikomas pažeidimu.

Vis dėlto teismas konstatavo, kad "saviraiškos teisė nėra beribė. Administracinėn atsakomybėn traukiamo V.Tenkučio demonstruojamoje nuotraukoje pavaizduoti sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklai, kurių demonstravimą įstatymai draudžia, todėl V.Tenkučio teiginiai apie jo tariamą saviraiškos laisvės realizavimą yra deklaratyvūs ir neatitinka tikrovės."

Klaipėdiečiui teismas paskyrė administracinę nuobaudą – 600 litų. Ir nusprendė konfiskuoti "pažeidimo padarymo įrankį" – stacionarų kompiuterį.

Bauda turi būti sumokėta ne vėliau kaip per 40 dienų nuo nutarties paskelbimo.

"Aš pasitikėjau teismu, todėl ir nesamdžiau advokato, bet teisėja mane nuvylė, maniau, kad teismas supras, jog tai yra menas. Teisme niekas taip ir neįrodė, kad ta karikatūra nėra menas. Ar reikėjo atnešti meno kritiko išvadas? Man kyla daug klausimų po šio teismo sprendimo", – tvirtino klaipėdietis.

Kreipsis į Strasbūrą

Teismo nutarimą klaipėdietis turi teisę apskųsti Klaipėdos apygardos teismui per 20 dienų nuo nutarimo paskelbimo dienos.

"Žinoma, kad skųsiu. Kaip teisėja gali spręsti, kas yra saviraiška ir kas yra menas? Akivaizdu, kad siekiama atsikratyti, nubausti, nesigilinant į bylos esmę. Vien tik todėl, kad kažkoks muziejininkas nustatė, jog tai – komunistinis simbolis", – pyko V.Tenkutis.

Viešai demonstruoti sovietinius, nacistinius ir kitų totalitarinių ideologijų simbolius draudžia ne viena ES valstybė. Visose jose už draudžiamų simbolių naudojimą numatomos įvairios bausmės: pradedant baudomis, baigiant laisvės atėmimu.

Įstatymas, draudžiantis nacistinių ir komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą, Lietuvoje įsigaliojo 2008 metais.

Pasak klaipėdiečio, įstatymo, pagal kurį jis nubaustas, antroje dalyje yra nurodyta, jog meno kūrinyje tą simboliką galima naudoti.

Esą neatmetama, kad ateityje šis teisės aktas dėl sovietinės simbolikos naudojimo gali būti koreguojamas. Tam pagrindo atsirado po to, kai Europos Žmogaus Teisių Teisme Vengrija prieš savo pilietį pralaimėjo bylą dėl draudimo naudoti sovietų simboliką. Strasbūro teismas nusprendė, kad toks draudimas prieštarauja žmogaus išraiškos laisvei.

"Esmė – ne 600 litų bauda ir konfiskuotas kompiuteris. Šia nutartimi duodamas smūgis saviraiškai. Tai – moralės klausimas. Juk karikatūra net tarybiniais laikais buvo viena laisviausių meno formų. O dabar aš už tai gaunu baudą. Jaučiu, kad nepadariau šio nusikaltimo. Jeigu reikės, eisiu iki Strasbūro", – žadėjo V.Tenkutis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų