Vergovės byla: Anglijoje lietuviai vištas gaudė be poilsio, alkani ir mušami

Garsiai Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje nuskambėjusi vištų gaudytojų byla artėja prie pabaigos. Yra tikimybė, kad Klaipėdos apygardos teismas dar šiemet joje paskelbs nuosprendį.

Lietuvis Edikas Mankevičius ir britai Jacqueline Hazel Judge bei Darrelas Jonas Houghtonas teisiami vienoje byloje, bet teismo posėdį stebi būdami skirtingose šalyse. Posėdžiai vyksta telekonferenciniu būdu.

Proceso dalyviams padeda susikalbėti dvi vertėjos: viena – Klaipėdoje, kita pietryčių Anglijoje esančiame Chathamo mieste.

E.Mankevičius daug metų dirbo Anglijoje. Abu britai yra įdarbinimo agentūros paslaugas teikiančios įmonės savininkai.

Nukentėjusiaisiais įvardijami lietuviai, kurie dirbo vienoje vištų fermoje. Jų darbas buvo pagauti laisvai vaikštinėjančius viščiukus ir sudėti juos į vilkikus.

Sulaukę ne vieno skundo ir pranešimo apie nežmonišką samdinių išnaudojimą, 2012 m. Jungtinės Karalystės pareigūnai pradėjo tyrimą.

Paaiškėjo, kad darbininkai neturėjo galimybės pailsėti, buvo verčiami dirbti be pertraukų net gamtinėms reikmėms atlikti, miegodavo ant parazitų apniktų čiužinių, gyveno pusbadžiu.

Surengę didelę operaciją, anglų policininkai sulaikė paukščių fermos savininkų samdytos įmonėlės steigėjus.

Darbininkų šiai įmonei rasdavo ir jų pagrindinis prižiūrėtojas bei tramdytojas iš Klaipėdos rajono, Jokulių kaimo atvažiavęs E.Mankevičius.

Pranešimuose apie pradėtą tyrimą ne kartą teigta, kad prieš darbininkus buvo naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, taikoma fizinių ir materialinių bausmių sistema.

Pasak kaltinimo, vištidės savininkai įmonei už paslaugą mokėjo didžiulius pinigus, tačiau darbininkai gaudavo tik menkiausią šio atlygio dalį. Buvo sukurta ištisa baudų sistema, pagal kurią net už itin menką pražangą vyrai buvo baudžiami baudomis.

Esą E.Mankevičius, pasak nukentėjusiųjų liudijimo, buvo didžiausias šių žmonių skriaudikas.

Netrumpai užtrukęs bylos nagrinėjimas praėjusį penktadienį priartėjo prie pabaigos, išklausytos baigiamosios kalbos.

Jų neišgirdo kaltinamoji J.H.Judge. Moteris ne kartą neatvyko į posėdį, teisindamasi psichiniais sutrikimais. Paskutinį kartą teigta, kad, išgyvenusi sudėtingą operaciją, ji dar nepasveiko.

Nepaisant to, posėdis įvyko, nes jos gynėjas kalbėjo ankstesniame posėdyje.

E.Mankevičiaus gynėja tikino, kad vyras neišnaudojo tautiečių ir nėra kaltas dėl prekybos žmonėmis. Vyras pripažino kaltę tik dėl jo namuose rastų šaudmenų. Esą jie užsiliko atsitiktinai.

Prokuroras pasiūlė šį vyrą įkalinti 12 metų, nes jis pardavinėjęs žmones ir išnaudojęs nelegaliam darbui ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Pasiūlyta konfiskuoti jo turto už 120 tūkst. eurų.

Abu britai, prokuroro įsitikinimu, turėtų būti įkalinti septyneriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uncal

Uncal portretas
Visuose darbuose kur dirba Lietuviai yra vadovu pakaliku ištupačiu Lietuviu,anglijoje vadinamu vaizeriais arba super vaizeriais,jie ir gaudavo i savaite po 500svariuku ir atostogu važiuodavo ir oficeliai dirbdavo... Kas dėl teismu anglijoj ,tai nukentėjusiųjų advokatai gavo pusantro milijono svaru iskuriu puse milijono padalino ant šesiu nukentėjusiųjų...taip kad milijonieriais neivienas netapo vergaves ... Užsienio advokatai net ir iemėsi šios bylos nes buvo garantuoti ,kad turės pelno ... Žmonės ir dabar ten dirba,tik va sąlygos pasikeitė,gauna i savaite minimuma i rankas 275svaro ir nepersidirba ,niekas nereketuoja uždirbtu kapeiku,pagal anglijos įstatymus toks darbas yra gerai apmokamas,už 4metus ir sumokėjo po 50tukst svaru i metus kuriuos aš gavau...kiti toliau vergauja už minimuma ....Anukas pasakė Edikui ,kad na čiužom xuje v rai neujediš ,tai ir ištesėjo ...gaės pasivėzinti

vištų gaudytojai milijonieriai???

vištų gaudytojai milijonieriai??? portretas
w w w . kentonline. co. uk/maidstone/news/couple-who-ran-chicken-catching-firm-found-personally-liable-by-high-court-202410/

Nagi, žurnalistai, pasistenkite, parašykite viską...

Nagi, žurnalistai, pasistenkite, parašykite viską... portretas
Apie tai, kaip straipsnyje minimiems britams UK teismai panaikino kriminalinius kaltinimus, bet priteisė sumokėti 1 milijono (!!!) kompensaciją šešiems vištų gaudytojams.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių