Pereiti į pagrindinį turinį

Koncertų salėje – „Rusų muzikos šedevrai“

2008-12-03 16:56
Koncertų salėje – „Rusų muzikos šedevrai“
Koncertų salėje – „Rusų muzikos šedevrai“ / Koncertų salės nuotr./Smuikininkas Maksimas Fedotovas

Trečiadienį, 18 valandą Klaipėdos koncertų salėje startuoja ketvirtasis šventinės klasikos festivalis „Salve Musica", kurio pirmasis koncertas - „Rusų muzikos šedevrai" - pristatys talentingus Rusijos muzikus Maksimą Fedotovą (smuikas) ir Galiną Petrovą (fortepijonas).

Smuiko virtuozas Maksimas Fedotovas - P.Čaikovskio tarptautinio konkurso II premijos, Maskvos valstybinės premijos laureatas, konkurso Tokijuje aukso medalio ir visų specialiųjų premijų laureatas. Europos spauda jį vadina „rusų Paganini".

M.Fedotovas yra Maskvos konservatorijos profesorius, Rusijos muzikos akademijos smuiko ir alto skyrių vedėjas. Smuikininkas koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse, bendradarbiauja su geriausiais pasaulio orkestrais ir žymiausiais dirigentais. Per pastarąjį dešimtmetį pagrojo daugiau kaip 50 rečitalių ir koncertų su orkestrais Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje. Smuikininko diskografijoje - Nicollo Paganini „24 kaprizai" ir „Visi M.Brucho kūriniai smuikui ir orkestrui". Beje, jis yra pirmasis smuikininkas, rečitalyje griežęs dviem N.Paganini smuikais - Guarneri del Jesu ir J.B.Vuillaume.

Kūrybinės ir protinės galios, didžiulė koncertinė patirtis ir, be abejonės, tėvo - puikaus dirigento Viktoro Fedotovo pavyzdys paskatino smuikininką imtis ir dirigento batutos. Baigęs N.Rimskio-Korsakovo valstybinės konservatorijos operinio ir simfoninio dirigavimo aspirantūrą M.Fedotovas kaip dirigentas bendradarbiauja su Rusijos ir užsienio simfoniniais ir kameriniais orkestrais. Nuo 2003 metų jis yra vyriausias Rusijos simfoninio orkestro dirigentas, o 2006 metais tapo Maskvos simfoninio orkestro „Rusijos filharmonija" meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu.

Programą „Rusų muzikos šedevrai" M.Fedotovas atliks kartu su žmona, pianiste Galina Petrova. Šių menininkų duetas laikomas vienu harmoningiausių ansamblių, išsiskiriančių savitu stiliaus pojūčiu, dinamika ir ypatingu repertuaru.

Galina Petrova - nusipelniusi Rusijos artistė, Maskvos vyriausybės Prizo laureatė. Jos muzikavimas pasižymi „puikiu pianistės meistriškumu susietu su ypatingu muzikos intelektualumu ir artistišku žavesiu" („La Voce del Popolo"). G.Petrova koncertavo pagrindinėse Rusijos, Ukrainos ir daugelyje kitų užsienio šalių. Pianistė yra pagrindinių Rusijos festivalių ir kultūrinių renginių „Maskvos žvaigždė", „Rusijos žiema", Rusijos talentai", „Planetos žvaigždės", taip pat Rusijos kultūros festivalių užsienyje dalyvė.

G.Petrova muzikavo „Tūkstantmečio koncerte" Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos Didžiojoje Salėje (Niujorkas, 2000), įrašinėjo kompanijose „DML-classics", „Naxos", „Classical Records", „Gold Club", organizavo meistriškumo kursus Japonijoje, Kroatijoje, Australijoje.

„Nepriklausomas Dienraštis" M.Fedotovą ir G.Petrovą pavadino „tigro dvasios muzikais".

Klaipėdoje skambėsiančią programą „Rusų muzikos šedevrai" - Piotro Čaikovskio, Modesto Musorgskio, Nikolajaus Rimskio-Korsakovo, Aleksandro Borodino kūrinių aranžuotės - specialiai šiems muzikams sukūrė kompozitorė Aida Isakova. Jos premjera įvyko Maskvoje, vėliau šedevrai buvo atlikti Vakarų ir Rytų Europos šalyse, JAV, Japonijoje, Kinijoje, Australijoje bei įrašyti į kompaktinę plokštelę („Classical Records").

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų