Apeliacinis teismas baigė nagrinėti už korupciją nuteistos buvusios Visagino merės bylą

Lietuvos apeliacinis teismas po trejus metus trukusio proceso pirmadienį baigė nagrinėti už prekybą poveikiu, piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą nuteistos buvusios Visagino merės Dalios Štraupaitės bylą.

Trijų teisėjų kolegija verdiktą skelbs kitų metų sausio 12 dieną.

„Nemanau, kad savo veiksmais padariau kokią nors žalą, todėl dar kartą prašau mane išteisinti“, – per teismo posėdį sakė 63 metų D. Štraupaitė.

Ji teigė rašanti knygą ir ketinanti nesustoti įrodinėti savo nekaltumo. Kalbėdama teismo salėje ji retkarčiais šluostėsi ašaras.

Buvusi politikė siekia panaikinti nuosprendį, kuriuo ji nuteista lygtine trejų metų laisvės atėmimo bausme, daugiau nei 15 tūkst. eurų bauda. Be to, buvusiai merei trejiems metams atimta teisė būti paskirtai į pareigas valstybės institucijose.

Nemanau, kad savo veiksmais padariau kokią nors žalą, todėl dar kartą prašau mane išteisinti.

„Teisti mane taip baisiai nėra už ką“, – teigė buvusi politikė.

D. Štraupaitė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų buvo sulaikyta dar 2014 metų rudenį. Tuomet Artūro Zuoko vadovautos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovė kurį laiką laikyta suimta, paskui paleista į laisvę

2019 metais nuosprendį paskelbęs Panevėžio apygardos teismas konstatavo, kad buvusi Visagino merė paėmė kyšių iš kelių verslininkų už tai, kad jų vadovaujamos įmonės būtų kviečiamos dalyvauti savivaldybės rengiamuose viešuosiuose pirkimuose, taip pat už gerų santykių palaikymą.

Skelbiant nuosprendį moteris buvo Visagino tarybos narė.

Teismas išsiaiškino, kad D. Štraupaitės nurodymu kai kurie savivaldybės darbuotojai darbo valandomis atliko įvairius darbus tuometės merės ir jai artimų asmenų namuose.

„Darbuotojai buvo išnaudojami darbui pas mere su skyrių viršininkų sutikimu“, – yra sakęs prokuroras R. Stankevičius.

Tuo metu D. Štraupaitė teismui aiškino, kad savivaldybės darbuotojai gyveno draugiškai, kaip šeima, ir eidavo vieni kitiems padėti.

Pasak Panevėžio apygardos teismo, įrodyta, kad buvusi merė savo pačios ir artimųjų asmeniniais tikslais naudojosi savivaldybei priklausančiu transportu. Darant šiuos nusikaltimus klastoti Visagino savivaldybės oficialūs dokumentai – darbo apskaitos žiniaraščiai, kelionės lapai.

„Piniginės lėšos narkomanų vežiojimui buvo renkamos nuolat – duodavo tėvai, geri žmonės, kolegos politikai, pati vežiojau, Visaginas buvo narkomanų centras“, – teismui sakė D. Štraupaitė ir pridūrė, kad jai nebuvo svarbūs pinigai, o svarbi pagalba.

Ji teigė, kad nors yra nuteista už dokumentų klastojimą, byloje nenurodytas nė vienas dokumentas, kuris suklastotas.

„Nuo ko man gintis?“ – klausė D. Štraupaitė.

Kitą bylos kaltinamąjį – bendrovės „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“) akcininką Irmantą Kubilių – teismas 2019 metais išteisino, pripažinus, kad byloje nesurinkta pakankamai jo kaltės įrodymų.

Įmonės „Stouneta“ vadovas Gintautas Vaitiekūnas pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu ir jam skirta 3,7 tūkst. eurų bauda. Jis taip pat apskundė nuosprendį.

2019 metais per tiesioginius mero rinkimus D. Štraupaitė nebeperrinkta Visagino mere, ji šiuo metu yra savivaldybės tarybos narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių