Vaizdai kelia šiurpą: nelegalioje veisykloje – būrys gyvūnų

Gyvūnų globėjų asociacijos savanoriai padėjo išaiškinti dar vieną nelegalią gyvūnų veisyklą Klaipėdos apskrityje. Apleistame būste gyventoja baisiomis sąlygomis laikė būrelį gyvūnų.

Sulaukė pranešimo

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai kartu su policijos patruliais į vieną Skuodo rajone esantį namą pasibeldė prieš pat Naujuosius metus – gruodžio 30-ąją.

"Bendradarbiaujame su gyvūnų globėjų asociacijomis, reikia joms dėkoti, kad sulaukiame tokių pranešimų. Šį kartą sodyboje Šerkšnių kaime, Mosėdžio seniūnijoje, rasta 20 netinkamomis sąlygomis laikytų gyvūnų", – patikino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento vadovas Antanas Bauža.

Tikėtina, kad tai – dėl pinigų, ne iš meilės gyvūnams.

Senyvo amžiaus gyventoja apleistoje sodyboje, priklausančioje dukrai, šunis ir kates laikė ne tik namo viduje, bet ir kieme bei tvarte.

"Sąlygos buvo baisios. Ant grindų – išmatos ir šiukšlės. Vieną katiną šeimininkė paėmė už uodegos ir sviedė man į veidą, sakydama, kad pasiimčiau jį", – prisiminė Gustė Valeikaitė, visuomeninės organizacijos "Lietuva – gyvūnams" savanorė.

Antanas Bauža / Redakcijos archyvo nuotr.

Mergina pasakojo, kad ši gyvūnų veisykla visuomenininkams buvo žinoma jau anksčiau.

"Prieš kurį laiką Kretingos rajone, šios ponios namuose, buvome suradę dar vieną veisyklą. Tačiau ši moteris apsikeitė gyvenamąja vieta su savo dukra ir atsikėlė gyventi šalia Mosėdžio, į Šerkšnių kaimą. Iš šių namų gyvūnai taip pat buvo išgabenti tarnybų vos prieš du mėnesius, tačiau ji veisė augintinius ir jais prekiavo toliau", – pasakojo G.Valeikaitė.

Baudos – nemažos

"Taip, prieš du mėnesius buvo išgabenta 13 gyvūnų. Tą kartą dėl netinkamų gyvūnų laikymo sąlygų taikėme administracinę atsakomybę. Kaip dabar pasielgsime, dar svarstome. Tačiau už pakartotinius pažeidimus Administracinių nusižengimų kodeksas numato nemenkas baudas – nuo 1 200 iki 1 750 eurų", – pasakojo A.Bauža.

Tarnybos specialistams kilo įtarimų, kad Skuodo rajono gyventoja ne veltui laiko būrį gyvūnų.

 

 

"Tikėtina, kad tai – dėl pinigų, ne iš meilės gyvūnams. Jei taip neseniai buvo paimta 13 gyvūnų ir jų vėl nemažai atsirado, tikėtina, kažkas jai padeda. Moteris retai palieka savo gyvenamąją vietą, vadinasi, kažkas turėtų atgabenti šiuos gyvūnus. Veikiausiai veista pardavimui, nes laikytos tos šunų veislės, kurios yra paklausios", – dėstė A.Bauža.

G.Valeikaitė pasakojo, kad su savanorėmis aptiko skelbimą ir nuvažiavo susitikti su šia gyvūnų veisėja.

"Šunį ji atvežė krepšyje, buvo matyti, kad jis net vemia ir tuštinasi dėl streso. O patalpose rasti gyvūnai buvo itin prastos būklės. Kai kurie net keturias valandas taip ir nepasirodė name buvusiems žmonėms, nes drebėjo iš baimės. Šie gyvūnai bijo žmogaus, tad įtariame, kad jie galėjo būti mušti ar kitaip skriausti. Šunis ji buvo pririšusi prie lovų ar kėdžių", – pasakojo savanorė.

Grėsė žūtis

"Visi augintiniai laikyti baisiomis, gyvūnų laikymo reikalavimų neatitinkančiomis sąlygomis. Gyvūnams grėsė žūtis. Dalis jų turėjo akivaizdžių ligos požymių, buvo išsekę, traiškanotomis akimis, vėmė, viduriavo. Sąvartynu paverstose gyvenamosiose patalpose grindys buvo padengtos gyvūnų ekskrementais, mėtėsi šiukšlių, iš patalpų sklido smarvė. Kai kurie augintiniai buvo laikomi mažuose narvuose arba netinkamai pririšti, be vandens ir pašaro. Ūkiniuose pastatuose dalis šunų laikyti tamsoje, neturėjo galimybės atsigerti, aplinka buvo nesaugi, o lauke laikytas šuo pririštas itin trumpai, jis negalėjo pasislėpti nuo kritulių, šalčio ir vėjo", – apie tai, ką išvydo inspektoriai, pasakojo A.Bauža.

Patikrinimo metu pareigūnai nustatė nelegalaus gyvūnų veisimo veiklą, nes tokios veiklos asmuo nebuvo registravęs Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje.

Inspektoriams nebuvo pateikta jokių dokumentų, įrodančių visų šunų kilmę, vakcinacijas nuo užkrečiamųjų ligų, gydymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pilieciu ziniai - be sunienos gero kebabo neiskepsi.

Karina

Karina portretas
Kada bus baudžiamoji bausmė už gyvūnų kankinimą? Reikia uždrausti visus skelbimus, kad jie negalėtų reklamuotis, o žmonėms yra vienintelis prašymas "NEPIRKTI gyvūnėlių iš daugyklų".

?

? portretas
Tačiau apie viską žinojo seniūnija, o prekiavo tais gyvūnais, tai galima pamastyti ne veltui....kaip ir grupinis .....visi kaimynai manykime zinojo, tik valdžia ne, tai kokia ten valdžia?O tas kaimas, gal kokiuose miškuose?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių