Taupymas kartais kelia rimtą pavojų: ką deginant galima supleškinti savo namus?

  • Teksto dydis:

Bandydami sutaupyti žmonės gali ne tik mažiau šildytis. Tiek aplinkosaugininkai, tiek ugniagesiai baiminasi, kad vargingiau besiverčiantys nuosavų namų gyventojai gali kūrenti lakuotas lentas ar net deginti panaudotą tepalą. Tai gali būti pavojinga net gyvybei – ugniagesiams teko gesinti jau ne vieną tokiu kuru besišildžiusio žmogaus namo stogą. Apie tai pokalbis su ugniagesių atstovu Aurimu Gudžiausku.

– Ką deginant galima ne tik sušildyti, bet ir padegti savo namus?

– Kuriant krosnis, šildymo įrenginius, labai svarbus kuras, kurį deginate. Paprastai šildymo įrenginiai būna gaminami būtent tam tikrai kuro rūšiai. Jei kūrenate kitą kurą, galite prisidaryti bėdų. Žmonės kartais bando atsikratyti įvairiausių atliekų, kurias reikėtų rūšiuoti ir išmesti į tam tikrus konteinerius. Kitas dalykas – įvairios statybinės medžiagos arba baldų plokštės, lakuota, dažyta mediena. Dar kartais pasitaiko, kad šildosi savadarbiais įrenginiais, kurie nei sertifikuoti, nei patikrintas saugumas, pvz., tepalo deginimo įrenginiai ir pan.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas gali nutikti deginant lakuotas, dažytas lentas, skudurus?

– Kai jie dega, išsiskiria degimo produktai, kurie nusėda ant dūmtraukio sienelių. Jie būna labai degūs. Jei dūmtraukis vėsesnis ir retai valomas, jų daug prisikaupia, būna, suodžiai užsidega. Jų degimo temperatūra labai aukšta, viršija 1 000 laipsnių ir suardo dūmtraukį iš vidaus. Atsiranda plyšių, įtrūkimų, per kuriuos gali išplisti liepsna ir uždegti pastato konstrukciją.

– Ar tokių gaisrų daug pasitaiko?

– Žinoma. Tokių gaisrų apie 500 per metus. Tai tikrai didelis skaičius ir parodo, kad žmonės retai valo dūmtraukius.

– Kokių žmonės prisigamina savadarbių krosnių?

– Pasigamina įvairioms atliekoms deginti, neretai pavojingoms – naudotai automobilių alyvai. Tai gana populiarus būdas garažui, gamybiniams pastatams šildyti. Jie pavojingi, nes savadarbiai, nepatikrinti, netestuoti, veikimas nežinomas. Ten yra pavojų dėl kuro dozavimo. Kai įrenginys įšyla, pradeda per daug tekėti alyvos ir kaitra gali uždegti alyvos rezervuarą.

Problemos turi būti sutvarkomos iki šildymo sezono pradžios.

– Taupyti tokiais būdais tikrai nederėtų.

– Taupymas kartais kelia ir tam tikrų pavojų. Reikėtų iš anksto pasiruošti malkų, jas išdžiovinti. Kuras labai svarbus, kad kūrenimo įrenginiai veiktų ekonomiškai ir efektyviai.

– Reikėtų patikrinti dūmtraukius ir senas krosnis.

– Žinoma. Prieš šildymo sezoną, kai yra laiko remontui, reikėtų pasirūpinti krosnies ir dūmtraukio apžiūra. Deja, žmonės dažnai susižiūri per šaltąjį sezoną. Galbūt dūmtraukis įtrūkęs, atsipalaidavusios durelės. Problemos turi būti sutvarkomos iki šildymo sezono pradžios. Kai nespėjama suremontuoti laiku, tai gali sukelti problemų.

Kalbinti šiauliečiai teigė, kad šiais sunkiais laikais bijo šildymo sezono. Viena kalbinta moteris sakė, kad kūrena senomis atsargomis ir sodo atliekomis – įvairiomis šakomis, apgenėtų medžių likučiais. Kadangi saugo kaminą ir savo sveikatą, nedegina lakuotų ar dažytų atliekų. Kita moteris užsiminė, kad jau porą metų šildosi dujomis, tačiau dabar, kai tokios kainos, turbūt šaltuoju sezonu važiuos pas vaikus, nes jos vienos pensijos neužteks išsimokėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PSD vezdu i galva trenktas

PSD vezdu i galva trenktas portretas
a man atrodo kaip tik valdzia ragina degint viska kas gerai dega...a ypac padangas kaliosus guma ipakavimu plasmase.... va pakelia kainas ant elektros i aisku ka broli taupyk, ieskok duju kaip alternatyvos...pereinu ant duju a jie pakelia duju kaina i aisku ka ponai nori nenori ka as lagerio narkomanas pirkciau rusiskas dujas....i sako varyk tu ant kieto kuro... isirengiu kieto kuro katila i pyst lanzberginis pavasaris zaibu i pasirdzius i iskart angliu kaina del sankciju i ekologijos debesi pradure.... vat ir aisku man ka pencijos nesulauksiu mirsiu badu i teks man degit tai kas negaila arba tai kas kainuoja piniga mazesni.... siuksliu mafija padangu kaip antrines zaliavos nesuperka tai as padangas deginsiu naktimis ka ekologijai nekenkt i dumai maziau akis griauztu...

:)))

:))) portretas
o man atrodo deginant konservas namu nesupleskinsi...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių