Už automobilį „be trūkumų“ sumokėjo tūkstančius: moteris šokiruota – įsigijo griuveną

Klaipėdietė Violeta teigia pakliuvusi į sukčiaus pinkles. Gruodžio pradžioje moteris rado skelbimą, kad Vilniuje parduodamas "Volvo XC90" automobilis. Tačiau, kai jį įsigijo, labai greitai suprato, kad nusipirko katę maiše.

Apžiūrėjo prietemoje

Moteris pasakojo, kad kaip tik tokio modelio mašinos šeima ir ieškojo.

Tad ji su savo vyru nusprendė nuvažiuoti į Vilnių, pasižiūrėti, o jei patiks, nusipirkti.

"Atvažiavome po pietų, apie 15 val. Pardavėjas paprašė palaukti, nes tuo metu buvo užsiėmęs. Ir kai jis jau atvažiavo į sutartą vietą, buvo prietema. Kaip dabar suprantu, vėlavo neatsitiktinai, turbūt, kad mes mažiau matytume automobilio defektus", – mano klaipėdietė.

Kaip dabar suprantu, vėlavo neatsitiktinai, turbūt, kad mes mažiau matytume automobilio defektus.

Moteris pasakojo, kad prietemoje apžiūrėjo automobilį, išbandė, atrodė, kad viskas lyg ir gerai.

Nusprendė pirkti, sumokėjo 2,5 tūkst. eurų.

Pardavėjo moteris dar prašė, kad pasakytų atvirai, kas mašinoje ne taip, nes ja ketina vežioti vaikus.

Vilnietis tikino, kad viskas gerai.

Dugne žioji skylės

"Grįžtant į Klaipėdą ką tik nupirktą "Volvo" vairavo mano vyras ir jau tada pajuto, jog kažkas ne taip. Pradėjo "mėtyti" į šonus, pasigirdo kažkokie pašaliniai garsai. Namo grįžome prieš vidurnaktį, o ryte, apie 10 val., skambinome pardavėjui, sakydami, kad automobilis nėra toks tvarkingas, kaip jis tikino. Pasakėme, kad norime jį grąžinti. Jis mus ramino, kad viskas yra gerai. Paskui supyko, pareiškė, kad norime pasipelnyti, parsivežėme, išardėme ir dabar norime grąžinti šlamštą", – pasakojo Violeta.

Sprendimas: nenaują automobilį įsigiję klaipėdiečiai iškart po vizito servise apsisprendė pirkinį grąžinti pardavėjui, nes, kaip paaiškėjo, tokia mašina ne tik važinėti nesaugu, jos apskritai eksploatuoti negalima. (Shutterstock" nuotr.)

Violeta bandė spausti pardavėją, esą pagal įstatymą per tris dienas galima automobilį grąžinti ir atsiimti pinigus, tačiau vilnietis nepasidavė.

"Jis mums pareiškė, kad jokio grąžinimo nebus, o jei mums nepatinka, pasiūlė kreiptis į teismą. Kad profesionaliai būtų įvertinta mašinos būklė, nuvažiavome į "Bosch" centrą, kur mus pribloškė dar labiau. Meistrai parodė, kaip atrodo automobilio dugnas. O jo faktiškai nėra, visas skylėtas, perpuvęs. Nuvažiavome pas kitus meistrus, tai ten už galvos susiėmė, sakė, kad tokios nudėvėtos ir netvarkingos mašinos dar nėra matę. Jos iš viso negalima eksploatuoti. Pardavėjas negalėjo nežinoti apie mašinos būklę", – įsitikinusi moteris.

Techninių reikalavimų įvertinimas

2004 metų gamybos "Volvo", varomas benzinu ir dujomis, Lietuvoje registruotas 2009 metais. Mašinos rida – 197 tūkst. km.

Taigi šiam automobiliui 16 metų, bet, kaip paaiškėjo, jis labai sudėvėtas, tačiau nustebino, kad jo techninė apžiūra buvo atlikta 2019 m. balandžio 11 d. Vilniuje ir ji galioja iki 2021 m. kovo 29 d.

Pernai gruodžio 5 d. automobilį vertinę bendrovės "Transkona" meistrai rado tokių defektų, kurie esą negalėjo atsirasti per pusmetį.

Parengėme ieškinį ir kreipėmės į teismą, kad automobilio pirkimo–pardavimo sutartį pripažintų negaliojančia ir taikytų restituciją.

Klaipėdoje patikrinimo metu buvo nustatyta, jog mašinos stabdžių sistemos vamzdeliai įrengti netinkamai ir netinkamoje vietoje, dėl šios priežasties kyla pažeidimo pavojus.

Stabdžių stabdymo efektyvumas – mažesnis nei 16 proc. Įvertinus vairo traukių ir svirčių būklę, konstatuotas per didelis lankstų ir jungčių susidėvėjimas.

Raimondas Simonavičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Priekiniai žibintai neveikia arba veikia nestabiliai. Akumuliatorių baterija netinkamai pritvirtinta, todėl gali sukelti trumpąjį jungimą.

Pakabos sudedamoji dalis prie važiuoklės arba ašies pritvirtinta nesaugiai. Išmetimo sistema yra nesaugi, nepatikimai pritvirtinta arba nesandari.

Dugnas – nesaugus, netvirtas, labai apgadintas. Dujų balionas ir ant dujų baliono montuojama įranga neatitinka nustatytų reikalavimų.

Sieks restitucijos

Jau daugiau nei du mėnesius klaipėdietė tikino negalinti sugrąžinti tos mašinos buvusiam savininkui. Pardavėjas į kalbas nesileidžia.

O šiuo metu telefonu jis iš viso nepasiekiamas, mobiliojo ryšio aparatas praėjusią savaitę buvo išjungtas.

"Noriu įspėti kitus žmones, kad pirkdami automobilį būtų itin atidūs, nepasiduotų jokiems įtikinėjimams, kad viskas gerai, o tikrintų viską labai atidžiai, juk nuo to priklauso jūsų ir jūsų šeimos saugumas", – kalbėjo Violeta.

Klaipėdietė nusprendė kreiptis į teismą ir tokiu būdu atiduoti automobilį buvusiam savininkui bei susigrąžinti pinigus.

"Suradome autorizuotą servisą ir, padedami antstolių, konstatavome faktines aplinkybes. Ir, kai ekspertai pateikė išvadą, kad tokios transporto priemonės eksploatuoti negalima, parengėme ieškinį ir kreipėmės į teismą, kad automobilio pirkimo–pardavimo sutartį pripažintų negaliojančia ir taikytų restituciją – klientei grąžintų pinigus, o klientė pasirengusi grąžinti automobilį, kuris nepateisino jos lūkesčių", – teigė moters advokatas Raimondas Simonavičius.

Advokato teigimu, tokios bylos pasitaiko gana dažnai, tačiau šis atvejis ypatingas tuo, kad automobilis itin suniokotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Nu bet kas per žmogaus godumas. Netik sau gadina gyvenima bet ir kitems. Juk ir ta teh apžiuru meistra atleis už tokius dalykus

rimas

rimas portretas
tai volvo visureigis uz 2,500 turiri buti lauzas nes tupaciu metu tavarkingas kainuos bent 4000 ar 5000 stukas....MAN LABAI PATIKA SKELBIMAI PERKU TVARKINGA AUTOMOBILI SU TEH.APZIURA,SURUDYJUSIU NESIULYTI, MOKESIU IKI 300 AR 500 SIMTU EURU .....ZMONES NEBUKIT NAIVUS NORMALIOS PADANGOS IR AKUMULIATORIUS NELABAI ISEIS UZ JUSU SIULOMUS TRIS SIMTUS O KAS DUOS DOVANU MASINA ?PERKA METALO LAUZA IR REKIA ATODO KAD INTERNETU UZSISAKE ...ZIUREKIT KA PERKAT IR UZKIEK

Jonas

Jonas portretas
As visada palikydavau pirkejus, bet pirkti masina uz 2,5 eur ir net nenuvaryti i servisa pries perkant, tai cia jau visiskas pikejo kvailumas. Cia jie rizikuoja savo seimos gyvybe, ne pardavejas. Seda i tokia masina. Turbut, jeigu sakytu pardavejas, kad su ja galima vaziuoti ir povandeniu, net nesusimaste Klaipedojo nuvaiuoti nuo molo, nuskestu, o likes gyvas sakytu, venkit to pardavejo, jis meluoja. Sorry, bet reik proto tureti. Jeigu neturi laiko, varyti i servisa, paprasyk pries vaziuodamas, kad pardavejas, patikrintu masina servise ir pateiktu bukle, bei atsiustu ataskaita. Tai iskart sutaupytu laiko, nereiketu net vaziuoti. Bet kur tau, kainuos patikra 50 eur, tai geriau dabar sukis pinigus advokatui.
VISI KOMENTARAI 79

Galerijos

Daugiau straipsnių