Audros padariniai: per 200 kartų vykta šalinti virtusių medžių, be elektros – 3 tūkst. vartotojų

Nuo trečiadienio ugniagesiai 209 kartus visoje Lietuvoje vyko šalinti nuvirtusių medžių. Šėlusi audra be elektros paliko tūkstančius vartotojų.

Daugiausia pagalbos reikėjo trijų apskričių gyventojams

Tiek gelbėjimo darbų atlikta nuo trečiadienio 6 val. ryto iki penktadienio 6 val. ryto, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

„Nuvirtusių medžių buvo ir daugiau, bet ne visada ugniagesiai vykdavo. Nustačius, kad nekelia pavojaus, medžius šalins kitos tarnybos. Gelbėtojai reagavo į pavojingai pakibusius, nuvirtusius medžius“, – BNS sakė E. Zdanevičienė.

Daugiausia pagalbos reikėjo teikti Kauno, Alytaus ir Panevėžio apskričių gyventojams.

Medžiai virto ant važiuojamosios kelio dalies, automobilių, pastatų. Žmonės, pirminiais duomenimis, nenukentėjo.

Užregistruota 11 atvejų, kuomet medžiai ar medžių šakos suniokojo automobilius.

Taip pat tris kartus gelbėtojai vyko šalinti ant pastatų užvirtusių medžių ar jų šakų. Visi šie atvejai registruoti Prienų rajone.

Penktadienio paryčiais, apie 4.23 val. Prienų rajone, Jiezno seniūnijoje, Beržynų kaime, žaibo iškrova nulaužė medį. Buvo pranešta, kad žaibas trenkė į elektros skydinę, buvo kilęs gaisras, bet galbūt užgeso savaime.

Atvykę ugniagesiai gaisro požymių nerado, ant namo buvo užvirtęs didžiulis medis, jis pašalintas.

Dar vienas medis Prienų rajone nuvirto ketvirtadienio vakarą, po 19 val., Veiverių seniūnijoje, Juodbūdžio kaime. Didžiulė medžio šaka lūžo, nutraukė elektros laidus, virto ant pastato dalies. Į įvykio vietą vyko elektros tinklų specialistai, nes kibirkščiavo laidai.

Toje pačioje seniūnijoje, Veiverių miestelyje, ketvirtadienį, 11.15 val., nulūžusi ąžuolo šaka pavojingai kabėjo ant namo ir pavėsinės. Gelbėtojai ją supjaustė.

Prienų rajone ketvirtadienį Birutės gatvėje, ant važiuojamosios kelio dalies ir ant automobilio „Mazda 626“ buvo nuvirtęs medis. Atvykus gelbėtojams paaiškėjo, kad ant važiuojamosios kelio dalies ir ant automobilio stogo buvo užvirtę keli medžiai. Medžiai supjaustyti ir patraukti. Apgadintas automobilio stogas.

Tą pačią dieną, 9.58 val. Kauno ugniagesiai gavo pranešimą, kad Tilžės gatvėje nuvirto medis. Paaiškėjo, kad buvo nulūžę du medžiai, vienas iš jų atsirėmęs ant gatvių apšvietimo elektros tinklų.

Įvykio vieta aptverta STOP juosta, informuota Kauno miesto gatvių apšvietimo tarnyba. Grįždami į komandą, ugniagesiai pastebėjo Baltijos gatvės sankryžoje dar vieną nulūžusį medį. Jis taip pat buvo supjaustytas ir saugiai patrauktas į šalikelę.

Taip pat Kaune, Savanorių prospekte, ketvirtadienio pavakarę praūžusi audra, nulaužė šaką, ji pakibo ant šviesoforo. Gelbėtojai nustatė, kad buvo pažeistas šviesoforo korpusas. Apie įvykį informuota atsakinga Kauno miesto gatvių apšvietimo tarnyba.

Lietuvoje pastarosiomis dienomis siautė škvalas, stiprūs vėjo gūsiai buvo jaučiami daugelyje šalies vietovių.

Elektros dar neturi apie 3 tūkst. vartotojų

Dėl pastarąją parą per Lietuvą praūžusios audros apie 3 tūkst. šalies namų ūkių dar neturi elektros.

„Ryte buvo dar 3 tūkst., naktį neturinčių elektros žmonių buvo šiek tiek padaugėję“, – BNS sakė Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovas Paulius Kalmantas.

Pasak jo, daugiausia žmonių kol kas be elektros yra Utenos regione, Alytaus ir Kauno apylinkėse. 

Iš viso elektros dėl audros neturėjo apie 10 tūkst. vartotojų.

Lietuvoje pastarosiomis dienomis siautė škvalas, stiprūs vėjo gūsiai buvo jaučiami daugelyje šalies vietovių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių