Apie 15 kg kanapių užsiauginusiems šiauliečiams – po penkerius metus nelaisvės

  • Teksto dydis:

Šiaulių apygardos teismas antradienį kaltais dėl didelio kiekio narkotinių medžiagų laikymo pripažino tris šiauliečius ir skyrė jiems po penkerius metus laisvės atėmimo.

Anot teismo pranešimo, nusikaltimas padarytas 2019 metais Šiaulių mieste.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad anksčiau neteistas 34 metų S. D. su kelis kartus užsienio valstybėse teistu 38 metų N. Š. ir anksčiau neteistu 31 metų L. B. neteisėtai augino labai didelį kiekį narkotinės medžiagos – kanapių augalų – ir neteisėtai pagamino, gabeno, bei laikė labai didelį kiekį – apie 15 kilogramų narkotinės medžiagos – kanapių antžeminių dalių.

Nustatyta, kad kanapės augintos nuo 2019 metų birželio iki rugpjūčio pabaigos vienos bendrovės patalpose, kurias verslui buvo išsinuomojęs S. D.

Užaugintas ir nukirptas kanapes S. D. parsivežė į namus Šiaulių rajone.

Tų pačių metų rugpjūčio 28-osios vakarą policijos pareigūnai Šiaulių mieste, Bačiūnų gatvėje, sustabdė S. D. vairuojamą „Audi A6“, jame rado daugiau kaip 10 kilogramų nukirptų kanapių.

Per netrukus atliktas kratas narkotinių medžiagų rasta ir S. D. namuose, ir patalpose, kur jos augintos. S. D. namuose policijos pareigūnai taip pat rado neteisėtai laikomą dujinį pistoletą, šovinių.

Teisme visi trys vyrai savo kaltę pripažino. Jie teigė kanapes auginę savo reikmėms.

S. D. prisipažino, kad buvo priklausomas nuo kanapių, su N. Š. ir L. B. kartu jų  parūkydavę.

Jis žinojęs, kad negalima auginti šių augalų, bet nesitikėjo, kad jų tiek daug užaugs.

Kaltinamasis L. B. teisme sakė, jog patys nutarė auginti kanapes ne tik dėl garantuotos kokybės, bet ir dėl kainos, tiesiog taip pigiau. Vyras teigė, jog niekas iš jų nežinojęs, kaip kanapės auginamos, ir koks kiekis jų gali užaugti, jie tiesiog eksperimentavę.

Kaltinamasis N. Š. tvirtino, kad jų pačių užaugintų kanapių kokybė tenkino, taip esą ir saugiau, nes, pasak kaltinamojo, perkant gatvėje gali būti įdėta ir arbatos. Visi trys teigė, jog labai gailisi, kad įsivėlė į šią istoriją.

Teismas nusprendė, kad byloje nėra jokių duomenų, duodančių pagrindą manyti, jog  kaltinamieji gamintas ir laikytas narkotines medžiagas būtų turėję tikslą platinti, ir nėra duomenų, kad šia nusikalstama veika būtų sukeltos neigiamos pasekmės kitiems asmenims.

Be to, teisiamieji kaltę pripažino, gailėjosi, todėl teismas skyrė gerokai mažesnes bausmes, nei Baudžiamajame kodekse nustatyta minimali bausmė.

Priimdamas tokį sprendimą, teismas tvirtino kaltinamiesiems suteikiantis galimybę įrodyti, kad jų padarytos nusikalstamos veikos buvo atsitiktinio pobūdžio ir kad jie  ateityje nedarys naujų nusikalstamų veikų.

Už didelio kiekio narkotinių medžiagų gaminimą numatomas laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dešimties metų, už labai didelio kiekio – nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Humanistai jie

Humanistai jie portretas
O galėjo sušaudyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių