Pereiti į pagrindinį turinį

Po tragiškos mediko mirties nerimsta: ar tikrai visos tarnybos veikė tinkamai?

2022-11-18 13:32
DMN inf.

Tragiškas įvykis sostinėje, Naujojoje Vilnioje, kai geležinkelio stoties teritorijoje greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojas buvo nutrenktas elektros ir užsidegė gelbėdamas nukentėjusį nepilnametį, baigėsi mirtimi. Užvakar vakare pranešta, kad dėl sunkių nudegimų Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijos skyriuje užgeso 36-erių vyro gyvybė, pasakojama LNK reportaže.

Šiurpi nelaimė Vilniuje pareikalavo jauno mediko gyvybės.

„Sudėtinga situacija buvo nuo pat pradžių, – kalbėjo Vilniaus GMPS (greitosios medicinos pagalbos stoties) direktoriaus pavaduotojas Tadeušas Rodz. – Vilties turėjome, gal vis dėlto išgyvens, bet įvyko taip, kaip įvyko.“

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) socialiniuose tinkluose sulaukė kritikos dėl esą nepakankamo dėmesio šiai tragedijai. Ministras reiškia užuojautą, sako bendravęs tiek su gedinčia šeima, tiek su tarnybos vadovybe.

„Su žuvusiojo šeima turėjome pokalbį, asmeniškai esu sukontaktavęs ir klausęs, kokios pagalbos reikėtų“, – situaciją aiškino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Anot Vilniaus GMPS direktoriaus pavaduotojo, vyras pas juos dirbo ketverius metus, mokėsi paramediko profesijos.

„Jam darbas labai patiko. Jis visada buvo labai aktyvus, visiems labai norėjo padėti, visada skubėjo į pagalbą“, – taip apibūdino mirusį kolegą T. Rodz.

Į pagalbą vyras skubėjo ir per paskutinį iškvietimą. Ir nors laiko atgal jau neatsuksi, GMP atstovai kelia klausimą, ar tikrai visos tarnybos veikė tinkamai. Anot vadovybei pateikto žuvusiojo kolegės paaiškinimo, į įvykį tarnybos atskubėjo kartu. Ir ugniagesiai padėjo medikams patekti prie vagono. GMPS įsitikinusi, kad pirmi lipti ant vagono ir įvertinti situaciją turėjo ugniagesiai. Esą tik nuo elektros smūgio GMP darbuotojui nukritus ant žemės, gelbėtojai liepė saugotis. Ugniagesiai pateikia kitokią versiją.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas komentavo situaciją priešingai. Esą atvykus ugniagesiams gelbėtojams, tiek medikų ekipažas, tiek policija jau buvo įvykio vietoje. Pirmoji medicinos pagalba nukentėjusiam buvo pradėta teikti iki ugniagesių atvykimo. Vis dėlto GMPS vadovybė pripažįsta, kad jų darbuotojas, skubėdamas padėti nepilnamečiui, galėjo pasielgti neapdairiai.

Aš nežinau, kažkas ten su saugumu susiję. Buvo vienas, antras, trečias, ketvirtas – per tą laikotarpį aš turėjau keturis, penkis pacientus, kurie nukentėjo būtent panašioje vietoje.

„Ir šįkart skubėjo padėti“, – sakė T. Rodz. – Per tą skubėjimą gal kažkiek…“

„Manau, kad įsivertins visos tarnybos, ir gelbėjimo, kaip tie gelbėjimo darbai vykdomi, ar laiku, ar laiku atvykstama ir pan. Čia jau daromi atitinkami tyrimai“, – sakė A. Dulkys.   

Apie nepilnamečio būklę informacija neteikiama, tačiau pagal paskutinius duomenis, jis gydomas reanimacijoje. Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas pastebi, kad elektros iškrovą patyrusių geležinkelio teritorijoje pastaraisiais metais padaugėjo.

„Aš nežinau, kažkas ten su saugumu susiję. Buvo vienas, antras, trečias, ketvirtas – per tą laikotarpį aš turėjau keturis, penkis pacientus, kurie nukentėjo būtent panašioje vietoje, Naujojoje Vilnioje“, – sakė RVUL terminių traumų skyriaus vedėjas Vytautas Vaitkus.

Anot gydytojo, tokios nelaimės dažnai baigiasi mirtimi. Aukštos įtampos elektros srovė išdegina audinius, kartais net sulaužo kaulus. Yra buvę atvejų, kai net ir žemesnė elektros srovė pakenkia sveikatai ir žmogus miršta po kelių mėnesių.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų