Pereiti į pagrindinį turinį

Antisemitai Lietuvoje nebaudžiami

2011-04-29 13:51
Antisemitai Lietuvoje nebaudžiami
Antisemitai Lietuvoje nebaudžiami / Laimio Brundzos nuotr.

 

Po kiekvieno antisemitinio ar rasistinio išpuolio policija prisiekinėja, kad tai padarę asmenys bus surasti ir nubausti, tačiau kaltininkai nenustatomi, bylos nutraukiamos.
Rastas tik vienas
Vilniaus ir Kauno policijos pareigūnai kol kas nesėkmingai ieško asmenų, šių metų balandžio 20 d. svastikomis ir antisemitiniais užrašais paminėjusių Hitlerio gimtadienį – ant Kauno sinagogos iškabinusių plakatą su užrašu "Hitleris buvo teisus... Juden raus!", o Vilniuje, ant Tauro kalno, iškėlusių tris raudonas vėliavas su svastikomis.
Nors net generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis po šių išpuolių žadėjo, kad jie bus išaiškinti, tačiau policija turi pripažinti, jog kovą su Hitlerio gerbėjais jie pralaimi. Ir nebe pirmus metus.
Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus specialistės Linos Nemeikaitės, per 2010 m. ir beveik keturis šių metų mėnesius Lietuvoje buvo registruoti 28 pranešimai, susiję su antisemitizmu ir rasizmu, tačiau iš visų šių tyrimų baigtas tirti vienas vienintelis – buvo nustatytas ir nubaustas 60-metis interneto komentatorius, nepagarbiai atsiliepęs apie žydų tautą ir šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitę.
Tyrimai nutraukiami
Policijos departamento duomenimis, iki šiol šalies policijos įstaigose yra atliekami tik penki ikiteisminiai tyrimai, susiję su antisemitiniais ir rasistiniais išpuoliais. Kiti buvo nutraukti policijai nenustačius kaltininkų.
"Nelengva ištirti tokius nusikaltimus, todėl po kiek laiko šie tyrimai nutraukiami", – kalbėjo L.Nemeikaitė.
Į nutrauktų tyrimų sąrašą pateko ir pernai rugpjūčio 21-ąją didelio atgarsio sulaukęs įvykis, kai Kauno sinagogoje buvo numesta kiaulės galva su pritvirtinta skrybėle ir plaukų sruogomis, vaizduojančiomis žandenas.
Šis nusikaltimas įvykdytas itin įžūliai – kiaulės galva į sinagogą buvo atnešta ir padėta per ten vykstančias pamaldas. Po šio išpuolio pamaldos buvo nutrauktos.
Nors tuo metu sinagogoje buvo nemažai žmonių, niekas nepastebėjo asmens su kiaulės galva rankose. Rezultatų nedavė ir policijos paieškos.
Šešėlis ant D.Kedžio šalininkų
Šiemet balandžio 11-ąją radus svastikomis išpaišytą Kauno IX fortą (ant memorialinių lentų ir kitose vietose rasta 13 svastikų ir užrašas "Juden raus"), istorija su kiaulės galva vėl prisiminta.
Interneto komentaruose pasirodė pranešimų, esą kiaulės galvą sinagogoje padėjo ne kas kitas, o vienas aktyviausių Drąsiaus Kedžio dukters saugotojų Vitalijus Keršis. Jis šiuos kaltinimus kategoriškai atmetė.
Vis dėlto viešojoje erdvėje šis klausimas tebesvarstomas iki šiol. Šias spėliones kursto ir kito aktyvaus D.Kedžio šalininko Renaldo Š. praeitis. Šis kaunietis 2008 m. spalį buvo nuteistas, nes interneto komentaruose žydus išvadino "parazitais ir navikais" bei piktinosi žydų planais statyti menorą Šiauliuose.
"Menorą užsimanėte pastatyti Šiaulių centre? Mieste, kuris daug kentėjo per Jūsų grobuonišką ir iškreiptą meilę pinigams? Turbūt neužilgo pageidausite, kad kiaulienos nevalgytume?" – rašė jis.
Už užgaulius komentarus žydų atžvilgiu teismas Renaldui Š. skyrė 750 litų baudą. Už šį nusikaltimą grėsė ir kompiuterio konfiskacija, tačiau kauniečiui jį išsaugoti pavyko, nes jis prisipažino rašęs komentarus, aiškino, kad dėl to gailisi ir iš karto sutiko sumokėti jam baudžiamuoju įsakymu skirtą baudą.
"Būtų gerai"
Interneto komentatorius policijos pareigūnams pavyksta surasti ir nubausti, bet sienų tepliotojų ir asmenų, Lietuvos miestus "padabinančių" vėliavomis su svastikomis, niekaip.
Iki šiol nežinoma, kas šių metų kovo 11–13 d. ant Vilniuje esančios sinagogos užrašė "Juden raus", neaišku, kas pernai ne kartą nupiešė svastikas Klaipėdoje, kas pernai balandį iškėlė nacistinę vėliavą Šilutės rajone ant neveikiančios Švėkšnos sinagogos ir nupiešė svastiką ant žydų maldos namų.
"Būtų gerai, kad nors vienas toks asmuo būtų sulaikytas. Tai būtų pamoka kitiems, kad už tokius nusikaltimus baudžiama", – praėjusią savaitę spaudos konferecijoje optimizmu netryško ir generalinis policijos komisaras S.Skvernelis.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų