Pereiti į pagrindinį turinį

Po pragaištingo gaisro pastangos parduoti butą – bevaisės

Po pragaištingo gaisro pastangos parduoti butą – bevaisės
Po pragaištingo gaisro pastangos parduoti butą – bevaisės / Edomus nuotr.

Pragaištingas gaisras Kaune, Baltų prospekto daugiabutyje, nusinešė vieno žmogaus gyvybę, atėmė sveikatą dar keliolikai žmonių. Nuo liepsnų nukentėjo ne tik butas, kuriame kilo gaisras, – baigia pražūti savininkų viltys daugiabutyje pelningai parduoti savo nuosavybę.

Laiptinėje – gaisro pėdsakai

Nuo tragedijos daugiabutyje praėjo daugiau nei mėnuo. Bet palipę laiptais aukščiau laiptinę teberadome pajuodusią, turėklus – išsilydžiusius nuo pragariško karščio. Vaizdas – lyg ugnis čia būtų šėlusi vos vakar, tik dūmų kvapas jau beveik išsisklaidęs. Ant laiptinės sienos tarp 7 ir 8 aukšto esantys keli baltulėliai dažų potėpiai dar labiau pabrėžia patamsėjusias sienas ir lubas.

Degusio buto durys užantspauduotos specialia policijos juostele. Kituose butuose gyvenimas verda lyg ir po senovei, tačiau kai kuriems atsirado naujų bėdų.

„Butas paruoštas remontui. Puikūs kaimynai”, – skelbiama nekilnojamojo turto agentūros internete publikuojamame skelbime. Taip bandomas parduoti virš gaisro židinio esantis 4 kambarių butas aštuntame aukšte.

Bute gyvenantis Vaclovas Norkus jį pats bandė parduoti dar žiemą, tačiau po tragiškų įvykių kreipėsi į nekilnojamojo turto agentūrą.

„Žmonės šneka, kad namas yra avarinis. Prieš gaisrą man už butą žadėjo mažiausiai 120 tūkst. Bet nežinau, kiek dabar pavyks gauti“, – svarstė buvo savininkas V.Norkus.

Per gaisrą sudegė virtuvės elektros instaliacija – ji jau pakeista. Supleškėjo ir spintelės, teko keisti langus. Ugnies padarinių bute beveik nebesimato – virtuvės, koridoriaus sienos ir lubos nugramdytos.

V.Norkus teigė potencialių pirkėjų dar nėra sulaukęs. Namas statytas 1989 m., bendras buto plotas – 83 kv.m. Skelbime nurodoma, kad butas parduodamas už 99 tūkst. litų. Tačiau buto šeimininkas nesitiki gauti šios sumos, nors kainą po gaisro teko gerokai sumažinti.

Galimus pirkėjus įspėja

„Turiu iš karto įspėti, kad butas yra tame name, kuriame buvo kilęs gaisras, todėl ir kaina tokia maža. Bet ten viskas yra tvarkoma”, – pareiškė nekilnojamojo turto vadybininkė Agnė Brazytė.

Pasiteiravus apie namo būklę, ji tvirtino, kad daugiabutis nekelia abejonių. „Žmonės ten gyvena, laiptinę baigia remontuoti, ir viskas ten bus gerai”, – sakė A.Brazytė.

Dėl šio buto ji sulaukia nemažai skambučių, tačiau abejoja, ar greitai pavyks jį parduoti net ir sumažinus kainą, nes visus gąsdina ten buvęs gaisras ir jo padariniai.

V.Norkus butą, esantį 8-ame garsiojo daugiabučio aukšte, paveldėjo prieš penkerius metus. Tiek jis čia ir gyvena. „Niekada nepagalvojau, kad kas nors panašaus gali atsitikti. Dūmai graužė gerklę, o ugnis buvo pakilusi taip aukštai, kad net matėsi per mano langus. Per tą gaisrą beveik galutinai pražilau. Ačiū Dievui, kad vaiko tada nebuvo namie. Kaimynų mergaitė tada šoką gavo“, – prisiminė klaikią naktį vyras.

Bet kokiu atveju, jis planuoja kreiptis į teismą, kad padegėjai jam atlygintų nuostolius. „Jeigu jie ir neturės iš ko mokėti, svarbu, kad neliktų nenubausti“, – pasiryžęs kaunietis.

Laukia ekspertų išvadų

Nuo gaisro nukentėjusį daugiabutį administruojančio „Namų priežiūros centro” Kauno grupės vadovė Jolanta Volteraitytė sakė, kad netrukus turėtų gauti minėto pastato būklės įvertinimo išvadas. Jomis vadovaujantis bus atliekamas laiptinės remontas.

„Laptinė padengta struktūriniu tinku. Ekspertai nurodys, kokiomis priemonėmis šį tinką reikia atstatyti, kad neprasimuštų degėsiai ir visa kita”, – teigė J.Volteraitytė.

Bendrų namo patirtų nuostolių sąmata taip pat bus rengiama remiantis šiomis išvadomis. Planuojama, kad sąmata bus parengta iki ateinačio penktadienio, vėliausiai – iki pirmadienio.

Du įtariamieji tebeieškomi

Įtarimai dėl nužudymo per gaisrą pareikšti penkiems kauniečiams. Apie tai, kad mirtimi pasibaigusiame keršto plane Baltų pr. dalyvavo keli vykdytojai, kalbėta jau pirmomis dienomis po nelaimės. Trys įtariamieji sulaikyti pirmosiomis tyrimo dienomis. Tačiau du įtariamieji nuo teisėsaugos sugebėjo pasislėpti. Tai 22 metų Martynas Sasnauskas ir jo bendraamžis Andrius Lukoševičius.

Įtariamųjų paiešką vykdo Kauno vyriausiojo policijos komisariato (KVPK) pareigūnai. „Paieška tęsiama. Neatmetama, kas nuo teisėsaugos pasislėpę jaunuoliai galėjo išvykti į užsienį, tačiau tikrinamos visos galimos jų slapstymosi vietos ir Lietuvoje“, – sakė KVPK Paieškos skyriaus viršininkas Kęstutis Galinis.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras Andrius Kiuršinas jau anksčiau be užuolankų kalbėjo, kad įtariamieji pasislėpė, žinodami ką padarė ir kuo baigėsi jų sumanymas.

Vis dar suimti du įtariamieji. Tai vieno iš pasislėpusių 17–metis brolis ir 22 metų jaunuolis. Ar jie liks suimti ilgiau, prokuroras spęs mėnesio pabaigoje. 19-metis įtariamasis, kuriam teismas buvo skyręs 10 parų suėmimą, jau mėgaujasi laisve. Prokuroras nusprendė, kad tolimesniam tyrimui jis netrukdys.

A.Kiuršinas neatmetė, kad prieš teismą gali stoti tik tie įtariamieji, kurie nepasislėpė nuo teisėsaugos. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų