Buhalterė kaltinama padariusi apie 600 tūkst. eurų žalos valstybei bei įmonėms

  • Teksto dydis:

Kelių įmonių buhalterė bei jai talkinęs sutuoktinis bus teisiami dėl, įtariama, valstybei padarytos žalos už beveik 296 tūkst. eurų ir dar per 300 tūkst. eurų žalos dviem juridiniams asmenims.

Kaip antradienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), sutuoktiniai kaltinami dėl didelės vertės turto pasisavinimo, stambaus masto sukčiavimo, dokumentų klastojimo, juridinio asmens naudojimo neteisėtai veiklai, mokesčių vengimo teikiant neteisingus duomenis apie pajamas bei apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Tyrimo duomenimis, kaltinamoji keliose įmonėse dirbo buhaltere ir turėjo prieigą prie įmonių piniginių lėšų bei sąskaitų.

Pareigūnai įtaria, kad buhalterė galimai siekė pasisavinti kuo daugiau bendrovių, kuriose dirbo, lėšų, todėl, galimai klastodama dokumentus, kūrė niekada neįvykusių sandorių tarp įmonių grandines, teikė tikrovės neatitinkančius dokumentus valstybės institucijoms, o bendrovių sąskaitose buvusias lėšas pervedusi į savo valdomų įmonių sąskaitas, su sutuoktiniu jas išsigrynindavo bankomatuose.

Įtariama, kad dirbdama buhaltere vienoje statybų paslaugas teikiančioje įmonėje moteris iš bendrovės sąskaitos per nepilnus dvejus metus galėjo pasisavinti ir išsigryninti per 294 tūkst. eurų.

Siekdama užmaskuoti savo galimai padarytą nusikalstamą veiką, moteris teikė neteisingas įmonės pridėtinės vertės ir pelno mokesčių deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), taip išvengdama mokėtinų mokesčių bei padarydama beveik 265 tūkst. eurų žalą valstybei.

Tokią pat schemą moteris 2019 metais pritaikė dar kartą, dirbdama kitoje įmonėje.

Siekdama užmaskuoti savo veiklą, kaltinamoji apskaitoje įformino neįvykusius sandorius, deklaracijose padidino PVM ir sumažino mokėtiną pelno mokestį. Pinigus moteris pasisavino taip biudžetui padarydama dar 11,2 tūkst. eurų žalą. Įtariama, kad suklastojus dokumentus buvo pasisavinta dar beveik 5,8 tūkst. eurų.

Sutuoktiniai taip pat įsigijo keturias Lietuvoje registruotas ir veiklos nevykdančias įmones, kurias, įtariama, panaudojo neįvykusių sandorių grandinėms kurti.

Galimai klastodama dokumentus, buhalterė įformino keletą sandorių ir siekė susigrąžinti PVM mokestį, kuris sudarė beveik 20 tūkst. eurų. Pareigūnai įtaria, kad ši suma buvo pervesta į kitas buhalterės valdomų įmonių sąskaitas ir vėliau išgryninta.

Skaičiuojama, kad bendra kaltinamosios ir jos sutuoktinio padaryta žala valstybės biudžetui siekia beveik 296 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių teikiant neteisingus įmonių duomenis apie pajamas. Dviem įmonėms padaryta žala siekia per 300 tūkst. eurų, kurie galimai pasisavinti.

Surašius kaltinamąjį aktą, byla gegužės viduryje buvo perduota teismui.

Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki dešimties metų. Už didelės vertės sukčiavimą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.

Už mokesčių vengimą valstybės institucijoms teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Apgaulingas apskaitos tvarkymas griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų. Už dokumentų klastojimą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – iki trejų metų nelaisvės.

Tas, kas įsteigė ar vadovavo juridiniam asmeniui, naudojamam neteisėtai veiklai nuslėpti, griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fas fas

fas fas portretas
tai jie skolinosi taigi

O \\\\\.../////

O   \\\\\...///// portretas
broileris dėl milijardų ne????????????????

Jis

Jis portretas
Kur pavardės su nuotraukomis?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių