Žolė dega ten, kur nešienaujama

Šiomis dienomis prasidėjo karščiausias ugniagesiams metas – kasdien jiems tenka gesinti iki keliolikos liepsnojančių pernykštės žolės plotų.

Jau praėjusią savaitę Klaipėdoje ir visoje apskrityje liepsnojo sausa žolė. Dažniausiai ji dega rudenį nenušienautose teritorijose.

Mieste liepsnoja plotai palei geležinkelio bėgius, šalia apleistų pastatų, Laisvojoje ekonominėje zonoje už įmonių tvorų.

Kai kuriose vietose tokie gaisrai kartojasi kasmet. Akivaizdu, kad jie kyla vien todėl, kad šių teritorijų niekas neprižiūri, jose niekada nepjaunama žolė, o neretai ir mėtosi nebereikalingos padangos ar kitos degios atliekos.

Nors Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai kasmet įspėja apie už žolės deginimą gresiančias baudas bei kitais būdais ragina nepadeginėti pernykštės žolės, tokios kalbos neveikia. Kasmet nuo kovo pabaigos iki gegužės pradžios ugniagesiai neturi atokvėpio minutės.

Kai liepsnoja žolė, nukenčia gyvenamieji namai, neretai sudega žemės ūkio technika ar automobiliai, gesindami gaisrus nukenčia žmonės. Būta ir tragedijų, kai žolės gaisrai pasiglemžė ir žmonių gyvybių.

"Vienas būdų miestuose išvengti panašių gaisrų yra dar rudenį pasirūpinti, kad būtų nušienauti visi žalieji plotai. Apmaudu, bet faktas, kad dažniausiai neprižiūrėti ir nenušienauti būna savivaldybei priklausantys plotai. Faktai rodo, kur anksčiau panašūs gaisrai nuolat kartodavosi, tuose plotuose, atsiradus savininkams, žolė nebedega, žmonės prižiūri savo teritorijas, nuolat šienauja, o ir padegėjai į tokias vietas nebepatenka. Taip atsitiko Tauralaukyje bei keliose kitose vietose", – konstatavo Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus Prevencinės veiklos poskyrio viršininkė Daiva Gorpinko.

Kol kas pernykštės žolės gaisrus sustabdo tik pati gamta. Jie liaujasi, kai prastypsta nauja žolė ir kai pradeda lyti.

Nors vyrauja nuomonė, kad sausą žolę dažniausiai padega vaikai, ugniagesiai linkę tai neigti. Pasak jų, dažniau gaisrus sukelia neatsargus elgesys su ugnimi. Vis dar pasitaiko, kai žemės plotų savininkai patys padega sausą žolę, taip siekdami palengvinti sau pavasario darbus.

Tikėtina, kad Klaipėdos apskrityje šiemet tokių gaisrų bus mažiau, nes artimiausiu metu turėtų prasidėti lietūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių